Консултативни кабинети

Пулмолог

Заболяванията на дихателната система са най-честите в детската възраст.  В МЦ „Надежда“, Paradise Center, ет.3 на разположение на малките пациенти за тези зравослонни проблеми е доц. д-р Ирен Цочева,  специалист по Детска пулмология и физиатрия.

badge

Доц. Цочева е с професионални интереси в областта на развитието на бронхиалната астма през целия период на детството, влиянието на недоносеността върху дихателната функция в юношеска възраст, вирусните и бактериални респираторни инфекции, ограничаване на злоупотребата с антибиотични средства, превантивната медицина в ранна детска възраст. 

 

Прегледите и консултациите при детски пулмолог се извършват в МЦ „Надежда“, Paradise center след предварително записан час  на  Регистратура, на тел. 02 441 79 70, 0882 193970 или онлайн.

Най-чести заболявания при децата

Заболяванията на дихателната система са най-честите в детската възраст. Те могат да обхванат всички нейни части – от носа до паренхима на белия дроб. Най-често това са респираторни вирусни инфекции, които са многобройни (до 10 годишно) във възрастта 1-5 години.

Когато тези заболявания започнат да се различават от характерния си „доброкачествен“, бързопреходен характер и ограничават физическата активност на детето, смущават съня му, и се проточват във времето, или се губят границите между отделните епизоди, е необходимо да се потърси консултация със специалист Детски пулмолог.
По този начин може да се противодейства на хронифицирането на заболяванията, както и да се разпознаят хронични такива. Най-честите хронични заболявания са респираторните алергии, които показват тенденция към нарастване в индустриалния свят. Такива са алергичния ринит и бронхиалната астма. Добрата новина е, че съвременната медицина разполага с високо ефективни препарати за постигане на контрол на тези заболявания.

Задача на Детския пулмолог в МЦ „Надежда“ е изработването на индивидуализиран подход към всяко дете, така че то да може активно да спортува и да не се чувства ограничено в постигане на своите желания.

 

Друга група пациенти, които се нуждаят от активно проследяване са недоносените бебета, родени с много ниско тегло. Детският пулмолог в МЦ Надежда проследява активно развитието на дихателната функция при тях и назначава медикаментозно и физиотерапевтично лечение, когато е необходимо, за максимално развитие на капацитета на белия дроб.

Видове изследвания

  • Кабинетът по Детска пулмология в МЦ „Надежда“ разполага с апаратура за функционално изследване на дишането (спирометрия). Спирометрията е изследване, което дава представа за функционалния капацитет на белите дробове, за процесите на вдишване и издишване и количеството въздух, което преминава през дробовете по време на нормалния дихателен цикъл. Спирометрията е особено ценна за обективизиране на обструкция на дихателните пътища, характерна за бронхиалната астма, както и за проследяване на ефекта от лечението. Основно предизвикателство при това изследване е необходимостта от активна колаборация от страна на детето. В помощ идват редица компютърни анимации, които допринасят за активното съдействие от страна на малкия пациент. Благодарение на търпението и опита на детския пулмолог в МЦ „Надежда“, това изследване е възможно да се осъществи успешно още на 5-6 годишна възраст.
  • В Детския пулмологичен кабинет на МЦ „Надежда“ е налице и многофункционален ултразвуков апарат. Ултразвуковото изследване на гръдния кош се разви неимоверно много през последните 2 години на COVID-19 пандемията. Този метод позволява проследяване на пневмоничните изменения в белите дробове без рентгеново облъчване. Торакалната ехография е особено ценен, неинвазивен, бърз, възпроизводим и безопасен диагностичен метод при кърмачета с бронхиолит, който допринася за оценка на тежестта на заболяването. Детският пулмолог в МЦ Надежда е сертифициран за провеждане на изследването торакална ехография.

За осъществяване на максимално ефективна консултация, е необходимо родителите предварително да са систематизирали по време проведените до момента консултации (във вид на амбулаторни листове) и изследвания по този повод. При повтарящи се респираторни пристъпи при детето, е от полза да имат запис на такъв епизод, тъй като по време на прегледа може да не се наблюдава. По възможност детето не трябва да се е хранило обилно в предходния час, за да не се затруднява прегледа и при необходимост провеждането на спирометрия.

Вижте още

Невролог
Вътрешни болести
Ангиолог
Ендокринолог
scroll-top-custom-arrow