Консултативни кабинети

Скрининг Менопауза

В Медицински център „Надежда“ в Paradise Center, ет. 3  се извършва комплексен скринингов преглед на жени в перименопауза, менопауза и постменопауза. В рамките на този пакет жените могат да получат серия от консултации и препоръка за терапии, свързано с техните променящи се хормонални нужди, физически симптоми и емоционални преживявания.
Екипът е мултидисциплинарен и включва акушер-гинеколози, специалист по  образна диагностика, клиничен фармацевт и специалист по хранене, психолог и кинезитерапевти.

В Медицински център „Надежда“ в Paradise Center, ет. 3  се извършва комплексен скринингов преглед на жени в перименопауза, менопауза и постменопауза.

 

Екипът е  мултидисциплинарен и включва следните специалисти:

 • д-р Георги Стаменов – акушер-гинеколог, репродуктивен специалист  и основател на МБАЛ „Надежда“.
 • д-р Анатолий Кръстев – акушер-гинеколог и ръководител Лечебна дейност на МБАЛ „Надежда“;
 • д-р Соня Танушева – специалист по образна диагностика (мамолог);
 • маг.-фарм. Марияна Енева – болничен и клиничен фармацевт и ръководител на Болнична аптека на МБАЛ „Надежда“. Сертифицирана е към American College of Lifestyle Medicine;
 • д-р Велислава Донкина – клиничен психолог и ръководител на Център за психоанализа и медицина на МБАЛ „Надежда“;
 • екип физиотерапевти и кинезитерапевти.

 

Усилията на специалистите са насочени към постигането на контрол над неприятните симптоми на менопаузата, като се вземат предвид индивидуалните специфики, хормонални нужди, физически симптоми и емоционални преживявания на всяка пациентка. Екипът вярва, че менопаузата не бива да пречи на качеството на живот на всяка жена в най-красивия етап от живота ѝ, когато е на върха на творческия си потенциал, опит и активност.

 

Услугата е пакетна с цена 330 лв. и включва 7 последователни първични консултации и вторична (приблизително месец по-късно), всяка с времетраене от 15 минути.

 

Първичните консултации се провеждат в следния ред:

 • скринингов преглед за остеопороза;
 • гинекологична консултация и преглед с ултразвук;
 • ехомамография;
 • психологическа консултация;
 • консултация с кинезитерапевт;
 • консултация със специалист по хранене и хранителни добавки;
 • обобщаваща консултация с акушер-гинеколог.

 

Скрининговите прегледи се извършват в два дни месечно – петък и събота, обичайно в последните от месеца. 

ВАЖНО! В рамките на тези прегледи няма да бъдат консултирани пациентки с репродуктивни затруднения! Моля, имайте предвид, че скрининговите прегледи са предназначени за жени в перименопауза, менопауза и постменопауза и целят да предоставят възможност за консултация и лечение, свързано с техните променящи се хормонални нужди, физически симптоми и емоционални преживявания.

 

УСЛОВИЯ:

За да се включите в програмата е необходимо да направите онлайн заявка. Стъпките са следните:

1. Създайте свой личен профил в болничната ни система, ако не разполагате още с такъв. 

2. Попълнете ЗАЯВКА ЗА ЧАС ЗА „СКРИНИНГ МЕНОПАУЗА“ с нужната информация и натиснете бутона „Изпрати“.

3. Ще получите обаждане от отдел „Администрация“ с информация кои са възможните ден и час за записване (само ако имате регистриран профил и попълнен въпросник).

С подаването на настоящата заявка очаквайте Вашите първични консултации да бъдат в края на
октомври 2024 г. Ще получите обаждане от "Администрация" за записване на точен ден и час.

Моля да имате предвид, че подаването на заявка не Ви гарантира час за тези дати. Когато получите обаждане от „Адинистрация“ ще обсъдите възможните дати и часове.

 

В деня на прегледа е необходимо да сте на Регистратура 20 минути преди записания час, за да се запознаете с информираното съгласие за пакета, да го подпишете и да го заплатите.

 

Носете със себе си медицински документи, с които разполагате – епикризи от извършени операции, документи за минали и придружаващи заболявания, резултати от образни изследвания,  назначени терапии и др.

 

След приключване на първичните прегледи, моля, обърнете се кол центъра на болницата на тел. 0882 193 970 за записване на час за вторичен преглед при препоръчания Ви специалист.

Изследването  представлява ултразвуков скринингов метод за установяване на липса или наличие на остеопороза. Ако в резултат на изследването се установи наличие на екстремна остеопения, ще бъдете насочена за провеждане на допълнително специализирано образно изследване – остеоденситометрия (изследване на костната плътност), което се извършва в отделение Образна диагностика на болница „Надежда“.  

 

Този преглед е първи в рамките на пакета, за да могат всички последващи специалисти  да вземат предвид резултатите от него и да формират препоръки за поведение, ако такива са необходими.

 

Д-р Анатолий Кръстев извършва прегледи и консултации и при необходимост назначава лечение при оплаквания, свързани с уро-гениталния тракт при жени в перименопауза, менопауза и постменопауза – инконтиненция, вагинална атрофия, пролапс на матката, вагинални бактериални инфекции и др., които нарушават качеството на живот на всяка жена.

 

След като се запознае детайлно със състоянието на всяка пациентка, д-р Кръстев преценява каква процедура или лечение би било от полза за преодоляване на оплакванията. В съображение влизат и процедурите в областта на естетичната гинекология – лазерна терапия на влагалище, тредлифтинг, магнитни процедури за стягане на мускулите на тазовото дъно, озонотерапия и др. 

 

В процеса на консултация д-р Кръстев може да Ви назначи кръвни изследвания, като например липиден профил, глюкоза, инсулин и др. 

Независимо от Вашата ежегодна грижа за извършване на скрининг на млечните жлези, ние искаме в деня на Вашия комплексен преглед наш специалист мамолог да проведе ехомамография, за да установи, че няма пречка при необходимост да Ви бъде назначена хормонална терапия или прием на хранителни добавки.

 

Моля, носете актуални образни изследвания на гърдите, които да представите в кабинета.

Част от симптомите при перименопауза и менопауза са чести промени в настроението, безсъние, увеличена раздразнителност, депресия или паник атаки.  Психологът ще Ви предложи подкрепа в този деликатен период от живота Ви, върху който влияние може да има и житейската ситуация, в която се намирате; ще Ви помогне да разберете и приемете промените, които се случват в тялото Ви.

 

След първичната консултация е възможно да Ви бъде препоръчано изготвянето на индивидуализирана програма за по-нататъшни психологически консултации. Имайте предвид, че последващите консултации не са включени в пакета. За повече информация се обърнете към Регистратура. 

Част от симптомите на перименопауза и менопауза включват скованост в ставите, мускулна слабост, болки в гърба, кръста и др. Задачата на екипа кинезитерапевти е да изготви подходяща програма от упражнения за подобряване на двигателната Ви активност, съобразена с Вашето тяло и целяща да минимализира неприятните симптоми.

 

След първичната консултация е възможно да Ви бъде препоръчано изготвянето на индивидуализирана програма за по-нататъшни процедури, което не е включено в пакета. За повече информация се обърнете към Регистратура.  

Клиничният фармацевт консултира в екип с акушер-гинеколозите и в допълнение на тяхната консултация или при назначено лечение. В зависимост от препоръките на лекаря, клиничният фармацевт ще Ви консултира по отношение на приема на хранителни добавки, витамини, начин на хранене и др. Ще прегледа всички лекарствени продукти и хранителни добавки, които вече приемате, и в техния контекст може да препоръча определени изследвания, които да бъдат назначени от акушер-гинеколог с цел оптимизиране на терапията при контролния преглед.

 

В началото на консултацията, при желание, ще попълните въпросник с тежестта на оплакванията, с цел проследяване на ефекта от приложените интервенции.

 

След първичната консултация е възможно да Ви бъде препоръчано изготвянето на индивидуализирана програма за по-нататъшни консултации за проследяване на ефекта от промяната в начина на хранене и/ или приема на хранителни добавки. Имайте предвид, че последващите консултации не са включени в пакета. За повече информация се обърнете към Регистратура.

Д-р Георги Стаменов завършва цикъла скринингови консултации, като обобщава констатациите на предходните специалисти, потвърждава назначените терапии и при необходимост ги допълва. С него може да обсъдите необходимостта от назначаване на хормонозаместителна терапия – при наличие на симптоми като горещи вълни, главоболие, изтъняла коса, суха кожа, намалено либидо, вагинална сухота и др., свързани с намалените нива на естроген в организма. Ролята на естрогена е значима и при управление на риска от остеопороза.

 

След като се запознае детайлно с Вашата симптоматика и здравословно състояние, д-р Стаменов ще прецени дали и каква хормонална терапия е препоръчително да бъде приложена във Вашия случай, както и дали е необходимо да бъдат извършени допълнителни изследвания.

Специалисти по менопауза

Вижте още

Гинеколог
Образна диагностика
Рехабилитация и физиотерапия
Психолог
scroll-top-custom-arrow