img

Новини

14 специалисти от „Надежда“ участват в конференцията на БАМО

В периода 12 – 14 май 2023 г. ще се проведе десетото – юбилейно, издание на ежегодната научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология

09.05.2023 | 09:35

animated-circle

Научната конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) е очаквано събитие от медицинската общност в България, като след големия успех миналата година и последвалите положителни промени, за втора година ще се акцентира на темата за онкофертилитета и подобряване на качеството на живот на пациентите по време и след онколечението.

Ще се проведе в периода 12 – 14 май 2023 г., в зала „Витоша“ на „Парк хотел Витоша“, София.

Водещи теми на конференцията ще бъдат:

  • Онкофертилитет. Качество на живот на пациентите със солидни тумори в рамките на палиативни грижи. Гериатрия.
  • Спешни състояния в онкологията.
  • Boxing Session: Олигометастатично заболяване – предизвикателства в клиничната практика.
  • Научни български постижения в сферата на онкологията.

По време на конференцията лектори и делегати ще могат да споделят опита си, да обменят мнения и да дискутират върху конкретни казуси.

В рамките на фармацевтичните симпозиуми ще бъдат представени новостите в онкологията.

Участие ще вземат делегати – представители на медицинската общност, от цялата страна – онколози, хирурзи, специалисти по репродуктивна медицина, акушер-гинеколози, невролози, фармацевти, патолози, физиотерапевти, клинични психолози и студенти по медицина.

Общо 45-ма лектори ще участват в програмата на конференцията. Те са от водещите лечебни заведения и университети –  МБАЛ „Надежда“, ВМА, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, НСБАЛХЗ, УСБАЛО – София, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост и Болница „Токуда“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Каспела“, УМБАЛ „Св. Марина“, МБАЛ „Сердика“, УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, КОЦ – Враца, КОЦ Пловдив, МБАЛ „Уни Хоспитал“, МБАЛ „Св. София“, МБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Болница „Надежда“ ще участва в престижното събитие с 14 от своите утвърдени лекари – медицински онколози, специалисти по репродуктивна медицина, ОАИЛ, фармацевти.

Специален гост, който ще открие първата сесия с лекция на тема  „Грижа, ориентирана към пациента – холистичен подход в онкологията“, ще бъде Gabor Liposits, MD, PhD, Старши консултант клиничен онколог и докторант в Syddansk Universitet – University of Southern Denmark.

За първа година сред лекторите ще бъде студент по Медицинска онкология – Ралица Хаджиев студент 5-ти курс „Медицина“. Това е другото основно направление, в което БАМО започна  активно да работи миналата година, а именно подкрепа в развитието на практически познания и мултидисциплинарност между отделните медицински специалисти, които се грижат за един онко пациент, още по време на учебния период.

Десетата конференция се провежда отново с подкрепата и активното участие на Българско онкологично научно дружество (БОНД) и неговия председател проф. Асен Дудов, което потвърждава обединението на медицинските онколози в България в името на по-доброто лечение и бъдеще на пациентите.

С пълната програма на форума можете да се запознаете ТУК.

Болница „Надежда“ от години работи изключително активно по темата за онкофертилитета:

  • съхраняване на репродуктивен материал, преди старта на онкотерапията;
  • персонализирани терапии за лечение на жени, при които онкологичното заболяване е открито по време на бременност, съгласно утвърдените световни практики в това направление, като целта е запазване на бременността без да бъде поставян под риск живота на майката и плода.

Първа голяма стъпка беше направена през 2017 г. с организирането на кръгла маса за обсъждане на консенсус за запазване на фертилитета, бременност и гонадотоксична терапия при пациенти с онкологични заболявания. В рамките на инициативата тогава, водещи онколози, акушер-гинеколози и представители на различни държавни институции формулираха и приеха препоръки за поведение в такива случаи.

В следващите години болница „Надежда“ инвестира в провеждането на редица мащабни информационни кампании под наслов „Запази надежда“ за повишаване на обществената информираност и ангажираността на медицинските специалисти по проблемите на онкофертилитета.

Беше създаден информационен портал www.zapazi.me, разработен специално за пациенти, сблъскващи се с онкологична диагноза. Там те могат да намерят информация по отношение на рисковете, свързани с тяхното заболяване и лечението му, възможностите за съхраняване на фертилитета преди лечение и реализирането на бременност и раждане след приключване на терапиите.

През 2022 г. болница „Надежда“ стартира и още един голям проект и съпътстваща информационна кампания – „Подобряване качеството на живот на пациенти с рак на гърдата“ по време на адювантното лечение и след него. Той включва семинари на живо с водещи специалисти в различни направления: хранене, двигателна активност, интимно здраве, психично здраве, като за целта в лечебното заведение консултират съответните специалисти.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow