img

Новини

Д-р Стаменов е сред „Хората, които променят България“

На 30 ноември в Литературен клуб „Перото“ се състоя премиерата на книгата „Хората, които променят България“ 2 от Даниел Пенев.

01.12.2022 | 13:31

animated-circle

В последния ден на ноември, в Литературен клуб „Перото“, се състоя премиерата на книгата „Хората, които променят България“ 2 от Даниел Пенев.
Тя съдържа 30 вдъхновяващи истории на наши сънародници, които с инициативността, действията, визията си за живота променят средата в България и правят света ни по-добър.
Героите на „Хората, които променят България“2 са хора на изкуството, предприемачи, добротворци, лекари, журналисти, учени, спортисти – двигатели на промяната. Това, което ги обединява е, че „всички те имат устойчива мисия и изпитват удоволствие от това, което правят. Хората, които променят България, поемат отговорност и първо променят себе си.[…] Другото общо „кратно на доброто“ е ползата за България.“ (цитат: Предговор от Ива Дойчинова)
Сред тези вдъхновяващи личности, представени от Дани Пенев, е и д-р Георги Стаменов. В интервюто за книгата, д-р Стаменов споделя защо професията му е житейска мисия и къде е ключът към успеха:
„Медицината живее в теб – дори по някой път нощно време се будиш и намираш решение на случай, който цял ден е бил в теб. След това може да заспиш, може и да не заспиш. В някаква степен трябва да възприемаш това, което правиш, като мисия, а не като професия. Според мен това е причината хората, които живеят с професията си, да не развиват синдром на прегарянето – ти нямаш нужда да си аут, винаги си вътре. Лекарят е човек като всички останали, но трябва да знае, че дава някакъв обет към тази мисия. Много подобна е мисията, която имат хората на изкуството. Вземете един актьор и му кажете: „Ролята престава да бъде роля за теб в момента, в който завърши филмът“. Не, част от героя му остава в него. При цигуларя е същото: той оставя цигулката, обаче продължава да чува музиката. Така сме и ние, лекарите.“
Неговото послание към Вас и към читателите на „Хората, които променят България“2 е:
„Трябва да мечтаем и да се опитваме да реализираме тези мечти. Много пъти съм казвал и продължавам да казвам, че ние, българите, винаги играем полуфинал, защото не можем да повярваме, че можем да спечелим. Мечтай и ще спечелиш!“

сн: FB страницата: Хората, които променят България (@ХоратакоитопроменятБългария)

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow