img

тема ЯЙЦЕКЛЕТКАТА

Яйцеклетката – как да подобрим качеството ѝ

Качеството на яйцеклетката е един от най-важните фактори, повлияващи шанса за успех на бременността, тъй като яйцеклетките осигуряват почти всички градивни клетъчни елементи, включително митохондриите, необходими по време на ембриогенезата.

10.06.2022 | 14:00

animated-circle

Марияна Енева се дипломира като магистър-фармацевт към Медицински университет – София през 2003 г., пълен отличник на випуска. През 2008 г. придобива специалност „Клинична Фармация”, а през 2018 г. – специалност “Болнична фармация”. Antibiotic stewardship сертифициран фармацевт от University of Dundee, UK. Член на екипа за надзор на антибиотичната употреба в болницата.

От 2013 г. е сертифициран от международния борд консултант по кърмене (IBCLC).

Част от екипа на „Надежда“ е от създаването ѝ. Ръководи Болнична аптека на МБАЛ „Надежда“

Какво се крие зад термина „качество на яйцеклетката“?
Развитието на яйцеклетките е един от най-строго регулираните процеси в човешкото тяло и започва още преди малкото момиченце да се е родило. От един до два милиона яйцеклетки в яйчника на новородено бебе, само 300-400 яйцеклетки достигат до етап на овулация. В следващите редове ще говорим за тях, защото проблемите около „качеството на яйцеклетката“ са фундаментални.
Във всекидневната практика ние използваме огромен набор от изследвания, които оценяват броя на яйцеклетките (анти-Мюлеров хормон (AMH), фоликулостимулиращия хормон (FSH) и броя на антралните фоликули) и овулацията (серумен прогестерон в лутеалната фаза), но за съжаление нито един тест, който да оцени най-основния и специфичен за яйцеклетките параметър – тяхното качество.
Качеството на яйцеклетката е един от най-важните фактори, повлияващи шанса за успех на бременността, тъй като яйцеклетките осигуряват почти всички градивни клетъчни елементи, включително митохондриите, необходими по време на ембриогенезата. Сериозното изчерпване на яйчниковия резерв се проявява като преждевременна овариална недостатъчност и е очевидна причина за ановулация с ясни диагностични критерии и явни симптоми. За разлика от тях, няма валидирани биомаркери за лошо качество на яйцеклетките, освен чрез резултатите, които наблюдаваме след IVF, както и някои морфологични особености, които нашите опитни ембриолози могат да отличат.
Всъщност най-честата причина за лошо качество на яйцеклетките е естественото стареене, което е тясно свързано с намалената митохондриална ефективност на яйцеклетките и повишения оксидативен стрес. След раждането всички стартираме процеса на стареене, той е винаги с нас и много често първите следи виждаме по лицето или косите. Но това, което не можем да видим е как, понякога по-бавно или по-бързо, започват да стареят всички наши клетки, включително яйцеклетките.
Ето защо „лошото качество“ на яйцеклетките и тяхното стареене често дава обяснение за безплодието, но тъй като не може да бъде измерено с помощта на конвенционални тестове, много случаи на безплодие често са неправилно обозначени като „необясними“. Тъй като възрастта на жените остава най-добрия предиктор за качеството на яйцеклетките, възрастта над 35-37 години може да се счита за независим диагностичен критерий. За съжаление при по-млади жени качеството може да бъде нарушено поради ускорено стареене или генетични мутации, които причиняват сериозни дефекти по време на развитието на яйцеклетките и ембрионите.

Кои са факторите, от които зависи качеството ѝ?
Факторите са разнообразни, някои са специфични за конкретна жена, докато други са по-общи и засягат по-голяма група жени.
Първият и най-важен фактор е възрастта, както вече споменахме. Намаляването на плодовитостта е бавен и, за съжаление, задълбочаващ се процес при жени на възраст 30-35 години, като по-сериозни промени се наблюдават след 35-37 годишна възраст.
Друг много важен фактор е микросредата на яйчниците, която допринася за по-бързото стареене или дълголетие на яйцеклетката. Микросредата се състои от заобикалящите яйцеклетката клетки, както и извънклетъчната среда, в която има различни сигнални молекули, включително хормони, растежни фактори и метаболитни продукти. При пациенти с ендометриоза е установено влошаване на качеството на яйцеклетките, дължащо се на няколко основни причини – създаване на възпалителна среда в репродуктивния тракт, засягане на хормоналния баланс и намаляване на притока на кръв към или в яйчниците.
Не трябва да пропускаме, че стареенето на яйцеклетките също е резултат от различни фактори на външната среда, като хранителни навици, замърсяване на околната среда и начина на живот.
И не на последно място – стресът. „Стресът ни убива“, чуваме го често, но за съжаление убива и нашите яйцеклетки.

Има ли митове свързани с тази тема, които трябва да оборим още в самото начало?
Митът, който искам да оборя веднага е, че проблемът с качеството е безнадежден. А следващият мит е, че всеки проблем с качеството може да бъде решен. In medio stat virtus. Всеки пациент е вселена и само след внимателна оценка от репродуктивен специалист на конкретните особености може да се създаде добър план за действие. Срещаме жени, които са над 40 години със запазено качество на яйцеклетките и такива, които са под 30 и качеството е нарушено. Голяма част от информацията, която повечето жени получават от собствени проучвания в интернет може да се окаже дълбоко обезкуражаваща за тези, които обмислят да имат бебе. Искам да се обърна към тях – качеството на яйцеклетките може да бъде повлияно – разбира се, не винаги е възможно и не на всяка цена, но си струва да се опита.

Физическата активност носи ли ни позитиви по отношение на състоянието на яйчниците и качеството на гаметите?
Физическата активност носи винаги позитиви, независимо дали говорим за качество на яйцеклетките, превенция на деменция или контрол на теглото или кръвната захар.
В традиционните източни практики (йога и др.) има редица упражнения (асани), които помагат да се подобри кръвообращението в малкия таз. Не по-малко важно е влиянието на физическата активност върху стреса, който е често срещан при жени, които се опитват да забременеят. Стресът води до освобождаване на кортизол и катехоламини (адреналин и норадреналин), които от своя страна водят до повишаване нивата на кръвната захар, забавяне на метаболизма, свиване на кръвоносните съдове, повишаване на пулса и кръвното налягане.
Редовната физическа активност може да намали тези вредни ефекти чрез освобождаване на ендорфини, подобряване на кръвообращението, блокиране на отделянето на повишено количество на тези стресови хормони. Като цяло, притока на кръв към матката и яйчниците се увеличава, което води до по-добро качество на яйцеклетките и имплантиране на ембрионите. Изборът на физическа активност е личен – дори по-дълги разходки в парка носят своя положителен ефект.

Има ли възможност да променим състоянието на яйцеклетките чрез промяна в хранителните навици? Кои храни могат да ни помогнат и кои да навредят?
Ние сме това, което ядем. Звучи и страшно, но и много мотивиращо. Естествено, че е важно да се храним здравословно и балансирано. Огромен брой проучвания показват, че затлъстяването е в директна връзка с намаляване качеството на яйцеклетките и влошаване на шанса за бременност.
Преди обаче да говорим за храната, бих искала да кажа няколко думи за водата. В процеса на остаряване ние губим все повече вода. И е изключително важно да сме добре хидратирани, за да не страдат всички клетки в тялото ни, включително яйцеклетките. Поне 2 литра на ден, по възможност алкална вода е добро начало.
Повечето проучвания на връзката между диетата и качеството на яйцеклетките и проблемите със забременяването излагат на преден план средиземноморската диета. Тя е богата на плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови храни, пълнозърнести храни и безмесни протеини.
Поддържането на добри нива на кръвната захар е един от най-важните елементи на диетата за подобряване на качеството на яйцеклетките. Когато ядем храна, съдържаща въглехидрати, панкреасът освобождава хормон, наречен инсулин, за да понижи нивата на кръвната захар до нормалното. Хранене с високо съдържание на добавена захар и рафинирани въглехидрати в крайна сметка кара клетките в тялото да спрат да реагират правилно на инсулина. Това е известно като инсулинова резистентност и може да повиши нивата на кръвната захар и това, което е по-лошо, общото възпаление в тялото, включително в средата около яйцеклетките. Високата кръвна захар е голям проблем за качеството на яйцеклетките, тъй като нарушава баланса и на част от репродуктивните хормони. Когато подготвяте обяд или вечеря се стремете към едно просто правило – да напълните половината от чинията си със зеленчуци без нишесте като броколи, листни зеленчуци, домати, чушки и др., след това да напълните една четвърт от чинията си с богати на фибри въглехидрати, а другата четвърт с висококачествен протеин, който не е нужно да е животински. Накрая – 1 до 2 супени лъжици здравословни мазнини, като зехтин напр.
Ако трябва да изброя само няколко храни, които смятам за безценни за качеството на яйцеклетките това ще са:

  • Зелени зеленчуци: Листните зелени зеленчуци (коприва, спанак, кейл, салати, рукола и др.) са пълни с фолиева киселина, за която е известно, че подобрява овулацията и се свързва с по-качествени ембриони. Броколи е магическа комбинация от витамини, минерали и антиоксиданти, една от най-добрите противостареещи храни.
  • Морски дарове: Рибата като сьомга (за предпочитане див улов) и сардини, както и други мазни риби са отличен източник на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че подобряват цялостното здраве на яйцеклетките и регулират овулацията. Омега-3 могат да бъдат особено полезни за подобряване на здравето на яйцеклетките при жени, за които се смята, че наближават тази специална възраст между 35-40 години. Сьомгата, също така, е чудесен източник на витамин В12, за който е известно, че има положително въздействие върху плодовитостта и бременността. Винаги е важно да се храним с риба, която съдържа ниски нива на живак. Mидите, калмарите и скаридите са с високо съдържание на астаксантин, цинк, селен и редица антиоксиданти, които директно влияят на средата около яйцеклетката.
  • Семена и ядки: Орехи, ленено семе, семена от чиа и конопени семена също са чудесни източници на омега-3, особено ако сте вегетарианец или веган.
  • Отлежали сирена: Зрелите сирена като пармезан и зрял чедър имат високи количества биогенни амини. Известно е, че те подобрява качеството на яйцеклетката и ембриона, както и намалява вероятността от генетично анормални ембриони. Разумно е да не се консумират непастьоризирани сирена, поради риска от листериоза, която може да е много опасна при бременност.

Каква е ролята на хранителните добавки и витамините в този процес?

Хранителните добавки могат да бъдат изключително оръжие в борбата със стареенето. Но както всяко оръжие, те трябва да се използват само от човек, който знае какво прави. Интернет магазините са пълни с всевъзможни добавки, обещаващи чудеса. Аз знам, че качеството на яйцеклетките може да бъде повлияно, но не винаги и не при всяка жена, защото има огромен обем фактори, които влияят върху това качество т.е. хранителните добавки не са панацея. В нашата болница се опитваме да направим най-доброто, на което сме способни, което е резултат от интензивно проучване, анализ и създаване на иновативни продукти.

Какви са препоръките на специалистите от болница „Надежда“ по отношение на приема на хранителните добавки?
Винаги съгласувайте приема на хранителни добавки с Вашия репродуктивен специалист или с фармацевт, особено когато решите да приемате комбинация от две или повече хранителни добавки. За съжаление огромния брой растителни екстракти или вещества от растителен произход повлияват чернодробните ензими, които пък са ангажирани с преработване на повечето лекарства, хормони и т.н., които приемате. Тези взаимодействия мога да доведат да намаляване на ефекта на лекарствата, т.е. губите смисъла от прилагането им или до повишаване на тяхната концентрация в кръвта, което може да доведе до сериозни нежелани лекарствени реакции. Класически примери са жълтия кантарион и неговите екстракти и грейпфрута, които трябва да се избягват, ако приемате някои лекарства. Също така е важно да не се допуска неволно дублиране на хранителните добавки по отношение на състава им, особено при мастноразтворимите витамини, които лесно е натрупват и при предозиране могат да имат токсичен ефект.

Какво е Вашето послание към пациентите, които в момента се борят за  дете?
Съхранете любовта – към себе си на първо място, към партньора и делегирайте доверие на медицинския екип, който върви по този сложен и криволичещ път с Вас.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow