img

Безгрижно лято

Правилната контрацепция е много важна за здравето на жената

Контрацепция, която не е съгласувана с акушер-гинеколог, може да доведе до здравословни проблеми за жената.

20.07.2021 | 00:00

animated-circle

Визитка: Д-р Димитър Цветков – акушер – гинеколог и водещ репродуктивен специалист в МБАЛ „Надежда“.

Роден е през 1978 г., във Видин. Средното си образование завършва в Природо–математическата гимназия „Екзарх Антим I“ с профил „Биология“.
Завършва медицина в Плевен, работи като медицински представител във фармацевтична фирма в Северозапада, специализира по Акушерство и гинекология отново в Плевен, работи в чужбина като акушер–гинеколог.
От създаването на МБАЛ „Надежда“ той е част от екипа по репродуктивна медицина и е помогнал на хиляди двойки да сбъдна мечтата си за дете.
Той споделя: „Когато се докоснах до акушерството и гинекологията, разбрах колко интерeсна и необятна е тази наука. Наистина жената е една вселена…“

1. Д-р Цветков, болница „Надежда“ стартира кампания „Безгрижно лято“ с партньорството на „Гедеон Рихтер“, в която една от важните теми, на които поставяте акцент е избора на правилна контрацепция за жената. Защо е важно да се говори по темата? И защо „Безгрижно лято“?
Името на кампанията дойде от простичкия факт, че през лятото любовта и страстта се увеличават и трябва избор на надеждна контрацепция. А е важно да се говори, защото темата е изключително сериозна и обичайно не се работи в посока повишаване на информираността на жените за избора на правилна контрацепция.
При нас годишно раждат над 2100 жени. Част от тях нямат нужда от контрацепция веднага, защото кърмят, но е важно да знаят точно как и колко са предпазени по време на кърмене, в зависимост от начина на кърмене като честота и дали има включена храна. Друга част обаче поради една или друга причина не кърмят и имат нужда от надеждна контрацепция, тъй като бързото забременяване веднага след раждане е възможно да доведе до проблеми.
Прекъсването на нежеланата бременност, особено сред младите момичета, крие сериозни рискове и би могла да засегне необратимо фертилитета. А неправилната контрацепция, която не е съгласувана с акушер – гинеколог и не е свалена цялата анамнеза на жената, може да доведе до здравословни проблеми.

2. Нека поговорим за най-популярния метод – хапчето. Какво представляват комбинираните перорални контрацептиви и как действат. Каква е тяхната роля?
Т.нар. „ хапче“ е създадено и патентовано в САЩ през 1960 г. Това е революционен медикамент, който дава свобода на жените сами да контролират кога да заченат и родят желани деца. Без контрацепция вероятният брой бременности завършващи с раждане за целия живот на всяка жена би бил между 12 и 18. Сами разбирате, че това е несъвместимо с днешния стил на живот.
Комбинираните перорални контрацептиви са хормонални медикаменти съдържащи две съставки – естроген и гестаген. В днешно време се използва синтетична форма на естрогена – етинил
естрадиол, като в зависимост от дозата си контрацептивите се разделят на високо, средно и ниско дозирани. Важно е да се отбележи, че в световен мащаб се прилагат единствено ниско дозирани контрацептиви, при които нивото на естрогенната компоненат е под 30 мкг. Това е така, защото най-сериозните нежелани странични ефекти (напр. повишено съсирване на кръвта) на противозачатъчните се дължат на естрогените. Гестагенната компонента е тази, която придава специфичните свойства на всеки един контрацептив. Спрямо тях те се разделят на генерации, като в днешно време се предпочитат продукти съдържащи вещества от трета и четвърта генерация – desogestrel, gestodene, norgestimate, drospirenone. Изключение прави гестагенът chlormadinone acetate, който въпреки, че принадлежи към първа генерация намира приложение в комбинирани контрацептиви заради своето силно противодействие на тестостерона.
Действието на комбинираните орални контрацептиви се изразява в потискане на овулацията. Отделно те „сгъстяват“ слузта на маточната шийка, което възпрепятства проникването на сперматозоиди в матката, повлиява подвижността на маточните тръби и прави лигавицата на матката негодна за захващане на оплодена яйцеклетка. Естрогенната компонента засилва действието на гестагена, като по този начин се прилагат много по-ниски хормонални дози.

3. Има ли определена схема по която се приемат?
Съществуват няколко различни схеми на прием на медикаментите в зависимост от търговския продукът. Една от схемите се изразява в ежедневен прием на една таблетка, в определен час, за 21 дни последвано от 7 дни без прием на таблетки. Втората схема се различава по това, че таблетките са 28, като последните 7 са плацебо и не съдържат хормони. В периода без хормонален прием се очаква да настъпи т.нар. псевдоменструация.
Една по-малко разпространена схема е 24/4. Това означава че имаме 24 дни, в които се приемат хормон-съдържащи таблетки и 4 дни с неактивни таблетки. Предимство на този начин на приложение е, че дори и при пропускане на таблетка има много по-малък шанс да настъпи нежелано забременяване, както и по-малкото дни на кървене.
Започването на всеки комбиниран препарат за орална контрацепция е препоръчително да става от 2-ри до 5-ти ден на менструалния цикъл, като по този начин имаме максимална защита от нежелана бременност още от първия менструален цикъл.

4. Колко надеждни са таблетките?
Надежността на всеки метод за контрацепция се определя от два фактора – ефективност на метода и ефективност на употреба. Ефективността на метода се изразява чрез т.нар. Pearl index – брой настъпили бременности при правилно приложение на метода от 100 жени в рамките на 1 година. Ефективността на употреба включва развитие на бременност в резултат на недостатъци на метода и на неправилната му употреба. Индексът на Pearl при контрацептивите е в рамките на 0,03 до 0,2, което означава, че в най-лошия случай при 2 на всеки сто жени ще има неуспех на метода и ще настъпи бременност. При добре мотивирани пациенти и правилен прием неуспехът може да се понижи до 3 на 1000 жени. За сравнение с естествените методи на контрацепция, каквито са прекъснатият полов акт и календарният метод, там настъпилите нежелани бременности са при всяка 4-та жена, т.е. при 25 %. Противозачатъчните спадат към едни от най-ефективните методи за контрацепция.

5. Какво да направим ако пропуснем таблетка?
Важно условие, което трябва да се спазва при приема на контрацептиви е това да става по едно и също време на деня. Ако пропуснем таблетка, но не са минали повече от 12 часа от обичайния час на прием, може спокойно да я вземем и да имаме сигурна защита от забременяване. Когато минат над 12 часа трябва да пропуснем таблетката и в следващите 7 дни да използваме друго средство за контрацепция, напр. презерватив.

6. Има ли възрастова граница, с която трябва да се съобрази началото на контрацепцията?
Пероралната контрацепция може да се започне във всеки един момент след първия цикъл или след началото на половия живот. Когато противозачатъчните се използват с терапевтична цел трябва да имаме основателни причини за тяхното приложение. Ако това е нередовна менструация, не трябва да забравяме, че в първите 5 години след настъпване на менархе менструалният цикъл е лабилен и е нормално той да бъде нередовен. Трябва да дадем достатъчно време на огранизма да се регулира, преди да пристъпим към външна хормонална намеса.
По-особена група са жените над 35 год. възраст. Приложението на противозачатъчни при тях е възможно, но трябва да се уверим, че нашите пациенти не са пушачи и, че нямат сериозни неконтролирани придружаващи заболявания –
диабет, хипертония, чернодробни заболявани, които да повишат значително рискът от възникване на нежелани ефекти. Нуждата от контрацепция трябва значително да надвишава рисковете. Във всички останали случаи трябва да се обмисли друг метод за контрацепция, а такива има и много.

7. С кои заболявания при жената се съобразява изборът за контрацепция с медикаменти?
Започването на перорални контрацептиви трябва да става единствено след консултация със специалист и снемане на подробна анамнеза за придружаващи заболявания, фамилна обремененост, начин на живот – тютюнопушене, физическа активност, репродуктивни желания и евентуални предстоящи оперативни интервенции.
Абсолютни противопоказания за приложение има при предходни тромботични инциденти, при доказана тромбофилия с носителство на мутация на главни фактори (фактор V Leiden, Протромбин), фамилна анамнеза за тромбоемболични състояние при близки роднини, при чернодробни заболявания с нарушена чернодробна функция и съмнение за хормоно чувствителни злокачествени заболявания.

8. При какви други състояние може да използваме противозачатъчните?
Противозачатъчните имат важни неконтрацептивни приложения, които доста често стават основната причина за техния прием. Те намират приложение при млади момичета с нередовен цикъл или силно болезнена менструация (дисменорея). При изразен пременструален синдром приложението на контрацептиви с антиминералкортикоидно действие подобрява оплакванията при 30 до 50 % от жените. Те са метод на избор при обилна и честа менструация, която много често може да стане причина за желязодефицитна анемия, задължително след отхвърляне на злокачествена генеза. Не трябва да забравяме и въздействието върху стероидното акне и хирзутизъм, което се обуславя от антиандрогенното действие на някои гестагени.
Употребата на контрацептиви значително понижава рискът от възникване на овариален и ендометриален карцином – до 0,6. Рискът е обратно пропорционален на годините на прием. От последни проучвания има данни, че протективният ефект се запазва дори и при носителки на BRCA1 и BRCA2 мутации и изявен карцином на млечната жлеза при роднини.
Противозачатъчните успешно се прилагат при контролиране на болковия синдром при генитална
ендометриоза, а могат да се прилагат и като add-back терапия по време на лечение на ендометриоза с GnRH – агонисти. Често назначаваме противозачатъчни таблетки преди или след операции, преди инвитро процедури, след аборт, при енометриоза и много други състояния.

9. Колко дълго може да продължи контрацепцията с такива препарати и защо? Трябва ли пауза?
Няма ограничения във времето на приложение на оралните контрацептиви. Продължителният им прием има протективен ефект за някои злокачествени заболявания, който става най-силно изразен след 5-та година.
Приемът може да продължи докато жената реши да забременява. От медицинска гледна точка не е необходимо да се правят паузи, дори и когато се сменя контрацептивът. Може да се прави едномесечна пауза на определен брой месеци или години, за да настъпи една спонтанна менструация и жената да се увери, че нейните яйчници функционират нормално, което не е медицински, а по-скоро психологически оправдано при някои пациентки.

10. През месец август ще проведете 100 безплатни гинекологични консултации, по време на които ще обсъждате с пациентките и избор на надеждна контрацепция. Моля споделете подробности.
Консултациите ще се водят от д-р Лора Енчева, д-р Мила Кайрякова и д-р Зорница Бутева, акушер – гинеколози, специализанти в болница „Надежда“.
Заявката за час се прави в нашия уеб сайт, в раздел ONLINE УСЛУГИ. До седмица след приемането на заявката, представител на нашата „Администрация“ ще се свърже с жената и ще запишат най-подходящия ден и час за тази консултация. По време на консултацията ще бъде обсъдена подробно анамнезата на жената – възраст, раждания, употребата на контрацепция до момента, придружаващи заболявания, нуждите занапред. Ще бъде извършен преглед с ултразвук. Могат да се записват пациентки с различни въпроси по отношение на тяхното интимно здраве, като например нередовна или оскъдна менструация, обилна и болезнена менструация, поликистозни яйчници, др. и така да си създадат предпоставка за едно безгрижно лято, каквато е целта на нашата едноименна кампания.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow