img

Надежда за дете

Акушерката до Вас по пътя към мечтаното дете

Румяна Иванова, старша акушерка в Инвитро сектора за ролята на манипулационната в болница „Надежда“.

17.06.2023 | 08:00

animated-circle
Акушерка Румяна Иванова за ролята на Манипулационна в Инвитро сектора

Румяна Иванова е старша акушерка в сектора по Асистирана репродукция на болница „Надежда“. Тя е част от екипа почти от самото създаване на центъра по репродуктивно здраве „Надежда“. Днес разговаряме с нея за спецификите в дейността на акушерките, които работят рамо до рамо с репродуктивните специалисти в болницата и се грижат с много любов за жените, преминаващи през лечение на репродуктивни затруднения.

Акушерката в инвитро сектора

В сектора по Репродуктивна медицина на болница „Надежда“ работят девет акушерки. Дейността е много динамична и изисква специфични знания и умения, свързани с асистираната репродукция. В Медицинските университети не се изучава специално репродуктивна медицина, затова когато акушерката започва работа в това направление, се налага, да бъде обучена допълнително – за спецификите в различните процедури и манипулации, медикаментите за стимулация, изследванията, документацията.

Един за всички, всички за един:

Работата в сектора по Репродуктивна медицина е изцяло екипна. Изисква се изключително добра комуникация и координация между лекар, акушерка и санитар, а също и между всички останали звена и лаборатории, свързани с дейността на сектора (ембриологична, андрологична, генетична, имунологична, клинична, патохистологична, микробиологична, вирусологична лаборатория; реанимация; операционни и др).
Много е важно да има разбирателство и взаимно доверие вътре в екипа, защото добрата енергия, която е между нас, се отразява и на самите пациенти – те са по-спокойни и уверени в успеха на своето лечение.

Старт на деня:

Работният ни ден започва в 7:00 ч. Приоритетни сутрин са манипулациите, които се извършват с анестезия – това са пункциите на пациентките в инвитро процедура. След това всяка акушерка влиза в кабинет заедно с лекаря, при когото е по график, за да стартират прегледите и консултациите за деня.
Спецификата на нашата работа в кабинета на лекаря се състои в някои от манипулациите, както и в прегледите на жените, които са в стимулация. Нужно е акушерката да познава изключително добре отделните стимулационни протоколи и какви хормонални изследвания се правят на определените дни от месечния цикъл на жената. От кабинета именно акушерките пуска към лабораториите необходимите заявки за изследванията, назначени от репродуктивния специалист.

В манипулационна:

След като дадена жена бъде прегледана в лекарския кабинет, тя се насочва към Манипулационна, където я очаква друг екип от акушерки. Там се обработва нейното досие и се предоставят нужните документи, свързани с процедурата. В манипулационната акушерките поставят и назначените от лекарите инжекции в процеса на стимулация. Ако жената има желание сама да поставя инжекциите си, те я обучават и инструктират как да го направи.

Попитайте акушерката:

Всички въпроси, свързани с предстоящите процедури, могат да бъдат задавани в Манипулационна. Ако ние не сме оторизирани да отговорим, отнасяме въпросите към лекуващите лекари. Понякога вътре в кабинета жените забравят какво са искали да попитат или се притесняват да зададат даден въпрос, който ги вълнува. Те трябва да знаят, че винаги могат да се обърнат към акушерките в Манипулационна. Няма неудобни въпроси и по-добре да попитат нас, отколкото да търсят отговори в интернет пространството, където информацията често е разнопосочна или неточна, или не се отнася до техния конкретен случай.

Дежурна телефонна линия за пациенти на Инвитро сектора:

В Манипулационна на разположение само за пациентите от сектор „Асистирана репродукция“ имаме и дежурен телефон 0884 700 704. Могат да ни търсят на него от 12:00 ч. до 18:00 ч. през работни дни, а през уикенда и празничните дни – от 11:00 до 15:30 ч. На този телефон може да консултираме жените как да поставят медикамент за стимулация или как да следват назначената терапия, ако нещо е останало неясно. Могат да се обръщат към нас, когато са преминали пункция и имат нужда от информация какъв начин на живот да водят; когато са направили тест за бременност и трябва да съобщят резултата или пък след ембриотрансфер, когато имат въпроси около терапията, изписана от съответния лекар. Често пъти ни звънят при кървене след положителен тест за бременност. Тогава единствената препоръка, която ние от Манипулационна може да дадем е преглед при специалист, защото в тази ситуация дистанционно няма как да се помогне.

Удовлетворението:

Работата при нас, акушерките в Инвитро сектора, е много интензивна, но и много удовлетворяваща. Когато разбереш, че някоя двойка е с успешна инвитро процедура и очаква мечтаното бебе, няма нищо по-зареждащо и мотивиращо от това да дойдеш на работа с усмивка и надежда, че това, което правим, има смисъл!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow