Консултативни кабинети

Хематолог

Създаването на кабинет Клинична хематология към МБАЛ за женско здраве „Надежда“ е още една стъпка към доизграждането на образа на иновативна и различна болница.

 

badge

Консултации се провеждат от д-р Камелия Милчева в МЦ „Надежда“ в Paradice Center, ет. 3.

Необходимо е предварително записване на час през сайта на болницата, на Регистратура или на тел: 02 441 79 70, 0882 193970.

На хематологична консултация в болница „Надежда” могат да разчитат всички пациенти над 18 г., които са с новодиагностициран или вече установен хематологичен проблем.

Кабинетът предоставя възможност за консултации на жени във всеки един период на бременността, с възможност за диагностика и терапия на най-честите хематологични усложнения като желязодефицитна анемия (ЖДА), анемия, свързана с дефицит на фолиева киселина и/или витамин В 12 и тромбоцитопения.

 

Желязодефицитната анемия

Тя е едно от най-честите заболявания в световен мащаб с водещо засягане на нежния пол. Освен сред бременните (особено при многоплодна бременност), ЖДА е по-често срещана при жени с обилна и продължителна менструация, кърмачки, както и при налични заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит, язвена болест, хемороиди и др. Ранното установяване на железен дефицит (най-вече сред гореизброените рискови групи) води до ефикасна профилактика и превенция на този медицински проблем.

Хематологичните проблеми по време на бременност

Тези проблеми са често срещано явление.Обикновено това са състояния на анемия (нисък хемоглобин) или тромбоцитопения (понижен тромбоцитен брой). За щастие, в над 90% от случаите не се касае за реално заболяване, а за отклонение от нормата. С навременно диагностициране и адекватно проследяване анемията и тромбоцитопенията могат да бъдат ефикасно профилактирани и лекувани, така че да се осигурят нормални условия за протичане на бременността.

За целите на диагностиката

Кабинетът по Клинична хематология може да разчита на рутинното изследване на следните лабораторни показатели: пълна кръвна картина с диференциална кръвна картина и морфология на еритроцитите и тромбоцитите – т.н. „натривка на периферна кръв”; показателите на желязната обмяна – серумно желязо, тотален желязосвързващ капацитет, индекс на трансферинова сатурация, серумен феритин; ниво на фолиева киселина и витамин В 12 в серума и др.

Вижте още

Ендокринолог
Уролог

Още по темата

scroll-top-custom-arrow