Консултативни кабинети

Невролог

Към специалистите в кабинет Неврология в МБАЛ „Надежда“ и МЦ „Надежда“ могат да се обръщат пациенти (деца и възрастни) за преглед и консултация с някои от следните оплаквания: слабост, изтръпване, мравучкане, болка и нарушена координация в крайниците, затруднена походка, главоболие, световъртеж, нарушения в говора и гълтането, спадане на клепачите, двойно виждане, размазано виждане, придобито кривогледство, промяна в настроението, повишена уморяемост и др.

badge

Специалистът – невролог, който консултира в МБАЛ „Надежда“ във връзка с извършване на диагностика и назначаване на лечение при неврологични проблеми и заболявания, е д-р Диана Атанасова, а в МЦ „Надежда“ в Paradise Center – д-р Даниела Димова. 

На разположение на най-малките ни пациенти в МЦ „Надежда“ е д-р Петрана Петрова-Маринова – специалист -педиатър, детски невролог.

Може да запазите час за преглед на тел. 02 441 79 70, 0882 193 970, онлайн през сайта на болницата или на място на сектор Регистратура.

Неврологичният кабинет се посещава от пациенти с различни заболявания като захарен диабет, артериална хипертония, заболявания на бъбреците, стомаха и др., при които се появяват неврологични оплаквания в резултат от развитие на основното заболяване.

Най-честите оплаквания в тези случаи са свързани с изтръпване или парене по крайниците, слабост в някои от тях, често главоболие, замаяност и т.н.)  Пациентите имат нужда от неврологична консултация за повлияване на тези симптоми, паралелно с лечението на основното заболяване.

Неврологичният кабинет е посещаван и в случаи на развитие на първоначално неврологично заболяване. Такивиа са множествена склероза, епилепсия, мозъчен инсулт, болки в гърба, врата, гърдите или кръста, световъртеж, замаяност, главоболие като мигрена или пък тригеминална невралгия, миастения гравис, възпаление на нервната система (менингит или енцефалит), наследствени заболявания на нервната система, Болест на Паркинсон.

Обикновета в тези случаи пациентът има нужда от повече диагностични тестове, които изискват хоспитализация в болница и лечение. Ролята на амбулаторния невролог е да прецени нуждата и насочването за постъпване в лебено заведение.

В неврологичния кабинет, освен клиничен преглед на пациента, може да се проведе и инструментална диагностика като:

  • Електромиография. (ЕМГ). ЕМГ е методика за диагностика на периферно-нервни структури – периферни нерви, нервно-мускулен синапс, мускули, предно коренче, преден рог. Дали ще трябва да се проведе ЕМГ е преценка на невролога.
  • Доплерова сонография (ДСГ) на мозъчни съдове.
    ДСГ се провежда при съмнение за недобро оросяване на мозъка –  при съмнение за мозъчна атеросклероза, частично или пълно запушване на мозъчни съдове.

Преценката за провеждане на изследването отново е на невролога.

Не се изисква допълнителна подготовка за провеждане на неврологичния преглед, както и за провеждане на ЕМГ и ДСГ.

В  МЦ „Надежда“ има възможност да се провеждат и консултации с детски невролог.

 

Кабинетът разполага с ехографски апарат за провеждане на ултразвуково изследване на различни анатомични области вкл. ТФЕ и ЕЕГ апарат със силиконов шлем, без фиксирани електроди към него. 

Това са високоспециализирани изследвания и е необходимо детето да се консултира със специалист, да се изясни проблема, да се прецизира нуждата от съответното изследване и да се дадат указания за провеждането му.

 

Детската неврология е една от профилните детски специалности и спектъра на заболяванията, с които се занимава е твърде широк.

 

Едни от най-честите случаи, които налагат консултация с детски невролог са: 

  • Заболявания и/или състояния, които засягат нервно-психичното развитие – груба и фина моторика, говор, адаптация, емоционална сфера.
  • Пароксизмални (пристъпни) състояния – епилептични и/или неепилептични – като гърчове, тикове, колапси, парасомнии (нарушения на съня), главоболие и др.
  • Деца с вродени аномалии с множествена локализация (засягане и/или съмнение за засягане на НС),  със съмнение за генетични и/или метаболитни заболявания.
  • Деца със съмнение за разстройство в развитието (аутистичен спектър).
  • Недоносени деца – за недоносените деца е препоръчително бъдат насочени към различни профилни детски специалисти с оглед скриниране и/или проследяване на вече установени проблеми – детски пулмолог, офталмолог, детски кардиолог,  детски невролог и др. Целта на тези консултации е своевременно да се установи евентуален проблем и да се проведе лечение.

 

Вижте още

Ендокринолог
Дерматолог

Още по темата

scroll-top-custom-arrow