img

Новини

За съхраняването на фертилитета при онкоболни

Той взе участие на международен форум на пациентски застъпници Inspire2Live на 25 януари 2023

27.01.2023 | 11:01

animated-circle

„Запазване на фертилитета при пациенти с рак – ненавременен разговор за парадоксите на времето“ беше темата на презентацията, която д-р Георги Стаменов – основател на МБАЛ „Надежда“ и ръководител на инвитро центъра, представи в рамките на срещата на пациентски застъпници от цял свят от Inspire2Live на 25 януари 2023.

Обикновено при чуване на страшната диагноза „рак“ първата мисъл, съвсем разбираемо, е: „Как да оцелея тук и сега?“ Пред борбата за оцеляване, въпросът за бъдещето остава на заден план. За младите мъже и жени в репродуктивна възраст обаче темата за съхранение на възможностите за дете преди и след онкологично лечение (онкофертилитет) е от изключителна важност.

Презентацията на д-р Стаменов внесе нова перспектива в пътя на пациента и постави на фокус темата за обсъждане и вземане на правилни и навременни решения с мисъл и с надежда за утрешня ден. Той наблегна на доброто сътрудничество между медиците от различните специалности и пациентите като най-съществения фактор за успеха не само на съхранението на фертилитета и бъдещо родителство, но и на цялостното лечение на рака и запазването на качеството на живот.

Представи и постигнатото в последните години у нас за повишаване на информираността на лекари, пациенти и широката общественост, както и за получаване на важна институционална подкрепа за онкоболните в репродуктивна възраст, които вече имат възможност да ползват обществено финансиране на процедурите по съхранение на фертилитета.

Темата и участието му в срещата също така е естествена част от дългосрочния проект на болница „Надежда“ по темата за онкофертилитета – „Запази надежда“. Като част от него беше създаден голям информационен портал www.zapazi.me за всички хора, попаднали на кръстопътя между желанието за дете и диагнозата рак, автоимунно или ревматоидно заболяване, или ендометриоза. Цели да повиши информираността на пациентите и техните близки относно начините за съхраняване на бъдещите репродуктивни възможности. В него се предоставя информация и за най-новите подходи в областта на фертилитет-съхраняващата хирургия, онкологично лечение по време на бременност и подобряване на качеството на живот по време и след терапиите.

Проектът „Запази надежда“ стартира на базата на дългогодишния успешен опит и доказаната експертиза на екипа на болница „Надежда“, който обединява специалисти по асистирана репродукция, ембриология, андрология, генетика, медицинска онкология, хематология, образна диагностика, патохистология, пренатална медицина, акушерство и гинекология, неонатология, психология. „Надежда“ разполага с уникална за страната лечебно-диагностична база, която  осигурява на пациентите най-съвременните методи и технологии в медицината.

Лекцията на д-р Стаменов на международния форум Inspire2Live бе последвана от оживена дискусия, в която болница „Надежда“ получи ценно признание за обхвата и мащаба на усилията в подкрепа на пациентите с онкологични заболявания.

Inspire2Live e интернационална организация за пациентско застъпничество в областта на онкологията, която се ангажира активно с подобряване на превенцията, диагностиката, лечението и качеството на живот за пациенти с онкологични заболявания. Следвайки мисията си и в стремеж да бъде „пациентският глас в онкологията“, Inspire2Live работи с пациентски застъпници, които могат да обсъждат въпроси и казуси на същото ниво като различните експерти, представляващи заинтересованите страни в медицинския сектор: изследователи, клиницисти, индустрия, правителство и платци.

 Запис от лекцията можете да видите на адрес: Georgi Stamenov on Fertility & Cancer – Inspire2Live

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow