img

Онкология

Бременността след лечение на рак на гърдата е безопасна

В България се регистрират по 500 нови случая годишно с рак на кожата

20.06.2022 | 11:34

animated-circle
Българско Национално Радио
 
За да има възможност за бременност при жени, новодиагностицирани с рак, най-важното е медицински онколози да работят съвместно с репродуктивните специалисти и гинеколози, съобщи проф. Матео Ламбертини, асистент и консултант по медицинска онкология в Университетската болница Сан Мартино в Генуа, Италия по време на Деветата годишна научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология.
 
Д-р Георги Стаменов и д-р Мила Кайрякова от МБАЛ „Надежда“ коментираха, че съхраняването на репродуктивните способности е в интерес не само на пациента, но и на онколога, тъй като притесненията за фертилитета са втората най-честа причина за отказ, отложен старт или ранно прекъсване на онко терапията.
Съхраняването на фертилитета е доказано безопасна процедура, която по никакъв начин няма да забави противотуморната терапия, нито пък ще влоши прогнозата на онкологичното заболяване.
 
Според проф. Ламбертини преждевременната недостатъчност на яйчниците от противораковата терапия е свързана не само с притеснения за безплодие, но и с оплаквания от ранната менопауза, лошо качеството на живот като депресия, тревожност, сексуална дисфункция и др. Затова е важно лекарите да обсъдят с пациентите си в репродуктивна възраст стратегиите за запазване на фертилитета възможно най-рано след поставянето на диагнозата, независимо от типа и стадия на онкологичното заболяване.
Опциите са в три направления: замразяване на яйцеклетки, криоконсервация на яйчникова тъкан и временно потискане на функцията на яйчниците по време на химиотерапия, като последното не запазва фертилитета, но намалява риска от ранна менопауза.
 
За да имат пациентите лесен достъп до информация, базирана на научни доказателства, е създаден порталът www.zapazi.me. В него диагностицираните пациенти с онкологично заболяване и предстоящо лечение могат да научат защо са необходими активни действия по запазване на репродуктивните възможности, кога следва да се предприемат те и как да го направят.
 
Пълния материал на БНР можете да прочетете ТУК.
 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow