img

Новини

Болница „Надежда“ в подкрепа на кърменето

Интервю с акушерка Надежда Стаменова

01.02.2023 | 13:03

animated-circle

Ак. Стаменова, как болница „Надежда“ подкрепя кърменето? Кои са нещата, които бяха приоритет в това отношение при откриването на болницата и каква е практиката сега?

От самото начало заложихме на промени в организирането на грижата за майките и бебета, така че да се насърчава кърменето. Откакто свят светува майката кърми своето бебе. Криворазбраната ни цивилизация и битуващото схващане, пренесено в практиката: „Ние ще се погрижим за бебето, докато майката си почива“, вече отмира. Майката и бебето се чувстват добре, когато са постоянно заедно – възстановяват се по-добре, лактацията и кърменето се реализират по-правилно и адекватно т.е. създавайки подходящи условия майката и бебето да бъдат непрекъснато заедно, създадохме условия кърменето да бъде по-успешно.

Разбира се, това зависи и от желанието на жените, защото, за да се случва кърменето, трябва не просто да имаме майка и бебе, но и майка, която има мотивация да кърми. В това отношение също работим – още в периода преди раждането. В Училището за бъдещи родители на болница „Надежда“ имаме специална тема, посветена на кърменето, където обясняваме на дамите колко важно е за бебетата да бъдат кърмени, колко важно е и за тях самите да кърмят. По този начин се надяваме те да получат максимално добра мотивация, за да бъдат заедно с бебето си при престоя в болницата и да опитат да кърмят  т.е. първата ни стъпка по отношение на подкрепата за кърменето са подготовката в Училището за бъдещи родители и възможността в болница „Надежда“ жените да бъдат постоянно с децата си.

Втората стъпка е одсигуряване на своеобразен „помощник“ в кърменето – помпи за кърма, които са на разположение на родилките при престоя им в болницата. Не се налага жените да мислят предварително дали да носят помпи със себе си, дали ще им бъдат необходими при престоя им тук … Те знаят, че при необходимост могат да разчитат на помпи за кърма на място, в болницата.

И тъй като видяхме, че освен всичко изброено, жените имат нужда от помощ и подкрепа при самото поставяне на гърда и при старта на кърменето, третата стъпка, която предприехме, е да осигурим акушерка, изцяло посветена на грижите за кърменето в болницата. Тя е на място в Послеродова клиника и посещава всяка родилка, като се грижи за правилното закърмяне и засукване на бебето.

Разкажете ни повече за работата на акушерките, посветени на кърменето?
Кърменето е динамичен процес. Погрижили сме се за родилките в болницата, мотивирани да кърмят, да осигурим подкрепа в лицето на акушерка, специално посветена на кърменето. Освен това, въвеждаме консултации по кърмене в МЦ „Надежда“ в Paradise Center – отново с акушерка. Важно е да се отбележи, че кабинетът по кърмене в  Paradise Center е кабинет за диагностициране и преодоляване на проблеми при вече започнало кърмене т.е. става дума за жени, които вече кърмят, но срещат трудности с това.
Като обобщение – акушерката, посветена на кърменето в Послеродова клиника на болницата има задължението да подпомогне добрия старт на кърменето, а тази, която консултира в МЦ „Надежда“ в Парадайс център – да разрешава възникнали проблеми по време на кърменето. Това са две различни като специфика форми на подкрепа, но и при двете целта е жените да кърмят дълго и безпроблемно.

Защо е толкова важна  подкрепата на кърменето да продължи и след престоя в болницата?
Защото понякога доброто желание, доброто бебе и всички добри условия, за да се случи кърменето, не са достатъчни и могат да се появят проблеми, за които жената се нуждае от помощ.
Давам пример веднага – при постоянни или често появяващи се рагади (ранички по гърдите), които водят до болка, дискомфорт и желание за отказ от кърменето, предвид това, че боли. Или при запушване на млечен канал – състояние, което жените не успяват да преодолеят сами, за да продължи кърменето. Понякога могат да се появят гъбични инфекции, хронични рани, които се дължат на къса юздичка, която трябва да бъде премахната. В други ситуации се случва да има неправилно поставяне на бебето на гърда и задържане на кърма в единия участък, и др.

Консултациите ще са полезни и при проблеми на самото кърмене като недостатъчност на кърма или отказ на бебето от хранене и др. Ако акушерката установи, че проблемът изисква лекарска намеса като консултация с хирург или др., тя може да насочи своевременно жената към такъв.

Кои са Вашите три основни препоръки за успешно кърмене?
Моята първа основна препоръка е жените да бъдат с бебетата си при престоя в болницата, втората е да следват инстинктите си и да се доверят на съветите на специалистите, третата – да не се отказват лесно.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow