img

Новини

19 лекари на „Надежда“ са сред „Лекарите, на които вярваме“

Деветнадесет специалисти, които работят или консултират в болница „Надежда“, са включени в тазгодишното престижно издание „Лекарите, на които вярваме“ на в.“24 часа“. Алманахът вече е на пазара, като тази година отличава над 600 български медици. Ето и нашите колеги, които са включени тази година, по реда на представяне в книгата (азбучен ред): В раздел АКУШЕРСТВО, […]

03.07.2020 | 00:00

animated-circle

Деветнадесет специалисти, които работят или консултират в болница „Надежда“, са включени в тазгодишното престижно издание „Лекарите, на които вярваме“ на в.“24 часа“. Алманахът вече е на пазара, като тази година отличава над 600 български медици.
Ето и нашите колеги, които са включени тази година, по реда на представяне в книгата (азбучен ред):

В раздел АКУШЕРСТВО, ГИНЕКОЛОГИЯ, НЕОНАТОЛОГИЯ:

Д-р Ваня Атанасова – специалист оперативна и онкогинекология
Завършва медицина в МУ – София през 1999 г. От 2000 г. до април 2015 г. работи във ВМА в Клиниката по обща и онкологична гинекология, където има възможност да натрупа богат професионален опит. През 2008 г. придобива специалност по Акушерство и гинекология. През май 2015 г. се присъединява към екипа в отделението по гинекология на МБАЛ „Надежда“ и бързо се утвърждава като един от лекарите, които печелят пациентите с професионализъм и всеотдайност.
Интересите й са насочени към диагностика и лечение на предрак и рак на маточната шийка; колпоскопия; лечение на миома; лапароскопска хирургия на гинекологичните заболявания; профилактика и лечение на проблемите свързани с менопаузата.

Д-р Георги Стаменов – специалист по репродуктивна медицина
Основател на болница„Надежда“, водещ експерт по репродуктивна медицина у нас и международно признат специалист по минимално инвазивна гинекологична хирургия. Ръководител е на клиниката по Асистирана репродукция и репродуктивна хирургия в МБАЛ „Надежда“, притежаващи EBCOG акредитация за обучение по акушерство и гинеколгия и ESHRE акредитация като обучителен център по репродуктивна медицина; член на ESHRE, член на научния съвет на Международния конгрес по хистероскопия, член на БЛС, Българско дружество по акушерство и гинекология и Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
Д-р Стаменов има повече от 15 г. клинична работа в асистираната репродукция и репродуктивна хирургия. Той създаде център за обучение по гинекологична ендоскопия в болница „Надежда“ със специален акцент върху фертилитета. Съосновател заедно с проф. Хаимович на Международното училище по лазерна гинекология, и преподавател в него.

Д-р Даниел Георгиев – акушер-гинеколог, специалист по пренатална диагностика и терапия
Завършва медицина през 1995 г. в София. Специализира в „Майчин дом“. Има стаж по обща хирургия и стаж по Акушерство и гинекология в Париж. Работи в УМБАЛСМ „Пирогов“ 7 години. От 2014 г. е част от екипа на болница „Надежда“ в сектора по пренатална диагностика и терапия.
Освен високоспециализираните изследвания по време на бременността, професионалните му интереси включват и изследването на папиломавирусните инфекции. Има три публикувани статии в тази област и участие в книга посветена по темата съвместно с проф. д-р Златко Кълвачев и д-р Даниела Димова. Прави първата PCR диагностика на HPV съвместно с колегите от Катедрата по генетика на МУ, София, за което има публикация в италианско научно издание по акушерство и гинекология.

Д-р Детелина Стоичкова – неонатолог, ръководител на отделение „Неонатология“ в МБАЛ „Надежда“ и доказан специалист с дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти – новородените. Работила е над 20 години като неонатолог и началник на неонатологично отделение в 1-ва САГБАЛ „Св.София“.
Придобити специалности по: Детски болести, по Неонатология и по Здравен мениджмънт.
Д-р Стоичкова е част от екипа на МБАЛ„Надежда“ от самото създаване на болницата през 2013 г., а отделението по неонатология, което ръководи е с най-високото – III ниво на компетентност.

Д-р Кристина Чачева – акушер-гинеколог, специалист по пренатална диагностика и терапия
Завършва медицина през 2004 г. в Рейнски Фрийдрих Вилхелм Университет, Бон. От 2005 до 2010 г. специализира акушерство и гинекология в Университетската клиника по акушерство и гинекология в Бон под ръководството на проф. Улрих Гембрух. През 2012 г. придобива специалност „Акушерство и перинатална медицина“ и сертификат на Немското дружество по ултразвук в акушерството и гинекологията (DEGUM II) за пренатална диагностика.
От 2004 до 2010 г. работи с проф. Томас Кол – един от пионерите в областта на феталната хирургия. От 2013 до 2014 г. ръководи отделението по пренатална медицина на една от клиниките с най-много раждания в Германия – Мариенкранкенхаус, Хамбург. През 2014 г. оглавява отделението по пренатална диагностика и терапия в болница „Надежда“ – София. През 2015 г. там започват да се извършват сложни вътреутробни операции като лазерна терапия при фето-фетален трансфузионен синдром, балонна оклузия на трахеята при тежка диафрагмална херния, вътреутробна хемотрансфузия при тежка фетална анемия, поставяне на дренажи при тежки фетални плеврални изливи.

Д-р Людмил Еленчев – специалист оперативна и онкогинекология
Завършил е медицина през 1985 г. в МУ – Плевен. Има специалности по акушерство и гинекология (1992 г.) и онкология (2000 г.). Магистър е по обществено здраве и здравен мениджмънт. С богат опит в гинекологичната и онкогинекологичната хирургия. Повече от 20 г. работи в специализираната клиника по онкогинекология на Медицинския университет в Плевен. От 2013 г. работи в МБАЛ „Надежда“ – София. Специализира многократно в страната и чужбина. Участва в множество научни публикации. Държи на връзката пациент-лекар, доверието и етиката при провеждане на лечението. Изключителен професионалист в областта на онкогинекологията.

Д-р Марина Михова – специалист по пренатална диагностика
Завършва медицина през 2003 г. в МУ – София, след което печели място за 7-месечна практика в Германия по програмата „Леонардо да Винчи“. През 2008 г. придобива специалност по акушерство и гинекология, а през 2009 г. – по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. От 2010 г. е част от екипа на ЦРЗ „Надежда“, а от 2013 г. до момента работи в звеното по пренатална медицина към МБАЛ за женско здраве „Надежда“. В практиката си най-често се сблъсква със структурни аномалии, сърдечни дефекти, интраутеринна ретардация, усложнения при многоплодна бременност. От 2015 г. участва в извършването на сложни вътреутробни операции съвместно с ръководителя на сектора д-р Кристина Чачева. Специалист по пренатална диагностика и терапия.

Д-р Константин Ташков – акушер-гинеколог
Завършва медицина през 1996 г. в Медицински университет – София. От 1996 г. специализира и работи в Първа АГ болница „Света София“. Става част от екипа на болница „Надежда“ от самото създаване на лечебното заведение през 2013 г. Сферата, в която работи и се развива като специалист, е акушерството и професионалните му интереси са свързани с това – проследяването на бременността и работата в родилна зала.

В раздел АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ, РЕАНИМАЦИЯ И СПЕШНА МЕДИЦИНА:

Д-р Ива Сърбянова – анестезиолог, ръководител на ОАИЛ в болница „Надежда“
Завършва Медицински факултет към МУ-София с диплома за магистър-лекар през 1999 г. От 2007 г. има специалност по Анестезиология и интензивно лечение. От 2000 г. до 2010 г. работи като анестезиолог-реаниматор в Централна реанимация с централен операционен блок в УМБАЛСМ „Пирогов“. От 2009 г. до 2013 г. е анестезиолог в СБАЛХ „Д-р Малинов“.
В болницата „Надежда“ работи от самото създаване на лечебното заведение през 2013 г.
Професионалните й интересни са насочени към интензивно лечение при усложнения на бременността, реанимационни усложнения, свързани с методите на асистирана репродукция, както и към антибиотичната профилактика и терапия. Д-р Сърбянова е ръководител на болничната група за антибиотична политика, която работи за намаляване развитието на антибиотична резистентност.

В раздел ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ И ВИРУСОЛОГИЯ:

Проф. д-р Златко Кълвачев – ръководител на вирусологична лаборатория на МБАЛ „Надежда“
След завършването си в МУ – София, през 1980 г. работи като военен лекар в Русе. От 1983 до 1986 г. е редовен докторант по вирусология във ВМА, където защитава докторска дисертация. В периода 1994 – 2001 г. работи като вирусолог в Института за научни изследвания в Каракас, Венецуела и ръководи лабораторията по вирусология. През 2002 г. е завеждащ лаборатория по молекулярна вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Избран е за доцент през 2003 г., защитава втора докторска дисертация (дмн) през 2006 г., а през 2009 г. е избран е за професор.
От 2011 г. отново работи във ВМА като началник на Център за диагностика и анализ на вируси и вирози. 2015-2016 г. е началник на Лабораторията по клинична микробиология и вирусология на УМБАЛ „Софиямед“. Днес ръководи лабораторията по вирусология в МБАЛ „Надежда“.
Автор е на повече от 150 научни публикации, 4 изобретения, 15 рационализации, на 10 монографии и научни помагала.

В раздел КАРДИОЛОГИЯ И КАРДИОХИРУРГИЯ:

Д-р Румен Маринов – детски кардиолог
С-р Маринов е детски кардиолог, главен асистент в Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница и консултант по неинвазивна диагностика за бременни и деца в МБАЛ „Надежда“.
Завършил е медицина през 1995 г. в Стара Загора, където започва професионалният му път. Взема специалност по детски болести през 2001 г., а по детска кардиология – през 2004 г. Специализирал е в Турция, Финландия, Чехия. Един от водещите педиатри и експерти по фетална кардиология и ехография при деца у нас. Има над 60 публикации в наши и чужди научни издания.

В раздел ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА:

Д-р Бойко Стоименов – мамолог
Завежда мамологичен кабинет в МБАЛ за женско здраве „Надежда“ и в ДКЦ – Първа градска болница. Завършил е медицина в София. Работил по разпределение в болницата в Кюстендил. Има специалности по социална медицина, здравен мениджмънт и рентгенология. Работил е в Министерство на здравеопазването като експерт по специализирана медицинска помощ, като ординатор в мамологично отделение при V-та градска болница в София.

В раздел ОНКОЛОГИЯ, ХЕМАТОЛОГИЯ И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ:

Проф. д-р Константа Тимчева – ръководител на Клиниката по медицинска онкология
Специалист е по вътрешни болести и онкология с европейска диплома за лекарствено лечение на туморите. 10 г. ръководи Клиника по медицинска онкология на УСБАЛО – София. През 2014 г. създава Клиника по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“. Автор е на първия учебник по специалността в България. Председател на Българската асоциация по медицинска онкология, член на Eвропейската асоциация по медицинска онкология, на няколко европейски борда, определящи тактиката за лечение на различни видове солидни злокачествени тумори.
Лекар на годината на България за 2010 г.
През 2017 г. участва в изготвянето на Консенсусно решение относно съхраняването на фертилитета при пациенти с онкологични и автоимунни заболявания, а през 2018 г. под нейната научна редакция излиза второто преработено издание на учебника по медицинска онкология, както и Терапевтичен справочник по медицинска онкология под нейна редакция – първо издание на български език. Един от водещите специалисти по медицинска онкология в България.

Проф. д-р Иван Щерев Донев – онколог в Клиниката по медицинска онкология
Той е част от екипа на проф. д-р Константа Тимчева в Клиниката по медицинска онкология на болница „Надежда“. Преди това работи в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, като началник на клиниката по медицинска онкология. След завършването си в МУ – Варна, през 2000 г., проф. д-р Щерев става стипендиант на Японското правителство и защитава докторска степен в град Каназава, Япония. Хабилитира се към Катедрата по вътрешни Болести, МУ-Варна. Проф. Щерев е автор на над 70 научни статии и доклади. Рецензент е на водещи международни списания по онкология като Cellular Physiology and Biochemistry, Karger, Clinical and Translational Oncology, Springer и др. Участвал е в редица международни научни форуми. Заедно с екип онколози от МБАЛ „Надежда“ и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, реализира изследвания в сферата на психоонкологията, които получават световно признание по отношение на скрининга за дистрес и тревожност при пациенти с онкологични заболявания.

В раздел ПЛАСТИЧНО-ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА ХИРУРГИЯ:

Доц. д-р Роман Романски – хирург
Един от водещите хирурзи в областта на пластично-възстановителната хирургия. Той е част от екипа на болница за женско здраве „Надежда“ от 2019 г. 2011-2019 г. е завеждащ Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия при УМБАЛ „Александровска“.
Доц. д-р Романски има специалности по ортопедия и травматология и по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Специализирал е в Инсбрук (Клиника по пластична и реконструктивна хирургия) и в Мюнхен (Университетската клиника по пластична хирургия). Носител е на наградата на фондация „Еврика“ за млад учен през 2005 г.
Той е член на експертния съвет към Министерство на здравеопазването по специалността „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“.
Професионалните му интереси са в областта на реконструктивната хирургия, микрохирургията, хирургия на ръка, ортопедия и невроанатомия.

В раздел ФАРМАЦИЯ:

Магистър-фармацевт Марияна Енева – ръководител на болничната аптека
Има магистърска степен по „Фармация“ от 2003 г., през 2009 г. придобива специалност по клинична фармация (ФФ, МУ-София), 10 г. по-късно специалност по болнична фармация (ФФ, МУ-София). От 2017 г. е сертифициран онкологичен фармацевт.
За първи път у нас създава сектор за консултиране и фармацевтична грижа на онкологичните пациенти при приема на перорална химиотерапия. С нейната експертиза е изготвен първият български софтуер за приготвяне на индивидуални дози за химиотерапия. Част от екипа, разработващ стратегии за намаляване на антибиотичната резистентност. Активен член на Европейското дружество на клиничните фармацевти. От 2013г. е сертифициран от международния борд консултант по кърмене (IBCLC). Член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ и част от екипа, обучаващ нови доброволни консултанти.

В раздел ХИРУРГИЯ:

Д-р Деян Атанасов – хирург
Д-р Деян Атанасов работи в болница „Надежда“ от самото създаване на лечебното заведение през 2013 г. Завършва Медицина през 1981 г. в МУ – София. Придобива специалност „Хирургия“ през 1991 г. В продължение на 25 години работих в екипа на Втора хирургия към V-та МБАЛ, София. От 2010 до 2013г. работих в Център за диагностика и лечение заболяванията на млечната жлеза към „Токуда Болница София“.
Д-р Деян Атанасов е изключително успешен и търсен специалист при диагностика и хирургично лечение на жени с онкологично заболяване на млечната жлеза. Именно тази дейност е и основнен негов професионален интерес. През 2019 г. той участва в социалната кампания на МБАЛ“Надежда“ за превенция на рака на гърдата и подкрепа на жени с тази диагноза.

Горди сме, че в изданието са включени още д-р Емил Начев, ендокринолог и проф. д-р Стефка Петрова, консултант по здравословно и диетично хранене, които консултират в болница „Надежда“

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow