Лаборатории

Спермограма

За да може лекуващият лекар да вземе правилно решение относно предстоящия ИНДИВИДУАЛЕН план за лечение на една двойка за инвитро процедура, е необходимо да се проследят резултатите от редица изследвания. Спермограмата обикновено е първото изследване, което се назначава, за да се установи дали причината за инфертилитет в двойката е при мъжа. При повече от една трета от двойките със стерилитет като причина за невъзможност за постигане на бременност се установява мъжки фактор.

badge

Спермограмата дава информация за броя и качеството на сперматозоидите. След анализ на резултатите лекуващият лекар и специалистите от лабораторията решават дали може да настъпи бременност при нормални условия или причината за безплодието не се крие в спермалните показатели.

Препоръчваме изследването да се направи в клиниката по репродуктивна медицина, която сте избрали.

Какво трябва да направите преди спермограмата?

Необходимо е да запишете час за спермограма с обаждане по телефона или на място в болницата на сектор Регистратура.

Препоръчително е преди изследването да имате полово въздържание от 2 до 3 дни. В рамките на този период резултатите са най-обективни. При по-дълъг период на въздържание има опасност резултатите да бъдат компрометирани и спермалните показателите да  бъдат силно влошени.

При пристигане в болницата преди изследването е необходимо първо да се регистрирате посещението си на сектор Регистратура, като представите лична карта. След регистрацията ще получите потребителско име и парола за достъп до болничния Ви профил, с които ще  може да проследявате резултатите си онлайн, и ще бъдете насочен към Андрологичната лаборатория. 

Ако имате насрочен час за първичен преглед при специалист по репродуктивна медицина, добре би било да разполагате с резултатите от спермограмата в деня, в който е определен и часът за консултация с него. Така медицинският екип ще може да определи правилния подход във Вашия конкретен случай и да начертае съответен план за действие. В болница „Надежда” спермограмите се правят предимно следобед, като резултатите от обикновената спермограма са готови до края на същия работен ден. Резултатите от разширената спермограма с морфология по стриктните критерии на Крюгер се получават на следващия работен ден, а спермограма с SDI тест – след една седмица.

При първо посещение в Андрологична лаборатория се попълва въпросник, който остава във Вашето досие. Информацията от въпросника е строго конфиденциална, използва се само от лекуващия лекар и екипа биолози и е основа, върху която медицинският екип стъпва, за да предприеме правилни по нататъшни действия и препоръки за  евентуално лечение. Въпросникът съдържа данни и за двамата партньори, резултати от предишни спермограми и прилагани процедури. Необходима ни е информация за здравословното Ви състояние, прекарани заболявания, условия на живот и труд. Всичко, което лично запишете, се използва единствено от нашия екип с цел правилна диагностика и лечение. Оформя се досие, в което се събират копията на всички анализи, направени в нашия център. Всички тези изследвания са изключително важни и необходими, за да се следи по-нататък лечението.

ВАЖНО! Всички резултати от проведените анализи в Андрологична лаборатория се качват в личния Ви болничен профил, до който имате достъп с потребителско име и парола, предоставени от сектор Регистратура.

Какво представлява изследването?

Семенната течност се отделя чрез мастурбация в специално обособени за целта помещения. Те се намират до самата лаборатория и са свързани с нея.

Преди да се даде еякулат е необходимо:

  • задължително измиване на ръцете и на гениталиите.

Спермограмата се прави от специално обучени биолози, които при изследването на материала стриктно спазват редица правила, за да бъдат коректни резултатите.

Най-важните параметри, които се оценяват, са:

Стойности

Нормалните стойности могат да варират в различните лаборатории, както и между отделните спермограми (сперматогенезата е продължителен процес, отнемащ 72-78 дни).

Специфичен тест за морфология по Крюгер

При този тест сперматозоидите се оцветяват по специална технология. Препаратът се гледа под микроскоп и сперматозоидите се разпределят в различни категории в зависимост от това дали са с нормална морфология и какви дефекти притежават. Благодарение на оцветяването дефектите се виждат по-ясно.

Най-често поставени диагнози или какво мога да прочета в резултата

Всички показатели са в норма.

Намален брой сперматозоиди.

Намалена подвижност на сперматозоидите.

Влошена морфология на сперматозоидите.

Не се откриват никакви сперматозоиди в еякулата.

Резултати от изследвания

Резултатите от обикновената спермограма се изработват в рамките на един работен ден, а тестът за морфология по Крюгер – до 2 работни дни. Всички готови резултати са видими във Вашия болничен профил. При въпроси може да се обърнете към екипа на Андрологична лаборатория – кабинет 9, всеки делничен ден от 08:00 – 18:00 часа. 

Ако резултатът е лош и има отклонения, първият съвет е да се направи повторно изследване след известен период от време, за да се потвърдят или отхвърлят резултатите. Възможно е това да е временно състояние. Спермограмата варира в определени граници. Понякога причината е неизяснен страничен фактор, който временно оказва отрицателно влияние върху изследването.

Резултати

Проверете вашите резултати през нашата интегрирана система Joystick.

Биолози

Вижте още

Специализирани процедури
Специализирани изследвания
Репродуктивна хирургия
Асистирани репродуктивни техники
scroll-top-custom-arrow