img

Новини

Историята на Евелина и Лазара

Раждането на Лазара е победа за екипа ни и най-голямата мечта за нейните родители. Тя проплаква на 18 октомври 2023 г. в болница „Надежда“ след приложение на Предимплантационен генетичен тест на ембриони (PGT) за високорисково предразположение към рак на млечната жлеза.

25.12.2023 | 13:08

animated-circle

Евелина Герасимова, майката на Лазара, е преминала през онкологично лечение на карцином на гърдата през 2018 г. Преди онкотерапията тя замразява яйцеклетки (онкофертилитет), за да запази възможността да има дете в бъдеще. След края на онкологичното лечение, Евелина пристъпва към инвитро, за да сбъдне мечтата си за бебе.

При младата жена категорично е доказана наследствеността на заболяването и носителството на патологична мутация в гена BRCA1. За да се избегне рискът от предаване на мутацията на бъдещото дете, Евелина и нейният съпруг взимат решение получените ембриони при процедурата инвитро да бъдат изследвани с предимплантационен генетичен тест (PGT) за предразположение към рак на гърдата. Резултатите показват, че ембрионите са без патологичната мутация в BRCA гените, което дава нужното спокойствие на семейството да продължи с опита инвитро. Евелина забременява успешно и ражда здраво и доносено момиченце.

Разказът на Евелина, както и първата срещата след раждането с проф. д-р Савина Хаджидекова, ръководител на Генетична лаборатория в МБАЛ „Надежда“, която е част от вълшебството, наречено Лазара, гледайте в репортажа на „Преди обед“,bTV.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow