img

Психология

Четвърто издание на „Дни на психоанализата в болница“

Водещи специалисти от болница „Надежда“ откриват с лекции престижния форум на 12 ноември 2022.

04.11.2022 | 15:49

animated-circle

На 12 и 13 ноември 2022 г. ще се проведе четвъртото издание на „Дни на психоанализата в болница“- форум за психоанализа и медицина. Тази година фокусът е грижата за пациентите със злокачествени заболявания. Организатори на събитието са Ателие за свободни асоциации и Асоциацията на психолозите и психотерапевтите, работещи в медицински структури, домакин е Гранд хотел Милениум София.

Форумът ще протече под мотото: „Между приликите и разликите – отвъд Вавилон“, като в основата на дискусията ще бъдат темите, свързани с развитието на ефективната психологична помощ в болничната среда – практика, която е активно развита навсякъде по света, а в България все още е рядкост, като форма на взаимодействие. Основната му цел  е да популяризира психологичната практика в клинична среда сред психолози и психотерапевти, лекари, медицински сестри и акушерки, социални работници, като предоставя достъп до най-съвременните практики в сферата и дава по-висока информираност на медицинските специалисти от различни специалности и отделения, как могат да работят съвместно с клиничните психолози в ежедневната практика, по отношение на намаляване на тревожността сред хоспитализираните пациенти, а също и на стреса при самите медици.

Лекторите ще представят практиките за консултиране, подкрепа и психотерапия по време на онкотерапиите и след тях, както и положителните резултати в онколечение, когато психологичната грижа започва на място в болницата, паралелно с него. Ще се дискутират и подходите за намаляване на стреса и подкрепата, както на онкопациента, така и на неговите близки.

Акцент в тазгодишното издание е и прерастването на Центъра за психоанализа и медицина в МБАЛ „Надежда“ в Национален център за психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания и ще бъде представена иновативната практика на психоаналитичната грижа, която болницата въвежда по най-модерния световен стандарт.

Подготвената програма е разнообразна и представяща опита на най-модерните психоаналитични и психосоматични институти в Европа, както и на едни от най-изявените български лекари.

Със своя презентация ще се включат:
– д-р Георги Стаменов – основател на МБАЛ „Надежда“;
– Fotis Bobos – Hellenic Psychoanalytical Society;
– Prof. Leroy Edozien – президент на ISPOG (2019 – 2022);
– Diana Tabacoff – IPSO Paris;
д-р Мила Петрова – ръководител на Клиника по медицинска онкология, МБАЛ „Надежда“;
– проф. д-р Христо Хинков – психиатър – Дирекция Психично здраве и зависимости, Център за обществено здраве и анализи;
– д-р Камелия Милчева – клиничен хематолог, ръководител на Клиниката за трансплантация на хемопоетични стволови клетки, СБАЛХЗ и др.

В рамките на конференцията ще бъде проведена и Кръгла маса, посветена на регулацията, конституирането и регламентирането на психологичната подкрепа в медицински структури.
Пред общността на психолозите в България стоят множество въпроси – липсата на закон и ефективна регулация, липсата на официални нормативни стандарти и стандарти за добра практика, както и множество други въпроси, които касаят доброто име на професията, развитието на усилията на работещите специалисти, удовлетворението от нея, както и наследството, което се оставя.

ПРОГРАМА

12 НОЕМВРИ

8:30 ч. – Регистрация

9:00 – 9:30 ч. – Откриване – д-р Велислава Донкина, ръководител на Национален център за психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания, МБАЛ „Надежда“

9:30 – 10:30 ч. – д-р Георги Стаменов, Ръководител на инвитро центъра на МБАЛ „Надежда“: „Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето“

10:30 – 11:00 ч. – Венцислав Герасимов, Център за психоанализа и медицина МБАЛ „Надежда“: „Онкофертилитет“

11:00 – 11:30 ч. – Кафе пауза

11:30 – 12:30 ч. – проф. Лирой Едозиен, президент на ISPOG (2019 – 2022): „Психосоматични диалози между ума и сърцето.”

12:30 – 13:00 ч. – д-р Мила Петрова – ръководител на Клиника по медицинска онкология, МБАЛ „Надежда“: “Злокачественото боледуване и качеството на живот”

13:00 – 13:30 ч. – проф. д-р Христо Хинков – психиатър : “Българската тревожност”

13:30 – 14:30 ч. Обяд

14:30 – 15:30 ч. – Фотис Бобос – Hellenic Psychoanalytical Society: “Някои мисли за нарцистичните травми, резултат от дефицитите в ранната връзка майка – бебе“

15:30 – 16:00 ч. – д-р Eлена Пседерска, Мая Игнатова: „Връзката между психично функциониране и злокачествен процес“ – Пилотно изследване

16:00 – 16:15 ч. – Кафе пауза

16:15 – 17:00 ч. – Екип на Център за психоанализа и медицина МБАЛ „Надежда“ – „Национален център за психосоматична терапия – нашият опит“

13 НОЕМВРИ

9:00 – 9:30 ч. – д-р Камелия Милчева – клиничен хематолог – началник на Клиника по трансплантации, СБАЛХЗ: “Трансплантация на стволови клетки – още една история за трудния път на надеждата.”

9:30 – 10:00 ч. – Стажантската практика в Център за психоанализа и медицина МБАЛ „Надежда“ и Звено за психологична и немедицинска грижа СБАЛХЗ – погледа на младите колеги.

10:00 – 11:00 ч. – Меропи Михаели – психоаналитик, Атина: “Проект за работа в полето на неонатологията и организирането на грижата в началото на живота.”

11:00 – 11:30 ч. – Kафе пауза

11:30 – 12:00 ч. – Диана Табакофф – Директор обучителни програми, Институт за психоаналитична психосоматика Пиер Марти: “Срещнете ИПСО”

12:00 – 14:00 ч. – КРЪГЛА МАСА – „Заедно отвъд Вавилон – един диалог за конституирането и регламентирането на нашата професия в полето на медицината.”

14:00 ч. – Закриване

За допълнителна информация: д-р Велислава Донкина, ръководител на Национален център за психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания, МБАЛ „Надежда“ и част от екипа на Ателие за свободни асоциации: [email protected]

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow