img

Новини

Д-р Христова – оценител по програма GESEA на конгрес на ESGE

За първи път в Източна Европа предстои старт на обучителната програма за гинеколози GESEA в „Надежда“

10.10.2023 | 14:29

animated-circle
Д-р Илиана Христова беше един от водещите експерти оценители в две изпитни сесии за придобиване на ниво 2 към образователна програма за гинекологична ендоскопия - The Gynaecological Endoscopic Surgical Education and Assessment (GESEA). 

Това се случи по време на 32-рия ежегоден конгрес на European Society for Gynaecological Endoscopy (ESGE), който се проведе миналата седмица в Брюксел.

Д-р Христова е сред малкото сертифицирани GESEA обучители в Европа по ендоскопска хирургия

Д-р Христова е сред малкото сертифицирани GESEA обучители в Европа по ендоскопска хирургия вече 5-та година. Като такъв тя участва в съвместната образователна програма на GESEA и ESGE, която дава теоретични и практически умения на акушер-гинеколози и се превърна в ключова за придобиване на знания и опит в минимално инвазивната гинеколгична хирургия в световен мащаб.

Д-р Христова взе участие в допълнително обучение по предоперативна образна диагностика в гинекологията (теоретично и практическо), включително 3D диагностика на вродени аномалии на матката. Непрестанното надграждане на опитът й е от особена важност преди извършване на хирургични процедури.
Тя беше и гост на лекции от водещи световни специалисти в областта на хистероскопиите с фокус въху репродуктивната хирургия и максимално щадящи процедури, които съхраняват и подобряват фертилитета; на редица презентации; на хирургичните сесии на живо и на кръгла маса по въпроси, свързани с имплементиране на роботизирана хирургия в болниците и начините на обучение за роботизирана хирургия.

В момента д-р Христова подготвя старта на курсове по образователната програма GESEA в болница „Надежда“, в която тя ще преподава като сертифициран главен ментор в партньорство с д-р Димитър Цветков

Курсовете са насочени към лекари-специализанти и млади специалисти по акушерство и гинекология, които ползват преференциални условия.

За първи път в България и Източна Европа болница „Надежда“ започва провеждането на тези курсове, които включват практически упражнения с използване на специално утвърдените за целта GESEA тренажори. Осигуряват придобиването на базовите знания и психомоторни умения като първа стъпка от обучението по гинекологична ендоскопска хирургия. Те са част и от изпитния формат за придобиване на международно призната GESEA диплома, и участието в такъв практически курс подготвя младите лекари за явяването на този изпит.
Програмата на GESEA е структурирана в различни нива и направления, като в базовото първо ниво се включват отделни модули по хистероскопия и по лапароскопия и лапароскопски шев.
След приключването участниците ще могат да положат изпит към сертифициран център по техен избор.

Предстоящият първи курс от програмата, който ще се проведе на 14 октомври 2023, ще покрива Хистероскопия ниво 1, и ще включва кратко теоретично въведение, практически упражнения от модула HYSTT1 по програмата на GESEA, както и практически упражнения за диагностична хистероскопия и вагиноскопски достъп на силиконови модели.

Местата в първата група вече са запълнени, което показва огромната нужда на младите лекари от подобни възможности за повишаване на квалификацията в България. Досега такова практическо обучение беше достъпно само в малко на брой центрове в Западна Европа или на ежегодната среща на ESGE.

Образователна програма GESEA в болница „Надежда“

Чрез образователната програма GESEA болница „Надежда“ ще продължи да предлага първокласно обучение на световно ниво на специализанти и млади специалисти акушер-гинеколози по минимално инвазивна гинекологична хирургия. Тази програма е получила широко признание и към днешна дата е най-модерната програма за акредитация за гинекологични ендоскопски хирурзи.
Болница „Надежда“ следва принципите, заложени в съвместната препоръка на европейските и американските експертни дружества по гинекологична ендоскопия, според която практическите упражнения на тренажори са задължителна стъпка за бъдещите гинекологични хирурзи преди обучението в операционна зала, като това гарантира по-високо качество на подготовката и по-добри резултати в лечението на пациентите.
Не за първи път болница „Надежда“ инвестира в развитието на модерната гинекология в България. Освен съвременна апаратура и непрекъснато повишаване на квалификацията на екипа си, влага средства и усилия, за да обучава и младите специалисти от страната по най-съвременните международни стандарти, защото вярва, че българските пациенти заслужават най-добрата грижа.

Повече за д-р Илиана Христова можете да разберете тук:

Животозастрашаваща патология, изключително рядка за света, е преборена успешно в „Надежда“
История за победата на Ася Гогова
Обучение за медици с единствения в България хистероскопски инструмент Truclear TM
Визитка

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow