img

Гастроинтестинални тумори

За психологичната подкрепа в процеса на справяне с болестта

Интервю с д-р Велислава Донкина по темата за силата на психологичната подкрепа в подобряване качеството на живот на пациентите с колоректален карцином

29.09.2022 | 11:04

animated-circle

Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация.
Работи в областта на развитието и организирането на немедицинската грижа в болнична среда в България.
Ръководи Центъра за психоанализа и медицина на болница „Надежда“, който отскоро е и Национален център за психосоматична терапия  на онкохематологични заболявания.

1. Д-р Донкина, в началото на месеца болница „Надежда“ стартира програма за подобряване на качеството на живот на пациенти с рак на дебелото черво. Част от нея ще е провеждането на групи за психологическа подкрепа. Каква е целта?
Психологичната подкрепа в процеса на справяне с болестта представлява много важен момент от етапите на лечението.  Тя включва не само възможността за емоционално вентилирне, очертаването на проблемните сфери в общувнето с близките, семейството и екипите, но и опита за среща и осмисляне на вътрешните страхове и систематизирането на стратегии за справяне с трудности, които придружават протичането на болестта. Често, когато се открива или когато се лекува едно такова заболяване, стресът и усещането, че сякаш сме принудени да бързаме, ни кара да неглижираме тази толкова важна част от борбата ни с него. Сякаш забравяме, че сме хора и, че не можем да “отрежем” тази част от себе си. В науката, в частност в онкологията, тази житейска истина отдавна се взима под внимание и ролята на епигенома – т.е. на всичко онова, което е отвъд конкретаната наследственост и тяло, се взима под внимание. Така за никого днес не е тайна, че  образно казано да си човек е нормално и то представя пред нас своите изисквания.

2. Защо е важна психологическата подкрепа на тези пациенти и техните семейства?
Появата на нещо необичайно, особено на нещо застрашаващо – в случая на такава онкологично заболяване, само по себе си е стресогенно събитие. Онкологичните заболявания не бива да бъдат подценявани на емоционално ниво от една страна, но от друга все още битува една стигма, свързана дори със самото название “рак” – то сякаш смразява….  Поставя на дневен ред изключително много въпроси и това как ще им се отговори е наистина от огромно значение. Този преход – от смразяването към организирането, мислите, чувствата, въпросите и отговорите е труден, но много важен.
Мит е, че емоционалните и психологични проблеми са си работа на пациента и успеха на онколечението няма отношение към тях. Отдавна в медицината, а по-специално и в практиката в нашата сфера, се говори за интегрирането на немедицинската грижа в хода на стандартното лечение. Има много фактори, които основават този подход. В основата стои най-общо казано трудността и страданието, с което вскички се сблъскавт – и пациенти, и лекари, и близки. Съществуват множество изследвания, които показват, че ние страдаме винаги – дори да не можем да си дадем сметка за това, когато наблюдаваме друго човешко същество да страда, защото несъзнавано се идентифицираме с него. Например доказателствата показват, че здравните специалисти могат по често да подценяват, субдиагностицират или недостатъчно подкрепят пациентите в  психологичния дистрес, включително депресия и тревожност, или имат затруднения да се справят с тези преживявания на пациентите си. Това показва колко силно реагираме всички на болката и страданието, дори тези, които са призвани да помагат, както и колко много имаме нужда от подкрепа.

3. Как ще протича едно занимание в такава група?
Важно е да отбележа, че пациентите, които са се записали за участието в тези групи, предварително се подготвят от екипа на клиниката по Медицинска онкология, чрез среща-разговор, както и  предоставяне на  печатен информационен материал – специално подготвена брошура. Това е проект, който цели да постави основите на една съвсем различно протичаща комуникация в хода на онколечението. Самите сесии в групите и разговорите с пациентите, са създадени с разбирането, че ракът се развива различно при всеки човек и нещата се променят с всеки изминал ден.

4. Кога ще се провеждат тези групи?
Групите ще се провеждат 2 пъти месечно през октомври и ноември, с надграждане. Датите са: 15 и 22 октомври, 19 и 26 ноември 2022 г., от 15:00 часа. Участват до 15 души.
Могат да се включат всички желаещи, независимо в коя клиника провеждат своето онкологично лечение, както и членове на семейството на пациента, които го подкрепят. Заниманията се провеждат в зала „Надежда“ на болница „Надежда“ на ул. „Блага вест“ 3, София.

5. Как могат да се запишат пациентите за участие в тези групи?
Записванията стават на място в клиниката по Медицинска онкология или чрез позвъняване на телефон 0885558554 между 13:30 и 17:00 часа.

Програмата за подобряване качеството на живот на пациентите с колоректален карцином включва редица информационни материали и безплатни групи за гимнастика и психологическа подкрепа. Осъществява се с помощта на Servier.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow