img

Раждане с надежда

„Дни на отворени врати“ се завръща

По темата разговаряме с д-р Десислава Колева, един от лекарите, които водят „Женска консултация“ и проследяват бременните в „Надежда“.

03.06.2022 | 09:51

animated-circle

„БРЕМЕННОСТТА НЕ Е БОЛЕСТ, А ЕДИН ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ПЕРИОДИ В ЖИВОТА. ОТДАЙТЕ МУ СЕ. НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ.“

От днес възвръщаме инициативата „Дни на отворени врати“ в болница „Надежда“.

Разговаряме с д-р Десислава Колева, акушер – гинеколог в МБАЛ „Надежда“ и ангажирана с проследяването на бременността.

1. Д-р Колева, от днес стартира записването за възстановената инициатива „Дни на отворени врати“ в болница „Надежда“. За кого е предназначена тя?
„Дни на отворени врати“ е за бременни, на които им предстои раждане и все още не са избрали своята болница за този красив момент. Няма значение дали са наши пациентки, които вече проследяват своята бременност при нас или се наблюдават в друга болница. Част от лекарите, които водим „Женска консултация“, ще бъдем своеобразен медицински гид на бъдещата майка, като й представим всичко най-важно относно момента на раждането, грижите за нея в „Послеродова клиника“ и грижите за нейната рожба в отделението по „Неонатология.
Групите са малки – до 12 посетителки, за да се осигури необходимият комфорт и безопасност за тях, но също и за пациентите, които вече са хоспитализирани в болница „Надежда“ и покрай които групата ще преминава.

2. Какво трябва да направи бременната, за да се включи?
Да се запише онлайн – в уеб сайта nadezhdahospital.com – „Отделения“ – „Проследяване на бременност“ – „Дни на отворени врати“.
Датите за записване за всеки календарен месец се отварят в последния петък на предходния. При изчерпване на свободните 12 места за съответната дата, същата се затваря. Ако вече записана бременна не може да присъства я молим да пише на [email protected], че освобождава часа и да така да даде възможност на друга бъдеща майка  да вземе участие.

3. Кога се провеждат?
Всеки понеделник, сряда и петък, от 14:00 часа с приблизителна продължителност от 1 час.

4. Казахте, че лекари, които проследяват бременните ще провеждат „Дни на отворени врати“. Кои са те?
Избрали сме 7 лекари, които ще се редуват. Това сме аз, д-р Румяна Войнова, д-р Мила Кайрякова, д-р Зорница Бутева, д-р Добринка Трифонова, д-р Никола Дончев и д-р Филип Тофик.
Освен да покажем базата и апаратурата на болница „Надежда“, която е на изключително високо ниво, ще можем и да отговорим на конкретни медицински въпроси на бъдещите майки.

5. Какво се случва реално на тези „Дни на отворени врати“?
Посрещаме бременните на входа и започваме да вървим заедно по стъпките на тяхното раждане. Вярваме, че е от изключителна важност за тяхното спокойствие и комфорт по време на раждането да познават предварително кабинетите, залите и отделенията, през които ще преминат, когато раждането настъпи. По време на обиколката те ще могат да задават въпросите си и на място да усетят атмосферата, да видят и дори пипнат, да почувстват атмосверата.

6. Разкажете ни накратко кои са ключовите места.
Едно от първите места при започнало раждане е дежурният кабинет на болница „Надежда“, намиращ се на ниво -1, а при прием на бременната в планов порядък – независимо дали е планирана за индукция на раждането (предизвикване) или оперативно родоразрешение, чрез Цезарово сечение, тя се насочва чрез „Регистратура“ към приемен кабинет.
Продължаваме към ет. 1, където са всичките родилни зали и реанимация. Бременните жени ще могат да се запознаят с вида им, като сме се постарали да се доближават  максимално до вида на една домашна стая. Ще видят оборудването – леглата за раждане, допълнителните уреди в помощ на естественото раждане – топка и люлка, мониторите, термоплотовете за обгрижване на новороденото, апаратурата.  Ще разкажем какво и как се случва по време на едно естествено или едно оперативно раждане. И както повечето бременни със започнала родова дейност ни посрещат на вратата на дежурния кабинет с въпроса: „Късно ли е за упойка?“, ще обясним на бъдещите майки всички подробности относно поставянето на епидурален катетър за обезболяване по време на нормалното раждане и подготовката за оперативно родоразрешение, чрез Цезарово сечение.
Важно е бъдещите родители, които избират болница „Надежда“, да са наясно, че независимо по кое време на денонощието започне раждането – било то през нощта, или през почивен ден, в отделенията винаги има дежурни екипи – акушер-гинеколози, анестезиолози, неонатолози, акушерки, медицински сестри и много други, които ще се погрижат за майката и бебето по най-добрият начин, така че тя да запомни този ден само с хубави чувства и приятни емоции.
След нормално раждане, пациентката остава за 2 часа под наблюдение в Родилна зала и след това се превежда в „Послеродова клиника“, докато след раждане по оперативен път, тя пренощува в реанимация, за да бъде под постоянен контрол непосредствено след операцията.
На ет. 2 се намират „Послеродова клиника“ и „Неонатология“. Двете отделения са на един общ етаж, за да може майката да е в контакт с неонатолозите, независимо дали детето е при нея в стаята или не. В отделението по „Неонатология“ се грижат за най-малките пациенти, като родилките могат да задават своите въпроси, да присъстват на пробно хранене или къпане, да получават компетентни съвети относно кърменето, да взимат бебетата при тях в стаите, а когато се чувстват изморени и имат нужда от почивка и сън, да са сигурни, че ги оставят в добри ръце.
„Послеродовата клиника“ е сектора за настаняване и грижи за родилката. Има 11 стаи и столова. Ще говорим за настаняването, необходимия багаж, какво осигуряваме ние в болницата и т.н.

7. Какво още е важно да знаят бременните жени?
В нашия уеб сайт и в YouTube канал има различни видеа в рубриката „Питай Надежда“ или много други, които представят болницата. В тях също пациентките могат да разгледат различните отделения или да научат какво трябва да приготвят за постъпването си в болницата и какво им е необходимо за престоя. В уеб сайта на болницата в „Отделения“ – „Родилно отделение“ има списък за родилното.
Препоръчвам им и да следят онлайн училищата на акушерка Надежда Стаменова. Те се провеждат два петъка в месеца и разглеждат най-общо 6 теми: естествено раждане, дишане и обезболяване, интензивни грижи за новороденото, първи грижи за бебето у дома, кърмене и една отворена тема: Вие питате, акушерката отговаря, които се „превъртат“ през 3 месеца, така че всяка бременна да може да ги изгледа.Онлайн училищата се провеждат на живо в страницата ни във Facebook и бременните могат да се включват и там с въпроси. Записът престоява 4-5 дни на стената, така че могат да се изгледат и в друго удобно време. След това се изтрива, с цел актуалност.

8. За финал – какво бихте препоръчали на бременните?
Бременността не е болест, а един от най-красивите периоди в живота. Отдайте му се. Насладете му се. Мечтайте за приказните мигове с Вашата неродена рожба.
А ако възникнат други въпроси, не се притеснявайте да ни потърсите. Както аз, така и всички мои колеги, сме насреща за всичко, от което имате нужда.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow