img

Новини

Екипът е сърцето на „Надежда“

Интервю с д-р Любомир Христов, ръководител на „Родилно отделение“ и д-р Ваня Атанасова, ръководител на отделение „Гинекология и онкогинекология“ на МБАЛ „Надежда“

17.01.2023 | 10:15

animated-circle

Д-р Любомир Христов: Работим изключително в екип и това е мотото ни

Работя в болница „Надежда“ от ден първи, когато тя отвори врати – 13 януари 2013 година. Първото бебе в чисто новите родилни зали на болницата проплака на нашия професионален празник – 21 януари 2013 г. и всичко започна. В началото беше трудно. Бяхме малко – около 10 човека специалисти, коридорите бяха по-пусти, нощно време си беше страшничко, защото нямахме още толкова много лекари на разположение. Но пък бяхме изпълнени с много ентусиазъм, желание за работа и за успех. Дадохме всичко от себе си и се доказахме. Привлякохме още прекрасни лекари през годините, акушерки, санитари и се случи тази „Надежда“, която познавате сега.
В момента ние сме доста добре сработен екип от специалисти, много от които с опит в чужбина и всеки един допринася за това болница „Надежда“ да се развива, да бъде новатор, да е на челните позиции.

През годините обема на работа се увеличаваше, като в момента сме достигнали едно стабилно ниво по отношение на ражданията годишно. Радваме се на доверието на нашите пациенти и им благодарим. Само за сравнение ще кажа, че през 2013 г.,когато започнахме, ражданията са били 859, а през 2022 те вече са 1887.

В нашето отделение няма начало на работния ден – то работи в непрекъснат ритъм. Ражданията не могат да чакат работното време. Иначе, плановата дейност за деня започва със сутрешен рапорт в 7:38, следва рапорт с ръководителите на отделните направления в болницата. Започваме и с прегледите на пациентките, планувани за индукция за деня, стартират плановите Цезарови сечения, а междувременно, в родилните зали текат и нормалните раждания – доста динамично е. Приблизително за денонощие тук се случват от 5 до 10 раждания. Имали сме изключително натоварени периоди – например, преди Коледа в един ден имахме 14 новородени. Имали сме и куриозни случки – бебета са се раждали на необичайни места –  дори, на паркинга при пристигането на родилката в болницата… Разбира се, става дума за нормални раждания, случващи се бързо, при които жените тръгват към нас доста късно и често съветвани от неспациалисти.

Важно е да кажа, че работим изключително в екип и това е мотото ни. Няма как случаите да се решават еднозначно. Например, пациентите в сектора по Патологична бременност се консултират и с колегите от Пренаталната диагностика, и със специалисти от други направления, ако случаят го налага. Обсъждаме ги и с неонатолозите, които трябва да са информирани и да очакват евентуално бебенце, което е недоносено или ще се нуждае от тяхната спешна помощ. Винаги търсим решение заедно.

Относно това, какво е да отговаряш за екип от топ специалисти в „Родилно отделение“, мисля, че когато има разговори и обсъждане, не е трудно. Когато се опитваш да налагаш еднолично мнение, което е невъзможно в нашата работа, няма как да се случат нещата. След разговори и обсъждания, обикновено се обединяваме около едно мнение. Имаме предимството винаги да разполагаме с набор от много добри идеи, от които да приложим най-работещата за конкретния случай.

След 10 години смятам, че болница „Надежда“ ще е отново тук и отново в челните редици!

Д-р Атанасова: Не забравяме, че хората ни се доверяват и трябва да оправдаем тяхното доверие

Отделение „Гинекология“ също празнува юбилей, защото то стартира своята дейност с основаването на болница „Надежда“. Като едно дете на 10 години, отделението претърпя много промени – порасна, помъдря, развива се като естество и обем на дейност. И всичко това благодарение на хората, работещи тук. Те са най-важните. Без тях нищо не би било това, което отделението е към днешна дата. Именно те му помогнаха да проходи и да се развие. Станахме силен екип, екип, който върви напред и с малки крачки, всеки ден израства професионално.

Основната ни цел е пациентите да се чувстват комфортно, да не им липсва нищо, да преминават успешно и колкото е възможно по-леко през цялостния процес на лечение – от постъпването до изписването. 

Екипът от лекари, акушерки и санитари работим с мисия – да помагаме, да подкрепяме и да бъдем редом до всек, който се е доверил на болницата.

Отделението по гинекология се намира на третия етаж на „Надежда“ и вече 10 години успешно „съжителства“ със Сектора по патология на бременността. Разполагаме с 14 легла. Екипът ни се състои от 6 лекари, 14 акушерки и 6 санитарки. Всеки един от тях е значим, защото е част от общия пъзел на успеха, а както знаем, загубим ли парче от пъзела – картината не е завършена!

За 10 години естеството на работа на отделението се промени много. С гордост заявяваме, че към днешна дата екипът ни извършва пъстра палитра от оперативни интервенции. Всички сфери на хирургична дейност са покрити – онкогинекология, консервативна хирургия, обща гинекология, урогинекология, хистероскопски операции. Няма спектър от женските гинекологични проблеми, който да не може да бъде разрешен тук. Работим отворена хирургия и предимно лапароскопска. Чрез лапароскопски достъп извършваме както консервативни, така и радикални хирургични интервенции. Подхождаме към всеки случай индивидуално, водени от една цел – да направим най- доброто за пациента и да съхраним здравето му!

За да продължим с развитието и положителните промени, за рождения ден си подаряваме и ново им „Отделение по гинекология и онкогинекология“, тъй като работим усърдно в посока развитие на онкогинекологичната хирургия. Тук е мястото да споменем, че за разгръщането на тази дейност допринася успешната колаборация с Клиниката по онкология!

В тясна колаборация сме и с всички останали звена в болницата. Не би могло да бъде и по друг начин, защото нашата работа е екипна. Когато имаме казус се събираме, обсъждаме, спорим, но винаги решаваме конкретния случай заедно. Никой тук не е самотен бегач…и никога не забравяме това!

На територията на болницата и нашия Медицински център в Парадайс център, ежедневно работят гинекологичните ни кабинети. Целта ни е пациентите да разчитат на компетентна помощ на повече локации, както и в удобно за тях време – дори и през почивните дни и в по – късните часове на деня. През кабинетите ежедневно минават много хора, но всеки получава своето време и може да разчита на мнението ни.

Всеки ден тук в отделението е различен. По природа ние сме си авантюристи, защото никога не знаем какво ще ни предложи работния ден. Разбира се, имаме си рамка, към която се придържаме, но във всеки един момент ситуацията може да претърпи обрат. Тогава трябва бързо да взимаме решения, да пренареждане приоритетите и най-вече, да направим план за действие в името на пациента! Започваме сутрин рано, ако изобщо спираме работа, самото отделение е с 24-часов режим на дейност! Всеки от нас е тук до когато има нужда – не може просто да си тръгнеш, защото е приключил работния ден, а някой в момента се нуждае от теб.

А какво остава скрито за пациентите … Ние сме хора, също като тях, също боледуваме, изморяваме се, имаме собствени грижи, плачем и се радваме, веселим се, пътуваме, преживяваме и хубави, и лоши моменти… Ние сме просто човеци, отдадени с цялото си сърце на медицината и мисията да помагаме! Не забравяме никой, с който сме минали по дългия път на лечение! Преживяваме мъката и радостта заедно с хората! Не забравяме, че хората ни се доверяват и трябва да оправдаем тяхното доверие.

Това сме ние – екипът на отделение „Гинекология и онкогинекология“ днес! Заедно работим, вървим напред и помагаме! А след 10 години ….Надявам се,че ще бъдем още по-голямо семейство, ще работим все така със сърце и ще печелим любовта на нашите пациенти! Защото….

…“времето е река,която ни носи към срещи с реалността, изискващи от нас да вземаме решения.Не можем да спрем придвижването си по тази река,нито да избегнем тези срещи. Единственото, което можем, е да подходим към тях по най- добрия възможен начин“ („Принципи“ Рей Далио)

Пожелаваме си сила, смелост и сплотеност, за да правим още добрини, и за да може пациентите да разчитат на нас!

Честит рожден ден!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow