img

Новини

Подкрепата на жената в процеса на кърмене е много важна

Кабинетът по Кърмене в МЦ „Надежда“ в Paradise Center вече е на разположение на всички майки, които срещат проблеми или затруднение в кърменето на своите бебета.

02.02.2023 | 14:00

animated-circle

Кабинетът по кърмене в МЦ „Надежда“ в  Paradise Center отвори врати и вече е на разположение на всички майки , които срещат проблеми или затруднение в кърменето на своите бебета. Там те могат да се консултират с акушерка Тамара Маранова.

Тамара Маринова завършва специалност „Акушерка“ в Медицински университет – София през 1979 г. Практиката ѝ започва в I АГ болница – София. От 1989 г. и към момента работи в СБАЛАГ „Майчин дом“. 

От 2007 г. активно помага на жени, нуждаещи се от подкрепа при кърмене. Сертифицирана е да извършва консултации по кърмене от Национална асоциация „Подкрепа за кърменето“ – Национален комитет по кърмене.

Акушерка Маринова е специалистът, който е на разположение на майките в кабинет по Кърмене в МЦ „Надежда“ в Paradise Center. 

Тя консултира всеки четвъртък след предварително записан час през Кол центъра или онлайн на нашия сайт. 

Подкрепа на кърмене:
Подкрепата на жената в процеса на кърмене е много важна. Навремето хората са живеели в големи фамилии и майките са получавали помощ от най-близките си хора. Днес, живеейки доста по-затворено и изолирано, нещата са променени и се налага жената да се справя с много неща сама. Въпреки че има доста информация за кърменето, провеждат се курсове, те дават теоритичната подготовка, но практиката идва след раждането. Когато започне кърменето, жените често срещат затруднения. Ако липсва подкрепа в този момент, те правят погрешни стъпки, които задълбочават проблемите и могат да доведат до отказ от кърмене.
Още повече, че информацията, която има в публичното пространство е изключително разностранна и жените не знаят чий съвет да послушат. Това наблюдавам всеки ден в практиката си. Затова жената се нуждае от изключителна подкрепа за кърменето – непосредствено след раждането, както и в периода след това. Тази подкрепа тя трябва да получи от квалифициран специалист.

Потърсете ни!
Майките могат да посетят кабинета по Кърмене във всички случаи, в които срещат трудности или проблем, свързан с кърменето на бебето – още от първите дни у дома.  Може да бъдем полезни при затруднения в поставянето на бебето на гърда, ако имат съмнения, че то не приема достатъчно кърма и не суче добре, при отказ на бебето от кърмене и др. …. както и при преодоляване на различни състояния при майката – появата на рагади (ранички на гърдите), болезненост,ако има застой (задръжка) на мляко в някои участъци на гърдите и др.

Различни етапи – различни проблеми.
Много често времето, в което настъпва прехода от коластра към преходно мляко се свързва с дискомфорт и болезненост на гърдите. Това състояние е по-драматично (появява се втрисане, висока температура) – обикновено през третото или четвъртото денонощие след раждане. То се изразява по различен начин  при всяка една жена, като тук има значение каква е формата на гърдите ѝ и дали тя е родила чрез Цезарово сечение, или по нормален физиологичен начин. Това е един от моментите, в който част от жените, ненамирайки правилната подкрепа, се отказват от кърменето. Но дискомфортът преминава в рамките на 24 до 48 часа – гърдите се успокояват и бебенцето може да засуче по един добър начин, затова е нужно да потърсите специалист.

Състоянието на детето също е от значение за кърменето – в коя гестационна седмица е родено, колко е голямо, какъв е маниера му на сукане. При всяко бебе това е индивидуално – някои бебета сучат много енергично, други – бавно и спокойно.
След това често идват и притесненията на жената, дали кърмата ѝ е достатъчна, дали бебето поема необходимото количество мляко и тези съмнения правят жените несигурни.
Ако бебето има някакви затруднения в засукването, или е налице процес на застой в гърдите, който много плаши майките, също може да разчитат на кабинета по Кърмене.

Обикновено причините за застоя на мляко са свързани с натоварване и липсата на почивка, недостатъчен прием на течности, ако бебето не се слага често на гърди или има неефективно сукане и не е добре позиционирано. Задръжането на мляко в някои от участъците води до появата на болезненост, уплътняване, зачервяване на гърдата. Ако няма адекватна намеса, могат да се появят грипоподобни състояния като температура, втрисане – в тези случаи можем да си бъдем изключително от полза.

С бебе и татко на консултация.
Майка и бебето са едно цяло, докато има процес на кърмене. Препоръчително е по време на консултацията майката да бъде със своето бебе, особено ако проблемът е в засукването. При някои състояния, като например малко кърма, или застой на мляко в гърдите, не е задължително детето да бъде с жената на консултация. Но бебето може да помогне на своята майка при застоя на кърма. 

При желание на консултацията може да присъства и бащата. Очаквам ви.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow