img

Подкрепа на кърменето

Ползи от кърменето

Кърменето е един от най-емоционалните моменти на контакт между майката и бебето. Уникално по своята същност, то е най-добрият старт за детето и има превантивен ефект за майката.

01.08.2021 | 01:26

animated-circle

ПОЛЗИ ЗА БЕБЕТО

Ползите от кърменето са не само за бебето, но за неговата майка и цялото семейство. Кърменото бебе има силен имунитет и боледува по-рядко. Естественото хранене при новородените намалява риска от астма, алергии и все по-често срещания атопичен дерматит. В по-късна възраст кърмените деца страдат по-малко от инфекции на средното ухо, на горните дихателни пътища и на стомаха. Консултантите по кърмене подчертават, че естественото хранене намалява риска от развитие на метаболетен синдром при децата (наднормено тегло, високо кръвно налягане, хиперхолестеролемия и диабет ). Кърменето прави костите и зъбите по-силни. Ползите не свършват до тук. Смята се, че кърменето подобрява коефициета на интелигентност, намалява риска от хиперактивност и дефицит на вниманието.

ПОЛЗИ ЗА МАЙКАТА

Кърменето е един от най-емоционалните моменти на контакт между майката и бебето. Уникално по своята същност, то е най-добрият старт за детето и има превантивен ефект за майката. Намалява риска от някои от най-често срещаните онкологични заболявания при жените – рак на гърдата, рак на матката и на яйчниците. Предпазва от остеопороза. След раждането матката на кърмещата майка се възстановява по-бързо, а кървенето е по-малко. При кърменето се горят от 300 до 500 калории допълнително. Така възстановяването на теглото отпреди бременността е по-бързо и не изисква допълнителни усилия и ограничения. Всичко това води и до положителен ефект върху женската емоционалност и психическо здраве след раждането.

ПОЛЗИ ЗА СЕМЕЙСТВОТО

Притесненията на родителите след появата на тяхното дете са хиляди, но кърменето гарантирано прави живота на цялото семейство по-лесен. Бебето е спокойно и в дома има по-малко плач. Кърменето гарантира готова естествена храна по всяко време и на всяко място. Семейството пести пари, а пътуванията и разходките са по-лесни.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow