лаборатории

Андрологична лаборатория

Андрологичната лаборатория в МБАЛ „Надежда” е специализирана в обработката, анализа и подготовката на мъжките полови клетки за оплождане чрез техниките на асистираната репродукция.

 

Записването на час става на сектор Регистратура или през кол центъра на болницата.

badge

Тъй като мъжкият фактор е причина за инфертилитет в 30-50 % от случаите, когато очакваното забременяване не се случва, методите за оценка на качеството на сперматозоидите, както и допълнителната им обработка при нужда, са от особена важност.

В Андрологичната лаборатория на болница „Надежда“ се извършва оценка на фертилитета при мъжа (спермограма) чрез измерване на броя на сперматозоидите, оценка на способността им да се движат ефективно, както и правилната им форма и размер (морфология).

 

Възможно е при даден пациент спермограмата да е в норма и въпреки това забременяването да не се случва. В тези случаи е редно пациентът да направи спермограма по стриктните критерии на Крюгер, а по препоръка на репродуктивния специалист – и допълнителни специализирани изследвания – SDA-тест, HALО-тест, тест за наличие на антитела срещу сперматозоидите в еякулата, тест за виталност, изследвание на еякулата за наличие на левкоцити, антиоксидантен тест.

Подготовката на сперматозоидите за осъществяване на оплождане с помощта на техниките за асистирана репродукция (инсеминация, инвитро, ICSI) по препоръка на репродуктивния специалист и по преценка на екипа биолози от Андрологична лаборатория, може да включва центрофугиране в плътностен градиент, swim up, swim up след центрофугиране в плътностен градиент, MACS и др.

 

Допълнителната обработка на сперматозоидите обхваща и подготовка за замразяването им и криоконсервация при определени индикации – съхраняване на репродуктивните възможности, замразяване на сперматозоиди за следващи инвитро опити или преди лечение на онкологични заболявания и др.

Екипът на лабораторията се развива непрекъснато, за да е „в крак“ с новостите в света на репродуктивната медицина – посещава конгреси, следи най-новите научни публикации и постижения, членува в най-големите професионални организации в областта на асистираната репродукция –ESHRE (Европрейското общество по човешка репродукция и ембриология) и ASRM (Американското дружество по репродуктивна медицина). 

 

 

Резултати

Проверете вашите резултати през нашата интегрирана система Joystick.

Вижте още

Спермограма
Специализирани процедури
Специализирани изследвания
Асистирани репродуктивни техники - сперматозоиди
scroll-top-custom-arrow