img

Новини

Ак. Стаменова: Външно верзио практикувам успешно вече година

По света тази практика е първа линия на поведение, когато бебенцето не е в правилно предлежание.

30.01.2023 | 12:53

animated-circle

Ак. Стаменова какво представлява външното верзио и нововъдение ли е в акушерската практика?
Външното верзио е процедура, която не е нова за акушерската практика, но е добре забравена. Тя представлява т.нар. завъртане на бебето, когато то не е обърнато с главичката надолу. От седалищно предлежание бебето може да бъде завъртяно безболезнено, щадящо, контролирано в правилна позиция и така да се избегне нуждата от секцио. Това е нещо, което се опитвам да популяризирам и практикувам успешно вече една година.

Как случва завъртането на бебето?
Започнах да практикувам верзио след изключително добра подготовка – посещение на обучителни групи в чужбина, семинари, конгреси. По света тази практика е първа линия на поведение, когато бебенцето не е в правилно предлежание. Така че, въведохме външното верзио и в болница „Надежда“. Разбира се, работим в екип с лекар – акушер-гинеколoг, който установява чрез ултразвуков преглед, дали няма противопоказания за процедурата, някакъв риск за майката и бебето. Верзиото се извършва под постоянен ехографски контрол. То може да се направи при бебе в седалищно, косо или напречно предлежание. При близнаци, които са в неправилна позиция, няма как да бъде направено, но мога да преместя едното бебе, а другото да го оставя на място.

Как се случва и какъв е процентът усложнения при тази процедура?
Процентът усложнения, описан в медицинската литература и от практиката ни до момента е под 1%. Това е така, защото старата акушерска практика, на която дълго време беше сложен печат „опасна“ се съчетава със съвременните достижения на медицината, каквото е ехографията. Ехографията по време на процедурата ни дава информация за това как изглеждат нещата отвътре и възможност съвсем безопасно и контролирано да направим външното верзио. Преди началото, лекарят установява посредством ехографски преглед как е бебето – как е застанало, дали кръвоснабдяването му е добро, как е разположена пъпната връв и дали всичко е наред с плацентата, какво е количеството околоплодна течност, има ли миомни образувания или нещо друго, което би могли да ни попречи. След това, ако всичко е наред с прийомите на Леополд и със специална техника за верзио, масажирайки корема на жената, прибутваме бебето в правилната посока, така че да се завърти и от седалищно да застане в главично предлежание. Важно е жените да знаят, че при появата на притеснение или дискомфорт, винаги може да спрем.

Какво е усещането при верзиото?
Бременните го определят като дълбок масаж в областта на корема. Няма някакви инвазивни намеси, не се ползвдат медикаменти, нито има необходимост от упойки. Майката заема подходяща позиция, така че да няма напрежение в областта на корема. По време на проце в съзнание е, диша спокойно, говорим си през цялото време. Преместването на бебето се прави плавно, с две ръце и се контролира с ултразвук.

Източник: итнтервю на ак. Надежда Стаменова за Offnews.bg и Darik.bg

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow