img

Хирургия

Доц. Григоров: Раната е следствие, а не причина за болестта

Интервю за в. „Доктор“ на тема трудно зарастващи рани.

06.03.2024 | 10:00

animated-circle
Доц. Григоров, ръководител на отделение Хирургия, пред в. "Доктор":

„Най-често срещаните заболявания, водещи до образуването на хронични рани, са на първо място по честота т.нар. венозни язви. Това са язви, които са получени вследствие на усложнено заболяване на вените на долните крайници.

На второ място са т.нар. декубитални рани или от залежаване. Получават се при пациенти, които остават дълго време на легло, най-често след прекаран мозъчен инсулт и други тежки заболявания, които водят до обездвижване и невъзможност за самообслужване. Тези рани се причиняват от притискането на кожата между подлежащата кост и твърдата повърхност на леглото.

Третият вид е т.нар. диабетно стъпало. Могат да бъдат от съдов, неврологичен и смесен произход. За съжаление те създават сериозни проблеми при пациенти с дългогодишен диабет и лечението им е много трудно.

На четвърто място в групата „други” трябва да се посочат раните при хронична артериална недостатъчност, когато имаме запушване на артериите, най-често – на долните крайници. Тъканите некротизират и се развива т. нар. суха гангрена.

Има и много други заболявания, които водят до образуване на трудно зарастващи рани, тъй като засягат малките кръвоносни съдове – т. нар. васкулити. 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow