img

Новини

Десет години прецизност, иновации, успех

Интервю с проф. д-р Савина Хаджидекова, ръководител на Генетична лаборатория, доц. д-р Даниела Балтаджиева, ръководител на Имунологична лаборатория и д-р Даниела Димова, ръководител на Патохистологична лаборатория

20.01.2023 | 16:56

animated-circle

Какво е усещането да си част от толкова много щастливи истории, защо отговорността е голяма, как иновациите стават част от практиката ни – вече 10 години?

За работата в три от нашите високотехнологични лаборатории – генетична, имунологична и патохистологична, разговаряме с техните ръководители. 

Част сме толкова много щастливи истории, от толкова много осъществени мечти

Генетичната лаборатория е създадена преди 14 години още през 2008 година, когато бяхме част от екипа на Клиника „Малинов“. Тогава екипът ни се състоеше от двама души – биол. Блага Рукова и д-р Савина Хаджидекова. Екипът ни порасна и вече наброява петима специалисти – трима магистри по биология (Мария Серафимова, Мария Панчева, Надежда Янева-Първанова) и двама лекари със специалност по Медицинска генетика (д-р Рада Станева и д-р Савина Хаджидекова). През всичките години от създаването си генетичната лаборатория функционира в услуга на пациентите на екипа на „Надежда“.  Екипната работа, всеотдайността и готовността на нашия малък колектив, работещ неуморно за това пациентите да получат навреме резултатите си, е ключът към успехите ни. Може би един ден роботите ще имат по-висока продуктивност, но надали ще имат тази отговорност като нас.

Генетичната лаборатория е разположена на 1-ви етаж, който е с ограничен достъп за външни лица и е достъпна само за отделенията, с които работи. Лабораторията е оборудвана с най-съвременна техника за генетични тестове. Това позволява извършването на анализите на място.

Генетичната лаборатория на „Надежда“ предлага богата гама от изследвания, свързани основно с диагностиката на репродуктивните проблеми – кариотипиране, ДНК-анализ за Y-микроделеции, ДНК-анализ за вродени тромбофилии, ДНК-анализ за мутации в CFTR-гена, анализ на FMR1-гена; пренатална генетична диагностика чрез амниоцентеза, хорионбиопсия, неинвазивен пренатален тест; пълен хромозомен анализ на абортивен материал.

В лабораторията се извършват и генетични тестове за моногенни болести, скрининг за носителство на най-честите генетични болести, скрининг за предразположение към различни видове рак, цялостен екзомен и геномен анализ и др.

Гордеем се, че ние сме първият център в България, който през 2008 г. въведе предимплантационния генетичен анализ. До момента имаме над шест хиляди анализирани ембриони за анеуплоидии, структурни пренареждания и моногенни заболявания, така че сме натрупали огромен опит.

Ние сме съвсем обикновени хора, макар и работата ни да е свързана с това да помагаме на други хора, които може би понякога ни приемат за по-различни от тях самите.

Всъщност ние просто си вършим работата. Ние сме едно малко общество от съмишленици, всеки със своите радостни и тъжни моменти. Стараем се да даваме най-доброто от себе си, действаме на пълни обороти, понякога се уморяваме, понякога се изнервяме, но винаги, винаги се водим от това, че ние сме там, за да помогнем на някого.

Преживяваме историите на нашите пациенти, радваме се и тъжим с тях, а техният успех е и наш общ успех и цел.

Рано сутрин задвижваме механизма на лабораторията с чаша горещо кафе и започваме да планираме и разпределяме задачите.

Продължителната съвместна работа ни дава свободата всеки от нас да се заеме с това, с което да бъде най-полезен и продуктивен. Следваме рутина, която се е утвърдила в годините, но ако извън нея възникне специфична ситуация по време на работния процес, успяваме да я овладеем с общи усилия и всеотдайност.

Изследванията, които предлагаме са различни и с различна методика на изработка, те имат специфики, характерни за всяко от тях и това ни дава допълнително разнообразие в работата.

Съчетавайки това с различните пациенти и техните конкретни случаи, можем да кажем, че всеки ден се сблъскваме с нови и нови предизвикателства по пътя към общата ни кауза. Тази отговорност и тази отдаденост са отражение на светогледа на всеки един член на нашия малък сплотен екип.

В никакъв случай не си позволяваме да губим дисциплината и мотивацията си. Именно поради факта, че поддържаме добри и откровени отношения помежду си, успяваме да се подкрепяме при трудни моменти и предизвикателства.

Стараем се да поддържаме приятна атмосфера в Генетичната лаборатория – така хем се чувстваме добре, хем работата спорѝ повече. Едно от нещата, които правим в тази връзка е, че работейки слушаме музика, а понякога дори си тананикаме и припяваме, та в кръга на шегата може да се каже, че забавляваме хромозомите.

Винаги гледаме да имаме и по нещо сладичко, отново за добро настроение.

Дали след изминалите години работа продължаваме да се вълнуваме за всеки наш пациент? Абсолютно да!

Когато имаме зад гърба си толкова много щастливи истории, толкова много осъществени мечти, за които и ние имаме малък принос, това действа невероятно вдъхновяващо.

Кара ни да се стараем повече, да усвояваме нови методи, да надграждаме знания и умения, с всеки изминал ден да се усъвършенстваме като професионалисти в помощ на това да бъдем до нашите пациенти и да успяваме заедно!

След още 10 години болница „Надежда“ ще е …?
… на почетната стълбица на болниците в Европа, а защо не и в света.

Съчетанието между всеотдайни специалисти със стремглаво развиващите се технологии и галопиращия научен прогрес, могат да доведат до неподозирани възможности пред нас.

А ние имаме смелостта и увереността да се възползваме от тях.

Знаем, че помагаме и обичаме това, което правим

Екипът по клинична имунология работи съвместно с д-р Стаменов и екипа му от 2005 година. Имунологичните консултации се извършват в лекарския кабинет, а в имунологичната лаборатория се правят високоспециализирани и уникални изследвания за откриване на имунологични фактори при пациенти с репродуктивни нарушения, както и за мониторинг на бременността при пациенти с имуномедиирани болести.

Освен рутинните имунологични изследвания, през годините сме провеждали редица проучвания на показателите на имунния отговор като: клетъчни популаци и субпопулации в периферна кръв, ендометриум, фоликулярна течност; цитокинова секреция в маточен лаваж;  клиничното значение на серумни фактори на ангиогенезата  по време на бременност като PLGF вече е включен в задължителния биохимичен скрининг.

Съвместно с акушер-гинеколозите проведохме проучвания и създадохме протоколи за приложение и мониторинг на редица препарати за локална и системна терапия при пациенти с репродуктивни нарушения – прилагане на кортикостероидни препарати непреминаващи през плацентата; имуносупресори като имуран, такролимус; биологични лекарства като IVIG, G-CSF, Цимзия, Хумира; изготвяне на биологично лекарство за локална имуномодулация на имплантационния прозорец.
Годините съвместна работа с акушер-гинеколозите ни даде възможност за преценка на клиничната значимост на разработваните показатели, както и за ефекта на приложената терапия.
Това, което пациентите не знаят за нас, е че ние сме „екип мечта“ за всеки от нас. Ние работим като един отбор в истинския смисъл на тази дума – с атмосфера на доверие и в името на благородна цел. Ние сме приятели и извън работната среда. Всеки един от нас е отговорен, мотивиран и може да разчита на другия.

Всеки един от нас идва с удоволствие на работа, защото знаем, че помагаме, обичаме това, което правим и усещаме, че не сме сами. И нещата се случват тук и сега за нас като професионалисти и за хората, които ни се доверяват.

След 10 години болница ”Надежда“ ще е още по-модерна и водеща в направленията, в които работи. Болница ”Надежда“ ще бъде място, което дава възможност на специалистите да разгърнат потенциала си, а на пациентите – вяра и надежда да сбъднат съкровеното си желание.

Диагноза, не просто резултат - това е нашата работа

Патохистологична лаборатория започна съществуването си от откриването на болницата. При идването ми на работа оборудването беше вече поръчано, а с лаборантката Анжела Петрова бяхме изправени пред предизвикателството да изградим лабораторията от няколко голи стени. Постепенно пространствата се изпълниха с лабораторни мебели и апарати, работата започна – отначало плахо с отговори на хартиени носители, после се изгради вътреболничната информационна система.
Започнахме скромно, като през 2013 г. биопсиите бяха 4997 бр., а онкопрофилактичните намазки – 1251 бр. Днес, 10 години по-късно приключихме 2022 г. с 15075 биопсии и 9780 намазки, 224 гефрира. През годините започнахме да развиваме диагностична имунохистохимия, за целта на която беше закупен автоматичен аутостейнър, разви се течно-базирана цитология.

Подпомагаме дейността на колегите от Хирургия и Онкогинекология с осъществяването на интраоперативни спешни изследвания – цитологични и хистологични.
Лабораторията се разрасна и като кадри – започнаха да работят още трима колеги със специалност, като д-р Методиев е докторант към Катедра по Неврохирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В момента имаме четирима лаборанти, чакаме още един.

Лабораторията осъществява диагностика и на външни материали – основно втори мнения на пациенти от цялата страна.


Как започва денят ни? Ами за лекарите – от вратата – направо към микроскопа… В лабораторията се подреждат материалите от предния ден, постъпили от операционните. Лаборантът следи всеки материал да съответства като съдържание на описанието в придружаващия фиш, оперативните материали се промиват и подреждат в очакване на лекаря, който ги изважда , описва и отделя късчета от тях, от които впоследствие ще се режат препарати и ще се поставя диагноза. Тези вече описани материали се поставят в касетки, касетките се подреждат в апарат (хистокинет), в който за по-малко от денонощие се обезводняват и импрегнират с парафин. Друг лаборант оформя парафиновите блокове от предния ден, трети – реже на микротома вече готовите парафинови блокове, четвърти –вкарва личните данни и описанията в компютърната система. Обикновено този, който описва материалите с лекаря, после обработва онкопрофилактичните намазки, които понякога достигат до 100 на ден. Средно на месец се обработват между 700 и 900 намазки, като всяка една се вкарва в системата, оцветява и подрежда по дата и ред на пристигане.

През това време пристигат гефрири от операционните, които трябва да са готови в рамките на 17 минути по стандарт, приготвят се спешни цитологии. Гефрирът – това е най-стресовата част от нашата работа, която за миналата година сме извършили 224 пъти! Материалът, пристигнал от операционната, задължително се описва макроскопски от лекар, който взема за изследване най-суспектната за неопластично заболяване област. Късчето се замразява на -25° -30°, след което се реже на 5-8 микрона, оцветява се и се поднася на лекаря, който трябва в рамките на 5-6 минути да се произнесе каква е диагнозата.
Това решава обема на оперативната интервенция, а оттам – и каква ще е съдбата на пациента. Понякога ни викат и в операционните, там на място патологът преценява и дава указания на клинициста откъде да вземе материал, за да се постави най-екзактна диагноза.

Освен гинекология ние работим и хирургични материали, най-често патология на гърдата. Не водим статистика, но обработваме над 200 материала годишно с карцином на гърдата, различни предракови състояния, доброкачествени тумори и материали при естетична хирургия. Поставяме диагнози на материали от дебело черво и стомах, кожа, лимфни възли, мъжка полова система, материали след раждане и аборти.

Увереност в точния резултат ни дава високата квалификация. Всички до един следим новите класификации на заболяванията от СЗО, поръчваме нови учебници, четем всичко ново, което излиза, посещаваме конференции и конгреси у нас и в чужбина. Всеки по-сложен казус за нас е пъзел, който трябва да се разплете. А указанията за това са дадени в нашите книги и списания.

При нас интересни случки сами по себе си няма. Всеки случай, всеки блок, всяко стъкло е интересно с информацията, която ни носи за пациента. Защото всеки пациент се разглежда като индивидуалност и като страдащ човек.

Тъй като работим с тежки диагнози, емпатията е задължителна тук. През годините изградихме начин на работа, който максимално да е в услуга на пациента – подробно да бъде оглеждан всеки цитологичен материал, да се обсъждат сложните казуси, да се вземат екипни решения, въпреки субективния характер на хистологичните отговори, да се преглъща егото пред интереса на пациента. Разглеждаме специалността си като стълб, върху който да се опират клиницистите и този стълб да е достатъчно сигурен.

 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow