img

Covid-19

Кърмене и имуностимуланти в условията на Covid-19

Маг.-фарм. Марияна Енева разказва какво трябва да знаем за кърменето и приема на имуностимуланти в условията на пандемия.

10.02.2021 | 00:00

animated-circle

Въпроси, отговори и препоръки с маг.- фарм. Марияна Енева

Маг.-фарм. Енева, какво трябва да знае една родилка с доказана инфекция с Covid-19 или в процес на тестване за кърменето? Заразна ли е кърмата?

Кърмата е еволюционна възникнала като „пазител“ на бебето и изключително малък брой болестотворни агенти могат да се предават от майката към кърмачето чрез нея.

До момента данните показват, че вирусът COVID-19 не се открива в кърмата и тя няма как да е заразна за бебето. Вируси с подобна структура са предизвиквали епидемии сравнително скоро и проучванията тогава също не са показали следи от вируса в кърмата. Тази информация може да бъде допълвана и изменяна с наличието на нови данни.

Кога да се започне кърмене при Covid-19?

Веднага! Всички здравни организации към момента препоръчват кърменето или храненето с изцедена кърма да не се прекъсват, както при майки, които изчакват резултатите си от тестовете за COVID-19, така и при потвърдено заболяване.

Наличието на имунни фактори и клетки в кърмата е от изключителна важност за подпомагането на развиващата се имунна система на бебето. Данните към момента показват, че малките деца са с по-ниска вероятност за разболяване и тежко протичане на заболяването с COVID-19. Една от хипотезите е, че наличието на пасивен имунитет, който бебето получава по време на вътреутробното развитие, а след раждането – с кърмата, може да допринася за снижаването на риска.

Как майката да предпази бебето по време на кърмене, когато контактът е толкова близък и на всеки 2-3 часа или по-често?

Важно е кърмещите майки да взимат всички необходими предпазни мерки, особено ако не се чувстват напълно здрави. Това означава редовно миене на ръцете с вода и сапун (от 20 секунди до 1 минута), дезинфекция на ръцете и повърхностите в дома (най-добре със съдържащ спирт разтвор в интервала 60-90%), носене на лични предпазни средства – задължително маски.

Ако майката храни бебето с изцедена кърма е много важно правилното почистване и стерилизиране на помпата за кърма, а ако изцежда на ръка – отново измиване и дезинфекция на ръцете преди изцеждане, а също така и на гърдата. Не трябва да се допуска докосване с непочистени ръце на части на помпата.

Когато бебето се храни с изцедена кърма е добре, при възможност, някой друг здрав член на семейството да поеме грижата по хранене на бебето.

Какво се случва с медикаментите, които майката приема за лечение на Covid-19 и кърмата? Дали да се изцежда и изхвърля кърмата и бебето да се храни с адаптирано мляко/друга кърма или може да приема от кърмата на болната майка?

Изключително малък брой лекарства изискват пълно преустановяване на кърменето. За повече информация можете да се обърнете към медицински специалисти със съответната практика в областта.

При по-леко протичане на заболяването е твърде вероятно да не се наложи прекъсване на кърменето поради прием на определено лекарство. Има достатъчно информация, достъпна за медицинските специалисти, кои лекарствени продукти са съвместими с кърменето и кои налагат определени ограничения. Аз, като клиничен фармацевт в МБАЛ „Надежда“ и сертифициран консултант по кърмене, съм на разположение за всякакви въпроси, свързани с употребата на лекарства, хранителни добавки и растителни продукти (билки) по време на кърмене.

За момента няма открито и доказано в проучвания, специфично лечение за COVID-19. За много различни молекули има данни, че повлияват в една или друга степен вируса в човешкото тяло, но няма нито един регистриран лекарствен продукт в европейската и американската лекарствени агенции. За момента лечението е симптоматично.

Ако майката се окаже с потвърдени положителни резултати от тестовете за COVID-19 има две перспективи – да остане вкъщи под карантина, ако състоянието го позволява или да бъде хоспитализирана и лекувана, ако състоянието го налага.

При по-тежко протичане на заболяването и наложителна хоспитализация е ясно, че кърменето няма да може да продължи по време на престоя на майката в болничното заведение. Ако нейното състояние позволява е възможно да обсъди със семейството си и с лекуващия си лекар възможността да изцежда кърма при спазване на всички изброени мерки за безопасност по-горе.

Поддържането на лактацията ще даде възможност на майката да се върне към кърменето след като се прибере у дома. Честотата на изцеждането на гърдите зависи изцяло от състоянието на майката.

Един от най-често задаваните въпроси последните дни е какво можем да приемаме, за да стимулираме имунната система и да не се заразим.

Ще изразя мое лично мнение, което не е част от официална препоръка на здравни власти, но е напълно съобразено с тях.

Приемът на различни хранителни добавки по време на пандемията не трябва да бъде безконтролен, особено слагам акцент на т.нар. „имуностимулатори“.

Една здрава имунна система няма нужда от стимулиране, за да работи добре и да ни пази. Ако решим да я стимулираме твърде дълго, без реална нужда, рискуваме да сме я свръхстимулирали и да не може да реагира адекватно, когато се срещнем с вируса.

При наличие на дефицити на витамин D или на микроелементи като селен и цинк е нужно да се поддържат физиологичните нива с външен прием. Същото се отнася и за приема на витамин C, за който всички знаем, че не може да се образува в нашето тяло и изцяло зависи от приема с храна.

Цитруси? Грейпфрут?

Всички хора, които приемат редовно лекарства трябва да се консултират с лекар или фармацевт дали могат да консумират грейпфрут и жълт кантарион, поради способността им да променят чернодробния метаболизъм на много лекарства и възможните токсични ефекти от това.

Има ли нещо конкретно за Covid-19?

Въпреки огромното количество информация, което ни залива отвсякъде, все още няма доказан специфичен продукт или комбинация от такива, които да пречат на заразяването с COVID-19. Спазването на високи хигиенни мерки и изолацията са единствените ни сигурни оръжия!

Какви храни е подходящо да приемат кърмачките, за да повишат имунитета си?

В момента трябва да сложим акцент на здравословното хранене с повече плодове и зеленчуци. Доказани от столетия като противовирусни са зеленолистните зеленчуци, боровинки, броколи, цитрусовите плодове, както и джинджифил и канела – добър повод да направим домашни бисквитки. Много важни са и съдържащите пробиотици храни (кисело мляко, кефир, свежи туршии, кисело зеле и т.н.), лук и чесън, риган, босилек, жълт кантарион и други типични български билки.

Морските продукти са прекрасен източник на протеини, цинк и ненаситени мастни киселини, важни за имунитета. 3-6 ядки бразилски орех дневно покрива нуждите ни от селен. В България сме благословени с прекрасни пчелни продукти, не трябва да пропускаме здравните ползи, които ни дават прополиса, пергата, пчелното млечице и меда. Един силен и топъл мурсалски чай, с малко мед и прополис е чудесен старт на деня!

Изолацията вкъщи може да бъде добро време за различни кулинарни експерименти, а изброените храни могат да бъдат част от хранителния план на всяка кърмеща майка, ако тя или бебето нямат изявени непоносимости или алергии.

*Мненията изказани в това интервю са базирани на актуалните към 15.03.2020г. препоръки за кърмене и COVID-19 на СЗО, УНИЦЕФ, американския Център за контрол на заболяванията (CDC) и Американската академия по медицина на кърменето (ABM). Те са базирани на наличните към момента научни данни, като не се откриват принципни разлики в политиките и препоръките им.

Визитка: 

Маг. – фарм. Марияна Енева е ръководител на болничната аптека в МБАЛ „Надежда“.
Познава отлично и „добрите“ и „лошите“ страни в поведението на лекарствата.

Има подчертан професионален интерес в областта на рационалната и безопасна употреба на хранителни добавки и подпомагащи продукти от природен произход. Преминала е редица обучения в областта на здравословното хранене и ролята на микробиома в развитието на метаболитен синдром и превенция на онкологични заболявания.

Вече 11 години е сертифициран доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, а от август 2013г. и международно сертифициран консултант по кърмене (IBCLC). „Промоцията и подкрепата на кърменето за мен са мисия и всички, които ме познават го знаят добре. Силно се интересувам от нутрицология и от класическа хомеопатия, която все някой ден ще доизуча.“

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow