img

Безгрижно лято

История на контрацепцията през вековете

Днес Ви поднасяме любопитни факти от историята на различните методи за предпазване от забременяване.

05.07.2021 | 00:00

animated-circle

Като част от кампанията „Безгрижно лято“ продължаваме да говорим за контрацепцията. Днес Ви поднасяме любопитни факти от историята на различните методи за предпазване от забременяване.

Всеки човек има право да избира и винаги да има повече от една алтернатива пред себе си – ще кажат оптмистите. Да, лош и по-лош вариант – биха добавили песимистите.

Когато става въпрос за предпазване от нежелана бременност след непротектиран полов акт това звучи доста актуално. И реалистично-или раждане, или аборт.

Очевидно този избор е стоял винаги с особена острота. Съвременните проучвания показват, че от осемте най-чести причини за сексуално общуване, създаването на поколение е на последно място. Изглежда, това е било така за хората от всички епохи. Още от зората на историята мъжете и жените са желали да могат сами да решат дали и кога да имат потомство.

Методите за посткоитална контрацепция, които описват древните учени могат основно да се разделят на три категори:

1. Изглеждащи логични за времето си, но неефективни (напр. промивки на влагалището след полов акт (Soranus);

2. Разумни и вероятно ефективни (напр. употребата на мед, пипер, стипца или киселини като бариерни вещества (Ebers Papyrus, Dioscorides и Soranus);

3. Абсолютно безсмислени, неефективни – като задържане на дъха по време на еякулация или седем пъти подскок назад след коитус.

Историята на контрацепцията е доста странна. Някои от методите от древността включвали например жените да изпълняват разтърсващи движения, целящи да се изхвърли спермата. Така например Соранус, който бил гръцки лекар от 2 век преди новата ера, препоръчвал на жените след полов акт да скочат седем пъти назад. За щастие жените от централна и западна Европа използвали „по-надеждни методи“ – те трябвало да завъртят каменното колело назад четири пъти, точно в полунощ.

Соранус поставил началото и на оралната контрацепция – той препоръчвал на жените да пият от водата, в която ковачите охлаждали нагретия метал.

В Индия и Китай например ползвали горещ живак, стрихнин или арсеник.

В Гърция и Рим – билкови отвари (див морков), механични методи – песари, вълна напоена с олио и др., промивки.

В древен Египет, жените използвали „бариерен“ метод – те поставяли във влагалището предмети, с които се целяло да се предотврати настъпването на бременност. Най-често това били малки кръгли камъни, но също така се използвали смола от акация, крокодилска тор и др.

Билковите отвари били заимствани от самата природа – така например направило впечатление, че кравите които пасат на определена ливада не могат да забременеят, но ако отидат да пасат на друга ливада това става. Това довело до извода, че в билките на ливадата има такава, която пречи на забременяването и хората започнали да правят отвара от растенията в тази ливада като метод за предпазане.

БАРИЕРЕН МЕТОД НА КОНТРАЦЕПЦИЯ

Още от древността се оформят два основни метода: Поставяне на бариера – бариерен метод и Използване на отвари или други вещества – химичен метод;

Бариерният метод бил най-надеждната форма на контрацепция. При него се цели да се попречи на яйцеклетката да се срещне и съедини със сперматозоида.

През 2 век се появява „ПЕСАРА“ и за целта са се използвали различни вещества – като се започне от смачкан на пулпа нар, до смес от слонска тор с мед и дървесна смола.

Трудно е днес дори да си представим какво е представлявала употребата на блокиращи песари. Така например правели парче дърво с вдлъбнати от двете страни, наподобяващо стопер за врата. Този метод бил особено популярен през викторианската епоха, докато през ранните 30 години на двадесети век, не бил забранен като уред за мъчение.

 

Кондомите също били изобретени още в древността. Тогава най-често ги правели от животински мембрани – черва от овце или змийски кожа. Понякога се използвали и платнени торбички напоени с билки.

За жените освен това съществували специални гъби, които също се напоявали с билки (джинджифил, лимон, тютюн) и можели да се ползват многократно.

 

СПИРАЛИ – бариерен метод

Историята на спиралите (вътрематочен песар) може да се проследи до арабите през древността. Номадите имали навика да поставят камъчета в матката на камилите си за да ги предпазят от забременяване по време на дългия преход през пустинята.

В края на деветнадесети век нараства необходимостта от надежден контрол над раждаемостта. Това води до важни иновации, първата от които е създаването на „съвременната“ спирала. На снимката се вижда че моделите се различават по форма, големина, като някои дори приличат на инструмент за мъчение.

През двадесети век се създават много и различни видове модели за спирала.

За разлика от песара спиралата не пречи на яйцеклетката и сперматозида да се срещнат и съединят. Присъствието на чуждо тяло в матката възпрепятства развитието на ембриона и възникването на бременност.

 
ХАПЧЕТО – революция в контрацепцията
 

Първия пионер, извършил изследване в областта на оралната контрацепция е Грегъри Пинкъс. Той е наричан „бащата на хапчето“.

През 50-те години на миналия век, той извършва проучване в Пуерто Рико и създава пъвият хормонален препарат – Еновид, който е съдържал много висока доза естроген. Препартата е въведен в САЩ през 1960 г., а през 1961 – и в Европа.

Принципът на хормоналния метод е да се повлияе на естествените хормони и техния цикъл в организма на жената, така че да не се допусне узряване и отделяне на яйцеклетка.

Високата доза на стероидните хормони в първата таблетка били ефективни в предотвратяването на бременност, но скоро станало ясно, че това води и до много странични ефекти.

Съвременните таблетки се развиват в посока на ниски дози с висока ефективност и малко до никакви странични реакции.

КОНТРАЦЕПЦИЯ:

  • Предотвратява узряването на яйцеклетката и способността да бъде оплодена

Хормонална контрацепция

  • Предотвратява „срещата“ между сперматозоида и яйцеклетката:

Кондом;

Песар;

Диафрагма;

  • Предотвратява възможността за развитие на ембрион в матката:

Вътрематочна спирала

Такъв ефект има и хормоналната контрацепция;

  • Отрязва пътя“ на сперматозоидите/яйцеклетките

Вазектомия – хирургично запушване на каналите на тестисите или

„връзване на тръби“ – хирургично запушване на тръби на матката.

  • Комбинирани методи

Спирала с хормони

Песар/диафрагма със спермицид

Автори:

Д-р Анелия Рачева

Д-р Димитър Цветков

Кампанията „Безгрижно лято“ се реализира с подкрепата на „Гедеон Рихтер“.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow