img

Новини

Безплатни прегледи за меланом на бременни и родилки

Медицински център „Надежда Клиникал“ ще подкрепи инициативата на д-р Ива Гаврилова – хирург-онколог, за превенция на меланома, като проведе в Paradise center 30 безплатни профилактични прегледа на бременни и наскоро родили жени (до 1 месец след раждането).

06.06.2023 | 15:18

animated-circle

Медицински център „Надежда Клиникал“ ще подкрепи инициативата на д-р Ива Гаврилова – хирург-онколог, за превенция на меланома, като проведе в Paradise center 30 безплатни профилактични прегледа на бременни и наскоро родили жени (до 1 месец след раждането). Прегледите ще бъдат извършени от д-р Гаврилова на 19.06 и 26.06.2023 г. в МЦ „Надежда Клиникал “ в Paradise center след предварително записване на час през кол центъра на болничното заведение.

Скринингът на бременни жени с бенки по тялото е световна препоръка на водещите онколози, тъй като по време на бременност наличните бенки и образувания по кожата се променят заедно с тялото ни, пигментацията на специфични места се засилва и обикновено се появяват нови бенки. Тъй като фокусът на бъдещите майки е върху предстоящото щастливо събитие, те рядко търсят консултация със специалист за промените по кожата в този период. Затова д-р Ива Гаврилова, дм, тази година включи в инициативите си по повод Световния месец на меланома и борбата с рака на кожата безплатни прегледи с фокус към потенциално застрашени групи, каквито са бременните и наскоро родили жени.

Малигненият меланом е най-често асоциираният с бременността тумор и представлява 31%  от всички проявили се по време на бременност злокачествени новообразувания. Свързва се с физиологичната имуносупресия по време на бременност и високата агресивност на тумора.

Месец май е обявен от Световната здравна организация за месец на осведомеността за меланома – най-агресивният вид рак на кожата. Всяка година, по данни на Globocan, в България се установяват над 600 нови случая на меланом и броят им нараства с 3 до 5% ежегодно. Въпреки че заболяването засяга предимно хора над 65 години, то може да се прояви на всяка възраст. Приблизително половината от засегнатите са между 35- и 55- годишна възраст. Все по-често се диагностицират и пациенти под 40 години, включително и деца.

Д-р Ива Гаврилова, дм, е хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Тя е член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология; координатор на Европейския меланомен регистър за България и консултант към информационния портал zapazi.me на болница „Надежда“.„Превенцията и профилактиката са изключително важни при меланома. Макар и сравнително рядък тумор, изявата му по време на бременността е възможна, а тогава инструментите ни за реакция са ограничени. Затова препоръчвам скрининг на всички бъдещи майки, бременни и наскоро родили с множество бенки“, казва д-р Гаврилова. По думите ѝ пациентки с вече диагностициран меланом е необходимо задължително да се прегледат от специалист преди забременяване и да бъдат интензивно последявани в хода на износване на плода. 

За всички други бъдещи майки препоръките са поне веднъж да бъдат прегледани обстойно преди планувана бременност за скрити рискове от образувания по кожата.

За разлика от редица държави по света, където профилактиката се извършва периодично и е превърната в държавна политика, тук откриването на меланом обикновено става случайно от самите пациенти или от техен близък, в доста напреднал етап от развитието на заболяването. Колкото по-рано се открие и лекува меланомът, толкова по-големи са шансовете за възстановяване и пълноценен живот след диагнозата.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow