лаборатории

Андрологична лаборатория

Андрологичната лаборатория в МБАЛ „Надежда” е специализирана в обработката, анализа и подготовката на мъжките полови клетки за оплождане чрез техниките на асистираната репродукция.

 

Записването на час става на сектор Регистратура или през кол центъра на болницата.

биолог на болница "Надежда" извършва изследване на еякулат
badge

Тъй като мъжкият фактор е причина за инфертилитет в 30-50 % от случаите, когато очакваното забременяване не се случва, методите за оценка на качеството на сперматозоидите, както и допълнителната им обработка при нужда, са от особена важност.

В Андрологичната лаборатория на болница „Надежда“ се извършва оценка на фертилитета при мъжа (спермограма) чрез измерване на броя на сперматозоидите, оценка на способността им да се движат ефективно, както и правилната им форма и размер (морфология).

 

Възможно е при даден пациент спермограмата да е в норма и въпреки това забременяването да не се случва. В тези случаи е редно пациентът да направи спермограма по стриктните критерии на Крюгер, а по препоръка на репродуктивния специалист – и допълнителни специализирани изследвания – SDA-тест, HALО-тест, тест за наличие на антитела срещу сперматозоидите в еякулата, тест за виталност, изследвание на еякулата за наличие на левкоцити, антиоксидантен тест.

Подготовката на сперматозоидите за осъществяване на оплождане с помощта на техниките за асистирана репродукция (инсеминация, инвитро, ICSI) по препоръка на репродуктивния специалист и по преценка на екипа биолози от Андрологична лаборатория, може да включва центрофугиране в плътностен градиент, swim up, swim up след центрофугиране в плътностен градиент, MACS и др.

 

Допълнителната обработка на сперматозоидите обхваща и подготовка за замразяването им и криоконсервация при определени индикации – съхраняване на репродуктивните възможности, замразяване на сперматозоиди за следващи инвитро опити или преди лечение на онкологични заболявания и др.

Екипът на лабораторията се развива непрекъснато, за да е „в крак“ с новостите в света на репродуктивната медицина – посещава конгреси, следи най-новите научни публикации и постижения, членува в най-големите професионални организации в областта на асистираната репродукция –ESHRE (Европрейското общество по човешка репродукция и ембриология) и ASRM (Американското дружество по репродуктивна медицина). 

 

 

Резултати

Проверете вашите резултати през нашата интегрирана система Joystick.

Биолози

Лаборанти

Вижте още

Спермограма
Специализирани процедури
Специализирани изследвания
Асистирани репродуктивни техники - сперматозоиди
scroll-top-custom-arrow