img

Подкрепа на кърменето

На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева

Маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC е сертифициран от международния борд консултант по кърмене. Работи като консултант по кърмене в МБАЛ за женско здраве „Надежда“ източник: Интернет портал „Мама, татко и аз“ МТА: Как майките трябва да се подготвят за кърмене? Кога стартира подготовката на гърдите? Маг. фарм. Марияна Енева: Съвсем скоро имах разговор с майка, […]

02.08.2019 | 00:00

animated-circle

Маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC е сертифициран от международния борд консултант по кърмене. Работи като консултант по кърмене в МБАЛ за женско здраве „Надежда“

източник: Интернет портал „Мама, татко и аз“

МТА: Как майките трябва да се подготвят за кърмене? Кога стартира подготовката на гърдите?

Маг. фарм. Марияна Енева: Съвсем скоро имах разговор с майка, която с известна подкрепа от моя страна кърми сина си малко повече от година. Дойде с него за да сподели момента на отбиването, така както сподели момента на първото засукване. И тогава ми каза нещо, което запомних: „Аз всъщност изобщо не се интересувах от това как ще се храни сина ми. Просто исках да се роди, жив и здрав. Мислех си, че ще имам време да попрочета след раждането как да го кърмя“. Думите й бяха съпроводени от смеха й… Защото след раждането няма време за четене.

Моят съвет е майките да се подготвят за кърменето преди раждането. Как? С емоционалната подготовка, че идва нов живот и трябва да му бъде даден най-добрият старт, със споделяне с майки, които са кърмили или кърмят децата си, с посещения на групи за подкрепа на кърменето, каквито има всеки месец и в нашата МБАЛ Надежда, както и, разбира се, с индивидуални консултации със сертифициран консултант по кърмене, ако смятат, че имат въпроси, на които не намират задоволителен отговор.

Подготовка на гърдите преди раждането в най-общия случай не е нужно да бъде извършвана. Природата ни е съвършена – гърдите се променят по време на бременността, секрецията на специални жлези разположени по ареолата се засилва и техният секрет прави кожата по-еластична. Ето защо е добре да не изсушавате излишно кожата там, използвайте по-нежни измиващи средства. Не е разумно гърдите да се обтриват с груби материи (какъвто съвет може да бъде получен), защото това няма да направи кърменето по-лесно, но може да предизвика силно нежелани контракции, поради отделянето на окситоцин при стимулация на ареолата и зърното.

МТА: Как трябва да се грижат майките за гърдите си при самия старт на кърменето? Какви проблеми могат да очакват и как да ги преодолеят?

Маг. фарм. Марияна Енева: За доброто състояние на гърдите има много голямо значение, дори бих казала основно, засукването на бебето и честотата на кърменията. Ако позата на кърмене и засукването на бебето са правилни, ако майката кърми бебето често – поне 10-12 пъти първите няколко дни, то е малко вероятно да има проблем.

Обичайните проблеми през първите дни, с които се сблъсквам са основно свързани с разранявания на зърната и болезнено кърмене и препълване на гърдите или обратното – забавяне в слизането на кърмата.

Разраняването на гърдите, т.нар. рагади се дължат основно на неправилна поза или засукване. Важно е майката да следи бебето да е с широко отворена уста, когато поема зърното и част от ареолата. Не трябва да се допуска плитко засукване само на зърното. Също така е важно да има добра опора в гърдата за брадичката на бебето. Не на последно място – тялото на бебето трябва да е в стабилен контакт с това на мама – една линия на ухо, рамо и хълбок.

А проблемите с малко или много мляко са напълно решими с често поставяне на бебенцето на гърдата – поне 10-12 пъти за 24 часа през първите няколко дни. Нека не забравяме, че бебетата се раждат със съвсем малки стомахчета и имат нужда от често хранене, с малки количества.

МТА: Как трябва да се „почистват“ гърдите преди кърменето?

Маг. фарм. Марияна Енева: Почистване от какво? Прекомерното почистване на гърдите преди кърмене води до отмиване на защитния слой, който жлезите по ареолата образуват. Това прави кожата по-суха и по-малко еластична. И ето повод за проблем… Ако гърдата не е третирана с някакъв крем или лекарство, изискващи отмиване, то не е нужно да се почиства. Всекидневният душ е напълно достатъчен.

МТА: Как да разбере майката дали кърми детето си правилно? Какви усещания трябва да има?

Маг. фарм. Марияна Енева: Ако майката няма болки в зърната или има само лек дискомфорт, който бързо преминава в хода на кърменето, ако бебето суче ритмично и пуска само гърдата, като е спокойно между храненията, ако бебето има поне 8 напишкани и поне 3 наакани памперса за 24 часа през първите дни и качва поне 25 гр. дневно, то най-вероятно всичко е наред. А какви усещания трябва да има? По-скоро ще кажа какви не трябва да има. Кърменето не трябва да боли, никога. Ако боли, значи има проблем. И той трябва максимално бързо да бъде решен. Няма полза от страдалческо стискане на зъби – нито за майката, нито за бебето.

МТА: По какво се различава слизането на кърмата при нормално раждане и при раждане чрез секцио?

Маг. фарм. Марияна Енева: Статистиката показва, че има леко забавяне в слизането на кърмата при жени родили чрез секцио, в сравнение с такива родили естествено. Това обаче касае слизането на кърмата, а не наличието на коластра. Това е много, много важно. Защото коластрата започва да се образува с отделянето на плацентата от матката, при много жени я има в известно количество още преди раждането. А коластрата е фундаментално важна за бебетата. Изследвания показват, че дори кърменето да не продължи повече, приемането само на коластрата има големи здрави ползи за бебето.
Следователно, ако секциото не е било съпроводено със сериозна кръвозагуба и е неусложнено, не се очаква да има значение за храненето на бебето.

МТА: Как се стимулира по-бързото отделяне на кърма, ако раждането е било чрез секцио?

Маг. фарм. Марияна Енева: Това е често задаван въпрос. Отговорът ми е винаги един и същ – ако всичко е наред след операцията е добре майката да започне стимулация на гърдите още в реанимацията, където ще бъде наблюдавана около 24 часа. След като се раздвижи и има възможност да бъде с бебето си неограничено е важно да кърми често – 10-12 пъти за 24 часа. Когато гърдите се изпразват, в тях се образува повече кърма. Когато в гърдите млякото се „застои“, кърмата намалява. Това е основният принцип при образуването на кърма. Колкото повече, толкова повече (но това не го е казал Мечо Пух).

МТА: Колко време след раждането, кърменето трябва да става на поискване? Необходимо ли е да премине под график и кога трябва да стане това?

Маг. фарм. Марияна Енева: Графиците са нещо полезно за нас – големите. Трудно е обаче за една малка шушулка, която само допреди 24 часа е била в непрекъснат контакт с хранителни вещества, посредством пъпната връв, да бъде вкарана в график.

Обратно на общоприетото мнение ще кажа, че храненето на поискване не е хаотично. Това е хранене, съобразено с нуждите на бебето. Точно на Вашето бебе. Ще има моменти, в които ще иска да суче по-често и такива, в които да почива по-дълго. Храненето на поискване е уважение към нуждите на точно този човек, който е в ръцете Ви. Храненето на поискване ще го научи да се контролира сам и това ще бъде заложено в несъзнаваното, когато порасне. Децата, хранени така, независимо дали с кърма или не, са с по-добър контрол над апетита си и по-малко страдат от хранителни разстройства в по-късна възраст.

А графиците… има време и за тях.

МТА: Как може да протече кърменето при различни проблеми с гърдите, като вдлъбнати зърна, запушени канали, мастит, кисти?

Маг. фарм. Марияна Енева: Ако има проблем е много важно да бъде потърсена максимално бързо помощ от специалист с опит и подкрепящ кърменето.

Никое от гореизброените състояния не е повод за преустановяване на кърменето. Повечето бебета се справят прекрасно с малко помощ, когато зърната на майката са вдлъбнати или плоски, а останалите състояния изискат анализ на ситуацията, довела до проблема.

МТА: Има ли хронични заболявания (например – диабет), които могат да повлияят на кърменето и качествата на кърмата?

Маг. фарм. Марияна Енева: Съставът на кърмата е учудващо постоянен в основата си, независимо дали майката е болна или здрава, от Уганда или от България, с астма или с шизофрения, вегетарианка или не. От обичайните хронични заболявания няма такова, което да е пречка за кърменето. Астма, диабет, хипертония и редица психични заболявания се контролират с лекарства, които са съвместими с кърменето или изискват известно напасване на режима на приемане на медикаментите и кърменето.

МТА: Ако майката не отделя достатъчно кърма за нормалното развитие на бебето, колко време трябва да се опитва да стимулира нейното производство и кога е необходимо бебето да се дохранва с формула?

Маг. фарм. Марияна Енева: Има съвсем малък процент случаи, в които има физическа причина, поради която тялото на майката не може да образува достатъчно мляко. Във всички останали случаи намаляването на кърмата и т.нар. недостиг на кърма е свързан с лош „мениджмънт“ на кърменето. Какво ще рече това? Основно 2 неща – бебето не суче правилно и бебето няма достъп до гърдата толкова, колкото има нужда. И двете неща изискват проследяване, анализ и винаги добра мотивация и упорство от страна на майката да се справи с предизвикателството по увеличаване на кърмата.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow