img

Новини

Д-р Стаменов и екип с участие на форум „Медицинският туризъм – възможни решения в България“

На 3 юни 2024 г. се проведе форумът „Медицинският туризъм – възможни решения в България“, на който участие с обща презентация взеха д-р Георги Стаменов, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова.

03.06.2024 | 15:30

animated-circle

На 3 юни 2024 г. се проведе форумът „Медицинският туризъм – възможни решения в България“, на който участие с обща презентация взеха д-р Георги Стаменов, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова.

Целта на събитието беше да насочи прожекторите към добрите практики и специалисти у нас. Да покаже предимствата на медицинските ни услуги и да разясни на пациентите какви са правата им и пред какви рискове се изправя всеки, когато избира лечение в чужбина. 

Пред аудитория от изтъкнати български лекари модула за репродуктивна медицина откри д-р Чапанова, която представи опита на болница „Надежда“ в работата с чуждестранни пациенти. Тя подчерта, че повечето от тях са с множество неуспешни инвитро процедури в различни краища по света, сред които САЩ, Румъния, Гърция, Египет, Сърбия, Македония, Италия, Швейцария, Великобритания, Германия, скандинавските страни, Франция, Япония, Нова Зеландия, Австралия, Гвинея, Испания, Синегал, Кения, Индонезия и др. Д-р Чапанова представи пациентски истории от Нова Зеландия и Великобритания с трудния им път до мечтаното бебе, който завършва щастливо благодарение на усилията на д-р Стаменов и неговия екип тук, в България, в болница „Надежда“.  Интригуваща за аудиторията беше и обратната връзка на пациентка от Япония, която разказва как след много дълго проучване на болници се е спряла на „Надежда“, където за първи път се среща с д-р Стаменов през март 2019 г., а само година по-късно вече се радва на своята дъщеричка.

Д-р Тихомирова представи опита на болница „Надежда“ на най-големите форуми за проблемно забременяване в Европа – в Германия, Великобритания и Швейцария, на които екипът на инвитро центъра участва в периода 2017-2023 г.

Д-р Стаменов подчерта, поемайки щафетата за своята част от презентацията, че за да се преодолее схващането по света, че България е “The other Europe”, е важно специалистите от всички медицински гилдии да обединят усилията си в това да предложат най-добра медицинска грижа и индивидуален подход на всеки чуждестранен пациент, който да бъде мотивиран да разкаже за положителния си опит в България и с това да привлече и други пациенти да се лекуват у нас.

Д-р Стаменов призова да не се допуска навлизането на чуждестранни клиники и рекламата им у нас и подчерта, че една от причините да се стигне до набирането на тяхната популярност е народопсихологията на българина, който смята, че чуждите лекари са по-високо квалифицирани и че лечението извън страната е по-качествено и винаги за предпочитане. Даде пример с пациент с онкологично заболяване, който избира да заплаща онкологичното си лечение в частна клиника в Австрия, вместо да получи терапия по световни протоколи тук, в България, напълно безплатно. По думите му всеки финансово устойчив българин предпочита да се лекува в чужбина благодарение и на негативното представяне в медиите на българските медици с единични случаи, които се скандализират и изнасят на преден план, вместо да се чува за ежедневните постижения на българската медицина.

В дискусионната част д-р Стаменов подчерта, че държавната помощ за инвитро процедури е щит за българската репродуктивна медицина пред инвазията на турските репродуктивни клиники, защото дава възможност на българите да сбъднат мечтата си за бебе в България, не другаде. 

На въпроса какво е важно да знаят младите хора у нас по отношение на репродукцията д-р Стаменов каза следното: „Ако искаме да подобрим здравната просвета на младите хора, сега трябва да им обясним, че с развитието на цивилизацията тяхната репродукция започва по-рано от обичайното преди години, но и ще свърши по-рано. Просветата трябва да бъде и в това и самият пациент да има предвид винаги да задава въпроса: „А това заболяване ще се отрази ли на репродуктивните ми функции?“, защото много от заболяванията оказват влияние върху фертилитета.

По отношение на донорството на яйцеклетки и сперматозоиди д-р Стаменов призова повече хора да бъдат мотивирани да даряват, защото това е жизнено важно за България с оглед на демографската криза, в която се намираме, както и държавата да се погрижи за това български репродуктивен материал да се дарява на българи. Той подчерта, че всеки донор, който дарява в болница „Надежда“ репродуктивните си клетки, се тества за 470 генетични болести в собствената Генетична лаборатория, което в чуждестранните клиники не се предлага и често пъти води до неблагоприятни последици.  

Сред участниците във Форума бяха и други водещи имена в сектора, сред които д-р Иван Маджаров – Председател на УС на БЛС, д-р Николай Шарков – Председател БЗС, проф. Димитър Филчев – Стоматолог, Съосновател на Имплантологичен Дентален Център към МУ София,  д-р Радина Денкова – Дерматолог, създател на Клиника по естетична и клинична дерматология, д-р Цветелина Спиридонова. д.м. – Хирург, собственик на лечебни заведения и др.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow