img

Онкология

България осигурява достъп до нови медикаменти наравно с ЕС

На 6 февруари Клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ навършва 8 години от своето създаване. На 4 февруари отбелязахме и Световния ден за борба с рака. Тези две дати са повода за днешния ни разговор с д-р Мила Петрова, ръководител на Клиниката по Медицинска онкология.

06.02.2022 | 00:00

animated-circle

За екипната работа, за мечтите на един лекар, който всеки ден се среща с нелеката диагноза, за достиженията на науката в лицето на онколозите на МБАЛ“Надежда“ и къде е медицината в надпреварата със заболяването, вижте интервюто с д-р Петрова.

Д-р Мила Петрова е ръководител на Клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“. Завършва медицина в София през 2008 г., като в хода на следването си преминава обучение в Германия в клиника по хематология и онкология, откъде идва и интересът ѝ към специалността. От 2009 г. започва работа в Клиниката по хематология и онкология на ВМА, като през 2010 г. стартира и специализацията ѝ по Медицинска онкология. През 2016 г. придобива специалност „Медицинска онкология“, а през 2019 г. защитава и докторска дисертация.
От 2012 г. до 2019 г. е представител за България на младите онколози към ESMO, а от 2019 г. е председател на Българската асоциация по медицинска онкология и член на ESMO Membership Committee. 
Д-р Мила Петрова има редица участия в национални и международни конгреси и семинари и е автор на множество научни публикации в областта на медицинската онкология.

 Д-р Петрова, на 4 февруари отбелязахме Световния ден за борба с рака. Какво сочи статистиката на световните организации по отношение на това дали успяваме да обърнем статистиката – по-ниска или по-висока е заболеваемостта в сравнение с предходните години?
Злокачествените заболявания все още заемат водещо място както по отношение на заболеваемост, така и по отношение на смъртност. Тези тенденции засягат не само нашата страна, но са световен проблем. Така че, отговорът на Вашия въпрос е не – уви, статистиката в последните години не само че не отбелязва спад в новорегистрираните заболели със солидни тумори, а точно обратното. И все пак, за да не сме така песимистични, трябва да отбележим, че една от причините за по-голяма детекция, откриване на тези заболявания е и подобрената им диагностика, включително чрез разширяване обхвата на различни скринингови програми.

Кои са най-разпространените онкологични заболявания и кои възрастови групи са най-засегнати?
Най-разпространените злокачествени заболявания са рака на млечната жлеза, при който все още най-засегнатата възрастова група са жените над 55 години; рака на белия дроб – засягат се мъже и жени над 55-60 годишна възраст; рака на дебелото черво – отново най-засегната възрастова група са хората над 50 години; рак на простатата – мъже на възраст над 60-65 години. Трябва да се отбележи обаче, че при всички тези онкологични болести, както и при рака на маточната шийка, има ефективни скринингови и профилактични програми, благодарение на които тези заболявания могат да се открият в ранен стадий. А както знаем, колкото по-рано бъде диагностицирано едно такова заболяване, толкова по-големи са шансовете и възможностите за пълно излекуване.

Науката в тази ситуация – къде сме в съревнованието с болестта? Кои са най-новите методи и терапии за лечение в световен мащаб и какви са перспективите?
Последните двадесет години науката отбелязва значителни успехи както в ранното диагностициране на злокачествените заболявания, така и в тяхното лечение.  Разполагаме с много нови медикаменти – прицелна терапия, имунотерапия; подобрени възможности и способи на лъчетерапия, които са солидно оръжие в борбата с рака. Най-важното обаче, отново ще повторя, е именно ранният скрининг, както и борбата с рисковите фактори, които водят до появата на неоплазия. Доказано е, че около 30 % от всички злокачествени заболявания могат да се предотвратят с модифициране на известните рискови фактори (например тютюнопушене, хранене, прекомерна употреба на алкохол и червени меса).

Българският пациент има ли достъп до качествено лечение и до тези достижения тук, на родна земя?
Категорично да! България не отстъпва по отношение на достъп до нови медикаменти в сравнение с останалите европейски страни. Нещо повече, в сравнение с голяма част от страните от Централна и Източна Европа нашата страна има значително повече нови, одобрени и регистрирани в Европа, противотуморни лекарства.

Болница „Надежда“ е водещо лечебно заведение по отношение на репродуктивната медицина. Къде е пресечната точка с медицинската онкология и в какви направления работите с колегите си от Репродуктивния сектор?
На пръв поглед повечето хора смятат, че онкология и репродукция са две абсолютно различни, сепарирани и непресичащи се медицински звена. Истината обаче е съвсем различна и за да обясня тясната връзка между двете специалности, ще Ви посоча и един пример. При нас идва млада, нераждала пациентка, с новодиагностициран карцином на млечната жлеза, в ранен стадий на болестта. Целта при тази пациентка е излекуване, защото в посочения случай заболяването й е напълно лечимо. При нас, в болница Надежда, обаче ние имаме и друга цел – след като заедно преборим болестта, жената да може да сбъдне съкровената си мечта, а именно да стане майка. Ето тук на помощ идват колегите от Репродуктивен сектор. Този подход в нашата болница е стандарт от много години и той е базиран изцяло на професионализма и тясната колаборация между двата сектора. А накрая успехът е взаимен и безграничен – пациентка с онкологично заболяване, след успешната борба с рака, става и майка.

Вашият екип участва активно в международни проучвания, има значими научни публикации в престижни медицински издания, редовно се включвате в най-големите международни форуми по Онкология. Бихте ли разказали повече за това? Кои са постиженията, с които екипа Ви се гордее?
В последните три години Клиниката, най-вече с вдъхновенията, професионализма и знанието на проф. д-р Иван Щерев, успя да получи признание на различни европейски и световни форуми. Това са разработки най-вече за търсенето на потенциални предиктивни маркери, които биха определили кои болни с метастазирал белодробен карцином, провеждащи лечение с имунотерапия, биха имали най-голяма полза от това скъпоструващо лечение. Друг изключителен проект е измерването на стрес нивото при пациентки с новодиагностициран карцином на млечната жлеза. Благодарение на колаборация с други лечебни заведения, Клиниката има участие и в редица международни проекти с насоченост към дебелочревен и ректален карцином, авансирал белодробен карцином.

Може ли да представите хората, които са сърцето на Клиниката по Медицинска онкология – които работят там?
Успехът на Клиниката по Медицинска онкология се крие в екипната работа. При нас всеки е важен и с професионализма и сърцатата си работа допринася за добрата грижа на нашите болни.

Екипът ни се състои от 9 лекари, в това число и аз – Проф. Иван Щерев, Д-р Маргарита Таушанова, Д-р Теодора Караниколова, д-р Георги Жбантов, Д-р Радостина Генчева, Д-р Аника Иванова, Д-р Мохамед Алхалаби и най-новото ни попълнение – Д-р Петя Кралева; 15 медицински сестри начело със старша сестра Даниела Кунова, които освен висок професионализъм в специалността, проявяват в работата си и изключителна съпричастност и грижа към болните; 4 медицински секретаря, благодарение на които е изобщо възможна нашата работа; и 4 медицински санитари. Всички ние работим свързано, като машина с взаимносвързани колела, и целта ни е една – здравето, доверието и благоденствието на нашите пациенти.

Днес, на 6 февруари Клиниката по Медицинска онкология навършва 8 години. Какви са Вашите мечти за бъдещето ѝ?
Лично моите мечти са пряко свързани с казаното по-горе – пациентите на клиниката да имат доверие в нас и да вярват, че екипът ни е изцяло отдаден на тяхното здраве и спокойствие. А мечтата ми за всички мои колеги в екипа е те да продължават да обичат работата си и да бъдат все така всеотдайни, отговорни, съпричастни, както и досега. Мечтая си всички в клиниката да имаме повече поводи за усмивки.

Какво бихте казали на своите колеги от Клиниката и на специалистите, с които работите в колаборация тук, в болница „Надежда“ в навечерието на рождения ден?
На първо място искам да поздравя екипа на цялата клиника по Медицинска онкология с рождения ни ден. Искам да им благодаря за отдадеността към клиниката, за перфектната работа в натоварените ни както физически, така и емоционални работни дни, за безсънните нощи, за усмивките и сълзите. Признанието към клиниката както от страна на пациенти, така и от световни конгреси и изяви се дължи именно на екипа ни . И разбира се, искам да благодаря и на цялата болница, защото в място, където има вяра, надежда и любов, Медицинската онкология може само да се развива успешно и върви напред.

Какво е Вашето послание към пациентите ни?
Последните години ни научиха, че няма по-важно от здравето. Така че пожелавам на всички наши пациенти да са здрави и да намират малките неща в забързаното всекидневие, които ги карат да се усмихват.

 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow