img

Новини

Д-р Стаменов: „Няма по-добър ъпгрейд на операционна!“

„Българската жена заслужава да бъде оперирана в условия и в операционна, на която могат да завидят хора от Амстердам, хора от Ню Йорк.“

15.01.2022 | 00:01

animated-circle

1. Д-р Стаменов, преди броени дни заработи новата операционна на болница „Надежда“, която от екипа наричат операционна от 22 век. Какви са ползите за пациента?
Първо, с внедрените камери на „Олимпус“ виждаме по време на операцията почти като под микроскоп – увеличенията са огромни с изключителна резолюция. Така можем да извършваме много по-прецизна и точна хирургия. А тази прецизна хирургия пести време – време на оператора, което гарантира по-малко оперативно време за пациента. И съответно, защо не, когато извършиш една супер прецизна операция и за по-кратко време – супер бързо ще е и възстановяването на пациента.
И не на последно място – в тази операционна ние може да транслираме сигнала по целия свят.
Не може да си представим съвременната медицина без високите технологии! Те отдавна не са лукс, а са изискване за качествена медицина. И ние в „Надежда“ сме го осъзнали. Не може да правиш компромиси с апаратурата, с която работиш и в същото време да се сравняваш с най-добрите в света. Както един футболен отбор –  не може да играе на разорана нива и да смята, че може да постига нивото на Реал Мадрид.

2. Кои са предимствата на операционната за специалистите? Как ще бъде подпомогната работата на лекарите?
Работим с най-доброто! Резолюцията е страхотна! Но вижте, аз и всички от екипа на „Надежда“ можем да оперираме успешно при много по-лоши и спартански условия, но ние не направихме тази операционна, за да улесним нашия живот. Лично аз смятам, че българинът не е втора ръка човек и че българската жена заслужава да бъде оперирана в условия и в операционна, на която могат да завидят хора от Амстердам, хора от Ню Йорк. Няма по-добър ъпгрейд на операционна, която може да искаме за нас и нашите пациенти.

3. Какъв тип операции ще се извършват тук, ще разширите ли обема на дейността?
Имаме планове. Тази операционна дава възможност за много по-прецизна и внимателна хирургия. А какво си пожелавам – пожелавам си в тази операционна да се трансплантира матка.

4. С какво се гордеете най-много в този проект?
Гордея се с хората, които осъществиха проекта, но най-вече се гордея с това, че в годините, в които хората казват: „Нека да минат, за да оцелеем“ и всеки се е свил до минимума, ние се опитваме да градим.

Вижте една вълнуваща история за успешна минимално инвазивна операция ТУК.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow