Консултативни кабинети

Психиатър

В най-общия смисъл сигналите, които подсказват, че е препоръчително да се потърси консултация със специалист психиатър е чувството, че нещо в нас се променя – на ниво ежедневие, работа, семейни и приятелски взаимоотношения и всички тези промени ни карат да се съмняваме в себе си.

badge

На разположение на пациентите в  МЦ „Надежда“ в Paradise Center е доц. д-р Димитър Батуров е психиатър с над 30-годишен опит.

 

Необходимо е предварително записване на час на Регистратура, на тел. 02 441 79 70, 0882 193970 или онлайн.

 

Има много заболявания, които са в причинно-следствена връзка помежду си, така наречените психосоматични и соматопсихични състояния. Тези състояния се разглеждат в рамките на два основни подхода: психоцентричния и соматоцентричния. След изкарано заболяване у човека остава сбит спомен за заболяването, който може да изпълнява адаптивна функция, но може и да промени отношението на преболедувалия към околните, към близките, колегите и дори към самия себе си. 

 

Актуални са и темите за „стреса-дистреса“ и различните състояния с произтичащата от тях от нормална психологична реакция до невротичните и тежките психични заболявания с голяма обществена значимост, каквото например е депресивното разстройство. През последните години на преден план излизат и проблемите, свързани със самотата, връзката между самотата, тревожността и зависимостите.

 

  • В най-общия смисъл сигналите, които подсказват, че е препоръчително да се потърси консултация със специалист психиатър е чувството, че нещо в нас се променя – на ниво ежедневие, работа, семейни и приятелски взаимоотношения и всички тези промени започват да рушат нашите приоритети ни, карат ни да се съмняваме в себе си, в това, в което сме били сигурни преди. Това са най-често първите признаци на промяната, изискваща подкрепа.

 

  • При други случаи състоянието се променя внезапно, например при разстройствата от тревожния спектър и най-вече при острите стресови състояния, както и при психозите от ендогенно и екзогенно естество. 

Важно е да се обърне внимание на тази промяна, защото колкото повече човек се опитва да се справя сам и ако това не се получава, толкова по-трудно се излиза от абнормното състояние/страдание без специализирана помощ. 

Вижте още

Невролог
Вътрешни болести
Ангиолог
Ендокринолог
scroll-top-custom-arrow