img

тема АНДРОЛОГИЯ

Обработка на сперматозоидите преди инвитро

Всяко допълнително селектиране ни позволява да изберем и използваме максимално функционални сперматозоиди, които да доведат до качествено оплождане на яйцеклетките и последващото развитие и имплантиране в ендометриума на ембрионите.

15.06.2022 | 14:30

animated-circle

Павел Цонев е част от екипа на МБАЛ „Надежда“ още от самото създаване на болницата. Той работи в андрологична лаборатория и е един от най-опитните ни биолози.

В андрологична лаборатория се изследва, обработва и подготвя  мъжкият репродуктивен материал при инвитро процедурата за най-важния етап от нея –  оплождането на яйцеклетката в лабораторни условия. 

Именно по тази тема потърсихме Павел, за да поговорим повече за обработката на сперматозоидите в лабораторията, за видовете тестове, които могат да повишат шансовете за успех и за възможностите за допълнителни селекции  при двойки с предходни загуби, когато се касае за мъжки фактор.

1. Какви са стъпките при инвитро процедура в андрологична лаборатория, когато мъжът вече е дал материал за оплождане на яйцеклетките на неговата партньорка?
Това, което се случва като първа стъпка в лабораторията с отделения еякулат е той да бъде поставен в инкубатор с температура 36 градуса по Целзий. След определено време, обикновено в порядъка между 10 до 30 мин., консистенцията от полутечна и вискозна преминава в течна. Последващите процедури по анализ (спермограма) и обработване се улесняват значително при течен характер на еякулата.
Анализът на еякулата е следващата стъпка. Той е изключително важен за вземане на правилно решение как да се обработят сперматозоидите до вид годен за оплождане на яйцеклетките.
Третата стъпка е самото обработване, което варира в зависимост от показателите на спермограмата. След като се отсеят чрез различни методики, сперматозоидите се предават към ембриологичната лаборатория, където се осъществява самото оплождане на яйцеклетките на партньорката.

2. Защо се налага обработка на сперматозоидите преди това?
Чрез обработването ние премахваме мъртвите и слабо подвижните сперматозоиди, изчистваме пробата от семиналната плазма, която в някои случаи може да съдържа неблагоприятни за гаметите вещества, както и микроорганизми. Допълнително може да се премахнат от пробата и сперматозоиди, насочили се по пътя на програмирана клетъчна смърт (апоптоза).

3. Различна ли е обработката, когато се касае за ICSI и за класическо инвитро оплождане?
При класическия метод на инвитро оплождане се търси максимално слаба намеса в процесите на активиране на гаметите в процеса на оплождането. Тук осъществяваме минимално обработване, което се изразява в отделянето на най-бързо подвижните сперматозоиди и приготвянето им в подходяща концентрация за оптимално качествено и успешно оплождане на очакващата ги в специален съд яйцеклетка.
ICSI процедурата ни дава повече възможности за различно третиране и отсяване на по-качествените и функционални сперматозоиди. При тази процедура от фракцията с мъжките полови клетки, подготвени в Андрологична лаборатория, се избират под микроскоп морфологично добрите и се вкарват чрез набождане с ултра тънка игла в яйцеклетките.

4. Кога е необходимо допълнителна обработка на репродуктивните клетки?
В зависимост от показателите от семиналния анализ в деня на инвитро процедурата се избират методите, с които да се обработи еякулата. При по-сериозни отклонения, както и при повтарящи се неуспешни процедури се препоръчва да се направят по специфични селекции, за да се увеличи шанса за избор на по-качествен и функционален сперматозоид.

5. Как чрез тези селекции може да се подобри възможността за успех на двойката с мъжки фактор, при една инвитро процедура?
Всеки различен метод на обработване отсява сперматозоидите по различен критерий. При един от методите (IMSI) се търсят морфологично добрите гамети, ако спермограмата ни е показала отклонение в този показател. С метод като MACS се отделят от функционалната фракция сперматозоидите, които са активирали в метаболизма си процесите на апоптоза и представляват риск за успешното оплождане на яйцеклетката и последващото развитие на ембриона. Друга селекция, Зона селекция, ни позволява да избираме максимално натурално селектирани, подбрани от самата яйцеклетка сперматозоиди, за които статистиката показва изключително висока степен на успешно оплождане, развитие и имплантиране на ембриона.

6. Намаляват ли се рисковете за спонтанни аборти?
Всяко допълнително селектиране ни позволява да изберем и използваме максимално функционални сперматозоиди, които да доведат до качествено оплождане на яйцеклетките и последващо развитие и имплантиране в ендометриума на ембрионите. Част от спонтанните аборти се дължат на проблеми в мъжкия репродуктивен материал и селектирайки най-добрите сперматозоиди, ние намаляваме този риск.

7. Могат ли тези обработки да се приложат, когато работите със замразен материал?
Поради самия характер на процеса на замразяване, а именно образуването на кристали, някои от клетките чисто физически се увреждат и загиват. Използването на специални течни крио среди ни позволява да намалим загубата. Реално всеки преживял замразяването сперматозоид е годен за използвне при инвитро процедура или инсеминация.
оиди ние намаляваме този риск.

8. Какви допълнителни изследвания могат да бъдат направени в андрологична лаборатория при двойките, които преминават през чести неуспешни имплантации и повтарящи се спонтанни аборти? 
Освен стандартната спермограма могат да се правят още редица допълнителни анализи. Пример за такива са теста за наличие на антиспермални антитела, тест за виталност на сперматозоидите, тест за наличие на левкоцити. Може да се осъществи и микробиологично изследване за установяване на наличието на патогенни микроорганизми, както с класическо посяване така и с прецизен PCR тест.
Оценка на морфологията по стриктните критерии на Крюгер, както и ROS-тест, ZONA-тест, SDI-тест (ДНК-фрагментация) са изключително показателни за качеството на изследваните сперматозоиди.

9. Какво представляват тези тестове?
При оценката на морфологията по стриктните критерии на Крюгер анализираме формата на сперматозоидите, като за целта те се оцветяват със специални багрила и после се наблюдават под микроскоп на голямо увеличение. Това позволява да се видят по-детайлно всички дефекти по главичката, шийката и опашката на сперматозоидите.
Чрез ROS-теста анализираме активността на два ензима, които са отговорни за регулирането на нивото на специфични молекули, наречени свободни радикали. Те имат негативно въздействие върху клетките, като предизвикват нарушения в ДНК молекулите им.
SDI-тест – при него анализираме два показателя, които индикират качеството на ДНК молекулата на сперматозоида. Единият показател покрива степента на цялост на тази молекула. Другият показва качеството на правилното нагъване в пространството на ДНК на сперматозоида, както и правилно ли е „опакована“ тя (ДНК) със специфични протеини, наречени хистонови белтъци.

10. Има ли някаква особеност при подготовка на мъжа, когато се налага допълнителна обработка на сперматозоидите? 
Всеки отделен пациент се преценява индивидуално. В зависимост от показателите на спермограмата, историята на проблемите, начин на живот, наличие на придружаващи заболявания, както и чисто психологическия и емоционален статус на мъжа, се дават насоки и препоръки за подготовка на пациента преди инвитро процедурата, както и се избират конкретните методи на обработване и селектиране на сперматозоидите в деня на оплождането на яйцеклетките.

11. Какви са Вашите препоръки към двойките, които се борят за бебе и минават през поредица неуспехи и загуби?
Много двойки преминават през разочарованието от неуспешния опит, но е нужно да са силни, да се изправят и да продължат напред, защото всяка стъпка ги приближава към сбъдването на мечтата им. Имайте доверие на лекуващия си лекар, бъдете активни в процеса на установяване на проблема и отстраняването му. Съдействайте на медицинските специалисти, бъдете търсещи, задавайте въпроси – така заедно ще постигнем успех.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow