img

Онкология

15 специалисти от „Надежда“ ще участват на БАМО

Научната конференция е очаквано събитие от медицинската общност, като тази година за първи път ще се акцентира на темата за онкофертилитета.

15.06.2022 | 09:16

animated-circle

В периода 17 – 19 юни в София ще се проведе деветото издание на ежегодната научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО). В нея участие ще вземат 33 водещи специалисти от 11 лечебни заведения и 3 висши учебни заведения.

Болница „Надежда“ ще участва в престижното събитие с 15 от своите утвърдени лекари – медицински онколози, специалисти по репродуктивна медицина, акушер – гинеколози, фармацевти, патолози, физиотерапевти, клинични психолози.

Научната конференция на БАМО е очаквано събитие от медицинската общност в България, като тази година за първи път ще се акцентира на три основни теми върху качественото лечение и цялостното проследяване на пациентите с онкологични заболявания, а именно:

  • запазването на фертилитета при жени, мъже и деца с онкологично заболяване преди стартиране на противотуморно лекарствено лечение;
  • противотуморно лекарствено лечение по време на бременност;
  • подобряване качеството на живот по време на адювантно лечение и след него.

Болница „Надежда“ от години работи изключително активно в тези сфери, предоставяйки възможност на жени и мъже в репродуктивна възраст с онкологично заболяване да съхранят репродуктивни клетки преди лечението.

Специалистите от клиниката по Медицинска онкология прилагат и персонализирани терапии за лечение на жени, при които онкологичното заболяване е открито по време на бременност, съгласно утвърдените световни практики в това направление, като целта е запазване на бременността без да бъде поставян под риск живота на майката и плода.

Първа голяма стъпка беше направена през 2017 г. с организирането на кръгла маса за обсъждане на консенсус за запазване на фертилитета, бременност и гонадотоксична терапия при пациенти с онкологични заболявания. В рамките на инициативата тогава, водещи онколози, акушер-гинеколози и представители на различни държавни институции формулираха и приеха препоръки за поведение в такива случаи.

В следващите години болница „Надежда“ инвестира в провеждането на редица мащабни информационни кампании под наслов „Запази надежда“ за повишаване на обществената информираност и ангажираността на медицинските специалисти по проблемите на онкофертилитета.

Предстои болницата да представи поредния свой голям проект в тези посоки – нов уебсайт www.zapazi.me – обновен и значително обогатен, създаден специално за пациенти, сблъскващи се с онкологична диагноза. Там те ще могат да намерят информация по отношение на рисковете, свързани с тяхното заболяване и лечението му, възможностите за съхраняване на фертилитета преди лечение и реализирането на бременност и раждане след приключване на терапиите. Сайтът ще предлага полезно съдържание и по отношение на  повишаване качеството на живот на пациентите през всички етапи на лечението, в периода на възстановяване и след  края на лечението.

Освен онкологични заболявания, информацията в новия сайт ще се разширява и актуализира по отношение и на други заболявания, застрашаващи фертилитета на пациентите – ендометриоза, автоимунни и ревматоидни заболявания и др.

През есента болница „Надежда“ ще стартира и още един голям проект и съпътстваща информационна кампания – за подобряване качеството на живот на онко пациентите – по време на адювантното лечение и след него. Той ще включва съвети и активна работа с тях в различни направления: хранене, двигателна активност, интимно здраве, психично здраве, като за целта в лечебното заведение ще консултират съответните специалисти.

Всичко това ще бъде в полза на пациента по пътя към победата на рака.

Деветото издание на ежегодната научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) ще събере на едно място над 170 представители на медицинската общност от цялата страна.

33-мата лектори от България, Италия и Сърбия са от водещите лечебни заведения и университети –  МБАЛ „Надежда“, УСБАЛО – София, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост и Болница „Токуда“, МБАЛ „Сердика“, УМБАЛ „Софиямед“, Болница „Люлин“, МБАЛ „Уни Хоспитал“, УМБАЛ „Света Марина“, СБАЛОЗ „Проф. Д-р М. Мушмов“, КОЦ Пловдив, Медицински университет – София, Университетът в Генуа (Италия) и Института по белодробни заболявания към Университета в Нови Сад (Сърбия).

Специален гост, който ще открие първата сесия с лекция на тема  „Опции за съхранение на фертилитета и бременност след рак на гърдата“, ще бъде проф. Матео Ламбертини, асистент и консултант по медицинска онкология в Университетската болница Сан Мартино в Генуа, Италия (IRCCS Ospedale Policlinico San Martino – University of Genoa).

Деветата конференция се провежда с подкрепата и активното участие на Българско онкологично научно дружество (БОНД) и неговия председател проф. Асен Дудов, което потвърждава обединението на медицинските онколози в България в името на по-доброто лечение и бъдеще на пациентите.

С пълната програма на форума можете да се запознаете ТУК.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow