img

Надежда за дете

Да поговорим за мъжкия фактор

Д-р Радослав Гергов, уролог-андролог в болница „Надежда“ за диагностиката и възможностите за лечение на репродуктивните проблеми при мъжа.

23.06.2023 | 15:04

animated-circle
Д-р Гергов за мъжкия фактор при липсата н абременност

Д-р Радослав Гергов, уролог-андролог от екипа на болница „Надежда“ има над 25-годишен стаж в урологията. Преминал е специализации по ендоскопска, лапароскопска и роботизирана урология, ехография и литотрипсия в София, Плевен и Страсбург. Професионалните му интереси са в областта на бъбречно-каменната болест, онкологията, възпалителни и други заболявания на простатната жлеза и пикочния мехур, заболявания на мъжката полова система.

1. Д-р Гергов, кога един мъж трябва да се обърне към специалист уролог-андролог при липса на бременност в двойката?

Най-често срещаният отговор е, че нуждата от консултация с уролог-андролог се налага когато при една сексуално активна двойка, неизползваща контрацепция, в рамките на една година не се постига спонтанна бременност. Но това не е съвсем точено и изчерпателно, защото тези времеви параметри отнасяме спрямо възрастта на жените в двойката. 

Срокът от 12 месеца на липса на спонтанно забременяване при жените до 35-годишна възраст налага посещение на двойката при репродуктивен специалист, а при жени над 36 години този срок се скъсява до 6 месеца.

Трябва да отбележим също, че това се отнася за т.нар. първично безплодие, а именно за всички двойки, които никога не са имали дете и не могат да забременеят в посочените срокове. Срещат се и много случаи на т.нар. вторично безплодие – това са двойки, при които жената е успяла да забременее поне веднъж преди.
Така че посещението при уролог-андролог трябва да се планира съобразно индивидуалния случай и препоръките на репродуктивния специалист.
Все по-често говорим и за превантивни изследвания и консултации на двойките, които вземат съзнателно решение да реализират репродуктивните си планове, без да има конкретен проблем за това.
Препоръките на медицинските асоциации във всички тези случаи е изследванията да започнат и да се провеждат при двамата партньори едновременно.

2. В какво се състои прегледа при андролог и какво трябва да знаят мъжете? Как да се подготвят за посещението при специалист?

Прегледът при андролог включва на първо място оценка на медицинската и репродуктивната история на мъжа, показващи всички рискови фактори и поведенчески модели, които биха могли да повлияят плодовитостта му. След това се извършва физикален преглед, при който се оценява състоянието на половата система при мъжа, включително и вторичните полови белези. Задължително се оценява размера, текстурата и консистенцията на тестисите. Винаги се определя наличието на семепровод, пълнотата на епидидима и евентуално наличие на варикоцеле (разширени тестикуларни вени). Взема се предвид и състоянието на половия член.
Неразделна част от прегледа при андролог е анализ на спермата (спермограма). В зависимост от клиничния казус може да са необходими и допълнителни изследвания като хормонален статус, генетичен анализ, образни изследвания.
Не се изисква някаква специална подготовка за самия преглед. Достатъчно е провеждането на една спермограма предварително и насрочване на час за среща.

3. Кои са най-честите състояния, свързани с репродуктивните проблеми при мъжете?

Най-честите състояния, свързани с репродуктивни проблеми при мъжа могат да бъдат групирани по следният начин:

 • Вродени или придобити урогенитални аномалии;
 • Гонадотоксично излагане (напр. лъчетерапия, химиотерапия, анаболи);
 • Злокачествени заболявания;
 • Инфекции на пикочно-половата система;
 • Повишена температура на скротума (напр. в следствие от варикоцеле);
 • Генетични аномалии;
 • Хормонални смущения;
 • Ятрогенни фактори (например, предишни операции);
 • Имунологични фактори;

Може би тук е мястото да спомена, че в 30-40% от случаите не се открива фактор, свързан с мъжа, който да обясни променените параметри в спермограмата – т. нар. идиопатично безплодие. Това са мъже, при които не се открива заболяване, засягащо плодовитостта, те имат нормални находки от физикалния преглед, хормонални, генетични и биохимични изследвания, но данните от анализ на спермата са извън нормата.

андрологична лаборатория обработка
4. Кои са вай-честите митове, с които сте се сблъсквали по отношение на мъжкия фактор при липса на бременност? Кое кара много мъже да отлагат посещението при лекар?

Един от най-големите митове, с които ние, лекарите се сблъскваме, разглежда плодовитостта като проява на сексуална неспособност. На практика, в много редки случаи се открива някакво отклонение при мъжа в това отношение като повечето пациенти с репродуктивни проблеми са с нормални сексуални способности.
Много често това, което кара мъжете да отлагат срещата с андролог е срама (известни са обществените нагласи за неуспешната репродукция, битуващи от десетилетия), както и страха, поради неинформираност за същността на прегледа, за причините за проблемите, за подходите в лечението.

5. Резултатът от спермограмата диагноза ли е или стойностите на показателите могат да варират и да се променят в отделните месеци?

Спермограмата съдържа различни параметри. Нито един от тях не е достатъчен сам по себе си, за да се постави диагнозата „безплодие“. Ако анализът е нормален според критериите на СЗО, един тест е достатъчен. Ако резултатите са извън нормата при два поредни теста, през поне 30 дни, се изискват допълнителни андрологични изследвания. Може да се каже, че резулатът от спермограмата е по-скоро сигнал за допълнителна диагностика и уточняване на диагнозата.
Относно вариациите в резултатите трябва да се отбележи, че за пълното узряване на сперматозоидите са необходими около 65 дни, след това те се отделят в епидидима, където престояват средно 15 дни. Това обуславя срок от около 3 месеца за ново изследване.
При анализ на резултатите е редно да се вземе предвид увреждащото влияние на приема на алкохол, прекомерно тютюнопушене, наркотици, използване на лубриканти, повишен стрес и други.

6. Трудно ли е лечението, когато проблемът в репродукцията е при мъжа? Какви са възможностите за терапия?

Трудността в лечението, разбира се, се определя от тежестта на диагностицирания проблем. Най-общо казано лечението се простира в широк диапазон. То може да включва препоръки за промяна в начина на живот, повишаване на двигателната активност, здравословно хранене и прием на хранителни добавки, целящи подобряване на общото състояние на организма и на простатния секрет, антиоксидантна активност и стимулиращо въздействие върху ендокринната и половата система.
В някои от случаите се налага ползване на антибиотици при налична инфекция в половата система. При установени хормонални отклонения се използват различни препарати, целящи подпомагане и стимулиране на хипофиза и тестиси. В различни случаи може да се прибегне до препарати с имунологично или противовъзпалително действие. Често се налага и медикаментозно лечение на установени придружаващи заболявания.
В случаите, при които не се установява подобрение от медикаментозно лечение, цялостното поведение се ориентира към инвазивни методи, свързани с различна степен на хирургична намеса.

7. В какво се състоят тези инвазивни методи на лечение? Кога се налага т.нор.  репродуктивна хирургия при мъжа?

Репродуктивната хирургия включва различни хирургични (инвазивни) техники за извличане на сперматозоиди. Основните методи са:

 • TESE: тестикуларна екстракция на сперматозоиди;
 • TESA: тестикуларна аспирация на сперматозоиди;
 • PESA: перкутанна едидидимална аспирация на сперматозоиди;
 • MESA: микрохирургична епидидимална екстракция на сперматозоиди;

Необходимо е внимателно проучване на проблема и мотивиран избор на най-подходящия вид техника. При обструктивна азооспермия се прилагат с добър успех TESA, PESA и МESA. Първите две се извършват под локална анестезия и се понасят добре от пациента, но крият риск от травматично кървене, хематоми и фиброза следоперативно. MESA се извършва с регионална или обща анестезия като дава голям брой сперматозоиди, което позволява криоконсервация (замразяване) и избягване на повторна интервенция.

TESE е най-известният и прилаган метод, като той е подходящ при необструктивна азооспермия и често налага вземане на множество екстракции от тестиса за добиване на сперматозоиди. Прилага се под две форми – класическо- и микро- TESE. При второто изследване тестиса се отваря изцяло и тъканта му се изследва под микроскоп с увеличение, с цел да се открият канали с видимо производство на сперматозоиди, които се екстрахират.

8. Има ли притеснения у мъжете, когато се касае за този тип хирургия?

Нормално е да има притеснение от страна на мъжете, когато става въпрос за хирургични методи, особено такива, засягащи половата система. Всъщност, говорим за микрохирургия, при която се свежда до минимум риска от тежка увреда на органа и обикновено възстановяването след подобни процедури отнема само няколко дни.
Бих казал, че притесненията отпадат, когато се осъзнае стойността на тези методи за значимия напредък през последните десетилетия в асистираната репродукция. Трябва да се вземе предвид и факта, че към хирургични методи се прибягва тогава, когато се изчерпват останалите методи за лечение. В този смисъл,  неизбежността на предлаганата процедура би трябвало да прави маловажен страха от хирургично лечение и да мотивира мъжа при взимането на решение.

9. Има ли комплексен подход в лечението на репродуктивните проблеми при мъжете? С кои други специалисти си сътрудничите по време на диагностиката и лечението?

По-скоро бих казал, че подходът е неизбежно комплексен, той трябва да бъде такъв. Още в началото споменах, че се препоръчва консултация и изследване на двамата партньори едновременно, когато се касае за липса на забременяване. През целия процес на диагностика и лечение на репродуктините проблеми се работи в екип от репродуктивен специалист, биолог, ембриолог, клиничен и микробилогичен лаборант, вирусолог, генетик, ендокринолог, имунолог, фармацевт и др. Често се налага включване на кардиолог, диетолог, психолог, фитнес-инструктур. Най-вероятно ще пропусна някого, но по-важно е да се осъзнае стремежа към максимално комплексен подход, който практикуваме в болница „Надежда“.

10. Кога е най-трудно да се повлияе на репродуктивните затруднения?

Бих отговорил, че най-трудно се повлияват затрудненията при липса на желание и съдействие от страна на мъжа.
Но обективно – най-силните затруднения настъпват в случаите, при които се установи значима дисфункция на тестисите, свързана с драстично намаление или дори липса на производство на сперматозоиди т. нар. НОА (необструктивна азооспермия). При подобни казуси можем да установим както генетични, така и хормонални промени, промени вследствие на прекарано заболяване на половата система. Конкретна причина за състоянието може и да не се открие, но крайният резултат е наличен – значително нарушение в сперматогенезата. Тук по-трудно се намира подходящо медикаментозно лечение, неуспешни могат да се окажат и хирургичните методи на търсене на сперматозоиди и екипът се изправя пред невъзможност за провеждане на пълноценна асистирана репродукция със собствен генетичен материал.

Обработка на мъжки репродуктивен материал
11. Какви се Вашите препоръки относно начина на живот и хранене при мъжете?

За подобряване на репродуктивното здраве е важно да направим оценка на начина на живот и да имаме предвид доказано вредното въздействие на някои фактори. За целта е необходимо тютюнопушенето и редовната употреба на алкохол да бъдат прекратени или силно редуцирани. Ежедневна физическа активност, здрав и редовен сън, балансирано хранене са сред факторите, подобряващи плодовитостта при мъжа.
Относно храненето, можем да препоръчам по-честа употреба на храни съдържащи протеини, аминокиселини, витамини, минерали и L-карнитин, като червени меса и яйца. Препоръчва се редовно включване в менюто на риба, богата на Омега-мастни киселини, витамини C, D и В12, цинк, мед, желязо и селен. Много силна препоръка има за прием на сушени плодове и ядки като орехи, лешници, бадеми. Напоследък на нашият пазар се появиха доста продукти с богато съдържание на рожков, който често се използва като източник на антиоксиданти, ензими, витамини и минерали. От зеленчуците внимание заслужават броколи, брюкселско зеле, карфиол и спанак, които са богати на фолиева киселина. Не трябва да забравяме и групата на цитруси и банани, особено богати на ензима Бромелин. Шоколад, съдържащ L-аргинин също е препоръчителен.
Тук е мястото да се отбележи неблагоприятното въздействие на соята върху мъжката плодовитост, поради което се препоръчва избягването ѝ, както и на храните, съдържащи соя в по-големи количества.

Наднорменото тегло също се разглежда като проблем при фертилността на мъжа и качеството на спермата. Поради тази причина се препоръчва здравословното редуциране на теглото под контрола на диетолог.

12. Има ли фактори на околната среда, които влияят негативно на репродуктивното им здраве и кои тенденции в модерния начин на живот не са “здравословни“, когато се планира бебе?

От факторите на околната среда заслужава да споменем вредата от всички лъчения, произхождащи от заобикалящите ни устройства – телефони, компютри и др. Препоръката е устройствата да се държат възможно по-далече от тазовата област.

Особено вредно влияние върху мъжката репродуктивна система имат всички пластмасови изделия като бутилки, кутии за съхранение, съдове за хранене, консервираните храни, някои козметични продукти, бои в текстилната промишленост и пестициди. Всичко изброено съдържа големи количества EDCs (химикали, увреждащи ендокринната система). Това са химически вещества, с които се срещаме ежедневно. Те проникват в организма през устата, чрез вдишване и през кожата. Доказано е увреждащото им въздействие върху производството на мъжки полови хормони и нарушена продукция на сперматозоиди.

Известно е също така, че замърсяването на въздуха е равносилно като ефект на наднорменото тегло, тютюнопушенето и химическите вредители за репродуктивното здраве на мъжа, но все още науката не е установила механизма на въздействие.

И  като обобщение на въпроса относно тенденциите в модерния начин на живот и влиянието им върху мъжкото репродуктивно здраве: заседналият начин на живот е пряко свързан с наднормено тегло, венозен и лимфен застой в тазовата област, повишена температура в областта на тестисите; ежедневното ползване на устройства с увреждащи лъчения, прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, включително марихуана, употребата на други опиати и наркотици, анаболни средства (масово използвани при фитнес-манията), перманентното повишен стрес – всичко това вреди на мъжете.

Най-вероятно ще пропусна нещо, но ако се избягва изброеното и се направят стъпки към един по-здравословен начин на живот, това е път за значително подобрение на възпроизводителните способности на мъжа.

13. Какво е Вашето послание към хората, които тепърва се сблъскват с проблеми с репродукцията и тръгват към мечтаното дете по пътя на асистираната репродукция?


Моята препоръка към мъжете – не се страхувайте и не се срамувайте от проблемите с репродукцията, а потърсете помощ навреме при специалист. Съдействайте за лечението и подкрепяйте своята партньорка в този нелек път към мечтаното дете. Защото в тази борба сте двама!
Желая от сърце на всички успех. Ние, лекарите, сме до вас.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow