img

Безгрижно лято

Вагиналната кандидоза обича лятото

По темата за вагиналната кандидоза през лятото разговаряхме с д-р Биляна Христова, ръководител на Микробиологичната лаборатория в МБАЛ „Надежда“.

16.07.2021 | 00:00

animated-circle

ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО

По темата за вагиналната кандидоза през лятото разговаряхме с д-р Биляна Христова, ръководител на Микробиологичната лаборатория в МБАЛ „Надежда“.

Визитка: Родена е през 1970 г. в Бургас. През 1998 г. се дипломира в Медицински университет, София.

1998 – 1999 г. работи в Спешна помощ – Костенец.

1999 – 2003 г. е част от екипа на Национален център по трансфузионна хематология.

От 2004 г. до 2015 г. работи в Микробиологична лаборатория в болница „Света Екатерина“.

През 2011 г. придобива специалност „Клинична Микробиология“.

От 2015 г. досега е Ръководител на Микробиологична лаборатория в МБАЛ „Надежда“.

Член е на Бългaрска Асоциация на Микробиолозите и на Европейска Асоциация по Клинична Микробиология и Инфекциозни болести.

1. Д-р Христова, болница „Надежда“ стартира кампания „Безгрижно лято“, с партньорството на „Гедеон Рихтер“, която има за цел да повиши информираността в сезона на любовта за правилната контрацепция и за вагиналната кандидоза. С Вас ще говорим за вагиналната кандидоза. Какво представлява тя?

Заболяванията, причинени от патогенни гъбички, се наричат микози. Най-често се засягат кожа, лигавици и вътрешни органи. Когато се засегне влагалищната лигавица, говорим за вагинална кандидоза.

Микозите обикновено възникват при увреждане на естествените защитни механизми на организма – имунодефицитни състояния, диабет, прием на антибиотици и др.

2. Има ли различни видове гъбични инфекции?

Микозите могат да се причинят от различни видове гъбички. Най-често срещани са Candida albicans. А от т. нар. non-albicans чести причинители на влагалищна кандидоза са C. krusei, C. glabrata и някои други.

3. Може ли да рецидивират или да станат хронични?

Да, могат да рецидивират. За хронифицирането им винаги трябва да се търсят и допълнителни причини.

4. Какви са симптомите?

Парене, сърбеж, обилно и/или пресечено течение, специфична миризма, оток и/или зачервяване във вагиналната област. Може да има болка по време на полов контакт.

5. Какво отношение има лятото към кандидозата?

Гъбичките обичат топлина и влага. При посещение на басейни често се развиват микози поради високото количество хлорни препарати, които убиват нормалната флора и дават възможност за развитие предимно на гъбичките, които обичат алкална среда. Когато басейните се почистват с по-модерни методи без наличието на хлор, те са по-малко рискови за развитието на вагинална кандидоза.

6. Може ли морето да доведе до заразяване с гъбички?

Не, не може.

7. Доколко е вярно, че при мъжете гъбичната инфекция протича безсимптомно? Както и че могат да се предпазят от заразяване, ако след полов контакт уринират и се измият веднага?

При мъжете много рядко се изолират гъбички от еякулат. Според мен измиването след полов контакт винаги е необходимо, но то е изключително важно при жените, за да не правят посткоитални цистити или по-простичко казано чести цистити след секс в резултат на протриване и колонизацията с бактерии.

8. Има ли отношение дамското бельо? От какви материи е направено и например дали са бикини или тип „прашки“?

Препоръчвам избягването на бельо тип прашки, предимно поради колонизацията с чревна флора на влагалището от ануса по съседство. За предпочитане е използването на бельо от органични материи, тъй като изкуствените материи увеличават риска от бактериални и гъбични инфекции.

9. Има ли значение козметиката, която използваме за почистване на тялото и за интимна хигиена?

За интимна хигиена препоръчвам почистващи гелове с кисело рН. Да се избягва ползването на мокри кърпички като основна форма на интимна хигиена – те не почистват добре.

10. Как храненето се отразява на вагиналната среда?

Необходимо е балансирано хранене.

11. Какво е лечението?

На първо място, при наличие на симптоми, трябва да се посети акушер-гинеколог, който да вземе вагинален секрет. Трябва да се установи точно каква е инфекцията. След това лекарят назначава лечение. На пазара съществуват много видове медикаменти – от гелове с еднократна вагинална апликация, които носят моментално облекчение при жените, през различни свещички и глобули, които се поставят вагинално, до различни орални таблети.

Не препоръчвам самолечението – това води до недоизлекуване и възможност за рецидив или хронифициране.

12. Каква е превенцията?

Всичко, за което говорихме до момента – добра хигиена, качествена храна, използване на презерватив. Не бива да забравяме, че с увеличаване на любовните емоции през лятото, съществува опасността от зараза с вирусни инфекции – HPV, генитален херпес, различни бактериални инфекции и др.

При жени, склонни към кандидоза, бих препоръчала след басейн да си поставят глобула с лактобацили във влагалището за балансиране на нормалната флора.

13. Нужна ли е профилактика, ако липсват симптоми?

Препоръчително е веднъж-два пъти годишно да се прави профилактичен преглед при акушер-гинеколог и да се взима влагалищен секрет за изследване.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow