img

Новини

Д-р Стаменов изнесе лекция в Лондон

Горди сме, че за поредна година The Fertility Show го канят да вземе участие в семинарната програма, не само като експерт от „Надежда“ и България, но и като едно от най-големите имена в репродуктивната медицина в Европа.

14.05.2022 | 10:22

animated-circle

На 7 май 2022 в Лондон, д-р Стаменов изнесе лекция за влиянието на ендометриозата и аденомиозата върху фертилитета в рамките на The Fertility Show Live — първото от две години и половина присъствено издание на най-големия пациентски форум за проблемно забременяване във Великобритания. 

Лекцията протече под формата на интервю с водещ Софи Сулерия — популярен блогър, журналист и продуцент от BBC One и самата тя пациент с репродуктивни затруднения и посланик на Peanut – британската социална мрежа за подкрепа и взаимопомощ на жени с проблемно забременяване.

Пред пълна зала д-р Стаменов разясни на достъпен език естеството на двете заболявания, сходствата и разликите между тях, като наблегна на ключовите аспекти, които имат влияние върху забременяването и успешното износване на дългоочаквана бременност. Основен акцент беше необходимостта от правилна стратегия при лечението им, така че да не бъдат допълнително намалени шансовете за зачеване.

Д-р Стаменов даде много конкретни практически насоки в отговор на множеството въпроси от десетките двойки, които избраха тази тема в богатата семинарна програма на събитието.

Ендометриозата и аденомиозата са заболявания с все още неизяснена етиология, които засягат комплексно репродуктивните способности при жената. Сред главните проблеми при борбата с ендометриозата е твърде късното диагностициране поради неспецифичните ѝ симптоми и неподходящо по време и обем хирургично лечение, което допълнително влошава бъдещите шансове за бременност. И докато ендометриозата вече е обект на множество информационни кампании в последните години, то аденомиозата, която сериозно застрашава успешната имплантация и износването на бреченността,  е все още почти непознат противник за двойките с репродуктивни проблеми, а нерядко е подценявана и от специалистите.

Горди сме, че за поредна година създателите на The Fertility Show канят д-р Стаменов, експерт от болница „Надежда“ и България, да вземе участие в семинарната програма, като един от най-големите имена в репродуктивната медицина в Европа. Нещо повече — за първи път в историята на форума значима диагноза като аденомиозата получава внимание именно благодарение на д-р Стаменов.

Няколко дни по-рано д-р Георги Стаменов говори на живо пред българските пациенти по темата за  ендометриозата и аденомиозата в подкаста на болница „Надежда“, като част от кампанията „Инвитро с надежда“. Вижте видеото долу или слушайте записа в Spotify.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow