img

Надежда за дете

Най-честите въпроси в Манипулационна

Акушерка Александрина Нончева от сектора по Репродуктивна медицина на болница „Надежда“ отговаря на въпросите, които най-често вълнуват жените в процедура инвитро.

17.06.2023 | 11:27

animated-circle
Александрина Нончева, акушерка в Инвитро сектора на болница "Надежда" за най-честите въпроси, задавани в Манипулационна
1. Какви хормони трябва да изследвам при старт на инсеминация или инвитро?

Хормоните, които се назначават на втори или трети ден от менструалния цикъл са FSH, LH, E2. Те могат да Ви бъдат назначени предварително или след прегледа при лекаря. Обикновено, когато сте записала час за спонтанен цикъл, необходимите хормони се заявяват след прегледа и по преценка на репродуктивния специалист.

2. Задължително ли хормоните се изследват на „гладно и жадно“?

Изследването на половите хормони не трябва да е на гладно и жадно, и може да бъде извършено по всяко време от денонощието. Ако обаче Ви бъде назначено изследване на щитовидни хормони и Prolactin, даването на кръв трябва да бъде на гладно до 10:00 часа сутринта, след пълноценен сън, в ден без месечно кървене.

3. Откъде и какви документи ще получа при старта на процедурата?

Документи за съответната процедура (замразяване на яйцеклетки или ембриони; оплождане и трансфер с партньорски или донорски материал; партньорска или донорска инсеминация) се получават в Манипулационната и всяко информирано съгласие се отнася за текущата процедура. За всяка следваща се попълва ново информирано съгласие. Документи за инвитро с донорска яйцеклетка се получават и подават попълнени на Регистратура.

4. Трябва ли да записвам всеки път час за репродуктивния специалист, ако вече съм в стимулация?

На всеки преглед Вашият репродуктивен специалист ще Ви информира кога трябва да бъде следващата Ви среща. Преди да си тръгнете трябва да запишете час на Регистратура за съответния ден, който лекуващият лекар Ви е посочил.
В деня на прегледа първо минавате през Клинична лаборатория за кръвни изследвания, назначени от Вашия терапевт. Изчаквате резултатите и преминавате прегледа при репродуктивния специалист. Трябва да прецените кога да дойдете за провеждане на изследванията, така че те да са готови за консултацията в кабинета на лекаря. След като прегледа приключи, отивате в Манипулационната, за да получите дневните си назначения.

5. Мога ли да идвам за поставянето на инжекциите в Манипулационната?

Да, можете да идвате всеки ден за поставянето на инжекциите в Манипулационната в посоченото работно време: понеделник – петък от 11:30 до 19:30 ч. и събота и неделя и празнични дни от 11:00 до 15:30 ч.

6. Мога ли сама да си поставям инжекциите или партньорът ми, както и да потърся съдействие за това на друго място?

Да. Акушерките в Манипулационната ще Ви обяснят с точни инструкции каква е подготовката и начина на приложение на инжекциите. Обичайно в Манипулационната се поставя назначената доза в деня на прегледа, а останалите можете да поставяте самостоятелно или на друго място.

7. Трябва ли поставянето на инжекциите да се случва в точен час от деня?

Поставянето на назначените инжекции трябва да бъде горе-долу в един и същи час всеки ден (казваме, че плюс-минус два часа е допустимо изместване). Има обаче инжекции с точно фиксиран час, който е много важно да бъде спазен, за да бъде успешна процедурата.

8. Имам зачервяване и лека болка в зоната на убождането веднага след поставянето на инжекцията. Това нормално ли е?

Зачервяване и болезненост може да има след всеки вид инжекция. За определени инжекции акушерката ще предупреждава, че е възможно силно зачервяване и сърбеж след поставянето им и ще поясни как да се третира мястото. Дискомфортът обикновено продължава до няколко часа. Понякога се наблюдава и посиняване на мястото на убождането. Всички тези реакции се считат за нормални.

9. По време на стимулация нормално ли е да имам подуване на корема, отпадналост или дискомфорт както при началото на цикъл?

Подуването на корема е нормално по време на стимулация. В яйчниците се очаква да пораснат повече фоликули от обичайното и съответно самите яйчници се уголемяват. Също така, стимулацията е свързана със задържането на повече течности и затова някои жени се чувстват подути. И това не означава, че са напълнели. Възможно е жените да изпитват повишено чувство на глад и да са по-емоционални от обичайното.

10. Мога ли да спортувам по време на стимулация?

По време на стимулацията не се позволява спорт, защото има опасност от усукване на яйчник, а това се счита за състояние, налагащо спешна хирургична намеса.

11. Мога ли да имам сексуални контакти по време на стимулация?

Можете да имате сексуални контакти докато сте в стимулация, но избягвайте резките движения, защото може да се спукат фоликули или да се усуче яйчник.

12. Важно ли е да спазя точния час за таймиращата инжекция?

Много е важно да спазите часа на поставяне на последната инжекция, защото това е свързано с точния момент за пункцията и има отношение за таймирането на Вашата овулация.

13. Има ли препоръки за подготовка при специализираните изследвания като ендометриалната биопсия, например?

Стандартно ендометриалната биопсия се извършва в кабинета без анестезия. Хубаво е пикочният мехур да е пълен и да сте се нахранила. Ако обаче е необходима упойка за някоя от тези процедури, трябва да сте гладна и жадна и с празен пикочен мехур.

14. Как да се подготвя за пункция?

При подготовката за овариална пункция се изискват задължителни изследвания – кръвна картина с коагулация и вирусология. Вечерта преди пункцията трябва да спрете приема на храна и течности в 21:00 часа, като може да започнете отново приема им около два часа след пункцията. Необходимо е да направите тоалет и обезкосмяване на интимните части.

15. Кой ще ме информира колко яйцеклетки са извадени и колко ембриона имам?

Веднага щом приключи пункцията и се събудите, лекуващият Ви лекар ще Ви съобщи броя на извадените яйцеклетки. На следващия ден ще получите информация от дежурен ембриолог по телефона, дали яйцеклетките са оплодени. В следващите дни ще бъдете информирана за развитието на ембрионите и датата на предстоящия трансфер.

16. Колко време ще остана под наблюдение в болницата след пункция?

Обикновено времето за престой е около един час преди пункцията и час след нея. Ако обаче имате някакви оплаквания след манипулацията, наблюдението може да продължи колкото е необходимо.

17. Нормално ли е да има леко кървене след пункцията?

Леко кървене е допустимо след пункцията. Обикновено спира до края на деня или следващия ден.

18. В кои случаи след пункцията трябва да потърся спешно лекар?

Ако кървенето е обилно и не намалява, ако имате силна и нетърпима болка в областта на яйчниците, силно подуване на корема с трудност при дишане и невъзможност за уриниране, задължително трябва да потърсите лекарска помощ.

19. Какво трябва да е поведението ми и начинът на живот след пункция?

Спорт и физически натоварвания не се препоръчват след пункция. Добре е в деня на пункцията да не шофирате, приберете се и си почивайте.

20. Необходимо ли е да лежа след пункцията?

Няма нужда от постелен режим след пункция.

21. Мога ли да взимам обезболяващи?

Ако има леки болки след пункцията можете да приемате обезболяващи.

22. Как да се подготвя за трансфер?

За трансфер не трябва да сте гладна и жадна. Пикочният мехур трябва да е пълен, но не прекалено. Затова преди трансфер се препоръчва да приемате течности около час – час и половина по-рано.

23. Какви са препоръките след трансфера – трябва ли да спазвам определен режим на хранене, да лежа и да спра физическа активност до деня на теста?

След трансфер най-важното е да приемате всички назначени медикаменти от лекуващия лекар. Те не се спират. Ако опаковката свърши, вземете нова. След резултата от теста, независимо положителен или отрицателен е той, трябва да позвъните в Манипулационната, за да го съобщите и да получите указания за по-нататъшния приема на медикаментите.
Препоръчително е да се намалят кофеин съдържащите напитки и да се избягват диети. Спорт и сексуални контакти не са препоръчителни, за да няма напрежение в малкия таз или контракции (при сексуален контакт). Не е необходимо да се лежи до деня на теста за бременност. Препоръчително е да почивате в деня на трансфера. След това може да се води нормален начин на живот, като се спазват горепосочените препоръки.

24. Кога да направя тест за бременност и къде да информирам за резултата от него?

Тестът за бременност трябва да се направи най-рано на 11-12 ден. Най-информативен е кръвният тест. Ако стойността е положителна, но не достатъчно висока за определения ден, е добре да го повторите след 48 часа. Трябва да съобщите резултата по телефон в Манипулационната или директно в кабинета на лекуващия лекар. В деня на теста преглед не е необходим. Ще Ви информираме как трябва да продължи лечението в зависимост от резултата.

25. Ако процедурата е неуспешна, какво следва да направя?

Трябва да спрете всички лекарства, като някои медикаменти се спират по схема. Ще запишете и нов час при Вашия репродуктивен специалист за коментар на неуспешния опит и определяне на нов план за действие.

26. Ако процедурата е успешна, кога да запиша час за преглед при моя лекар?

При положителен тест за бременност трябва да продължите всички лекарства, приемани до момента, и да запише час за преглед след 10-14 дни. В болница „Надежда“ Вашият репродуктивен специалист ще Ви наблюдава до 12 г.с. и провеждането на първата фетална морфология, след което е необходимо да се запишете при акушер-гинеколог за проследяване на бременността Ви.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow