Лаборатории

Специализирани процедури – сперматозоиди

За да се подберат най-качествените и годни за оплождане на яйцеклетките сперматозоиди, ембриолозите използват различни методи на селекция.

В болница „Надежда“ се използва методът „Зона селекция“ на сперматозоидите. 

badge

Зона селекция

„Зона селекция“ е метод за селекция на сперматозоиди за ICSI, който се базира на тяхната функционална способност да откриват и да се свързват със зона пелуцида. 

 

Зона пелуцида е една от защитните обвивки на яйцеклетката, през която в естествени условия преминават много малко сперматозоиди – само най-качествените и годни за оплождане. Именно на тази закономерност се основава и методът „Зона селекция“ – пречистените сперматозоиди се поставят върху слой разтворени зони пелуциди и за целите на ICSI оплождането се подбират единствено онези от тях, които успеят да се прикрепят стабилно към зоните.

Съществуват и други методи за селекция на сперматозоиди, които се базират на техни функционални способности, като например такива, които използват хиалуронови молекули, за които се знае, че са част от предната обвивка на яйцеклетката преди зона пелуцида. Тези методи не се прилагат често в практиката, тъй като проучванията не дават яснота доколко този метод на селекция е ефективен.  Резултати от проучвания във връзка с метода „Зона селекция“ обаче показват, че процентът на оплодени яйцеклетки след прилагането му е много по-висок и получените ембриони са с много по-добро качество. 

 

„Зона  селекцията“ се отличава от метода „PICSI DISH“ с това, че се използват естествени молекули от обвивката на яйцеклетката на конкретната жена, което прави комуникацията между сперматозоидите и селективната повърхност изключително фина и естествена, докато при „PICSI DISH“ се използват модифицирани молекули, които не са естествен продукт на комуникация между гаметите и съответно успехът е нищожно нисък.

Резултатите от нашите проучвания показват, че сперматозоидите, подбрани чрез „зона селекция”, имат процент ДНК-фрагментация, близък до 0. ДНК-фрагментацията има пряко отношение към успешното оплождане на яйцеклетките и развитието на ембрионите, както и към риска от спонтанен аборт в ранна бременност. Затова методът се препоръчва при пациенти, които имат висок процент ДНК-фрагментации на сперматозоидите.

 

Много често при двойките причината за инфертилитета остава неизяснена – спермалните показатели са в норма, но не настъпва бременност. В подобни случаи с помощта на „зона селекция“ се подбират само най-добрите сперматозоиди, което значително повишава шансовете за успех от инвитро процедурата.

Прилагайки „Зона селекция“, ембриолозите избират само най-качествените и обещаващи сперматозоиди. 

Вижте още

Асистирани репродуктивни техники –оплождане​
Специализирани процедури – ембрион
Специализирани процедури - яйцеклетки
Съхранение на репродуктивните възможности
scroll-top-custom-arrow