img

Новини

Зад кадър – за мисията да създаваш живот вече 10 години

Интервю със Стефка Николова, ръководител на Ембриологична лаборатория, Деница Великова, ръководител на Андрологична лаборатория, Димитър Първанов, ръководител на Научно-изследователския център на МБАЛ „Надежда“

23.01.2023 | 12:07

animated-circle

С представяне на лабораториите на болница „Надежда“, в които се създава новия живот, завършваме нашата поредицата, посветена на десетата годишнина на болница „Надежда“. 

За успехите, за постоянното развитие, създаването и  внедряването на иновациите, за трудностите и хубавите моменти, за това, да виждаш щастието в очите на хората, разговаряме с ръководителите на Ембриологична и Андрологична лаборатории и Научно-изследователския център на болница „Надежда“.

Зад кадър остават положените усилия, нервите и тревогите, но и радостта от успеха

 

Болница Надежда навършва 10 години, но развитието на Инвитро център „Надежда“ започва назад в годините, още през 2005 година.

В началото лабораторията е една – с двама биолози, като постепенно екипът се увеличава и се обучават нови кадри.

Нарастването на дейността доведе до необходимост да бъдат обособени две специализирани лаборатории – андрологична и ембриологична, където към момента екипа ни е общо около 20 биолози.

Какви иновации въведохме  в нашата работа през годините, първи или сред първите в България:

  • Въведохме методите на витрификация и създадохме основите на криобанката на „Надежда“.
  • Интегрирахме специализирани инкубатори с редуциран кислород за отглеждането на бластоцисти.
  • Въведохме система за цялостно проследяване и алармиране на критичните показатели в лабораторията и криобанката – нива на газове и температура в инкубаторите, и температура в съдовете за съхранение.
  • Внедрихме в лабораторията time – lapse технологията за наблюдение на развитието на ембриони. В последствие заменихме технологията с Ембриоскоп- последно поколение система, – комбинирана технология, интегрираща инкубатор с камера за наблюдение, сървър за записване на данните и изкуствен интелект, който помага за проследяване на развитието и селектиране на ембрионите.
  • Въведохме предимплантационната диагностика на ембриони – първоначално с FISH метод за флуоресцентно маркиране на единични хромозоми на една клетка от ембриона.
  • Оборудвахме собствена генетична лаборатория, където направихме цял хромозомен анализ на единични клетки по метода на аCGH (сравнителна геномна хибридизация) и стартирахме с изследването на бластоцисти за хромозомни аномалии. В момента ембрионите се изследват генетично чрез новa прецизна NGS технология на секвениране на генома.
  • В лабораториите използваме RFID технологията за маркиране и проследяване на всеки генетичен материал от постъпването в лабораторията. Всяка пациентка се идентифицира с електронна карта, която предава информацията в лабораторията на съда с нейните яйцеклетки и прави автоматична проверка дали сперматозоидите са на нейния партньор. Информацията се предава последователно на всеки етап до ембриотрансфера, където прави финална проверка на самоличността на пациентка. Тази електронна идентификация на всяка проба гарантира сигурността пациентите и спокойствието на биолозите в лабораториите по време на работа.

Какво остава зад кадър от работата на Ембриологична лаборатория на болница „Надежда“?

Зад кадър остават положените усилия, нервите и тревогите, но и радостта от успеха. Цялото натоварено ежедневие остава скрито. Нашата ембриологична лаборатория е изолирана и освен ембриолозите, никой няма достъп до нея. Това е така, за да осигурим спокойна атмосфера на работа и максимално сигурна и чиста среда. С пациентите комуникираме по телефона и не се познаваме лично – дори при манипулациите ни виждат само през малки прозорчета, които свързват манипулационните зали с лабораторията. Виждат ни основно седнали зад микроскопи, защото всъщност нашите реални пациенти са микроскопични клетки.

Работата ни сутрин започва с подготовка – проверка на апаратурата и замервания, подготовка на промивки. Всеки биолог си има задача за деня, като едни отговарят за пункциите и опложданията, други за ембриотрансферите, трети – за крио банката и всички процедури по замразяване и размразяване. Друга основна задача е да се проследи развитието на ембрионите в лабораторията, да се докладват резултатите на лекарите, да се информират пациентите и да се координира връзката между звената, като се планират всички действия.

Ембриологична лаборатория работи заедно с андрологична лаборатория. Двете лаборатории са тясно свързани – едната се грижи за яйцеклетките и ембрионите, а другата за сперматозоидите и подготовката им за оплождането. В деня на оплождането работата в двата сектора е напълно синхронизирана, защото едновременно се прави пункция за изваждане на яйцеклетките при жената и същевременно в андрологична лаборатория се взимат и подготвят сперматозоидите на мъжа.

Болница „Надежда“ е най-големият инвитро център в България и лабораториите ни са доста натоварени. Средно правим по 15 инвитро процедури дневно, което означава стотина яйцеклетки и няколкостотин ембриончета, за които да се погрижим, тъй като ги култивираме около 5-6 дни. От тях избираме тези, които да бъдат трансферирани, и тези, които да бъдат замразени.

Работата ни е интересна и вълнуваща, прецизна и предизвикателна. Тя е свързана със създаването на мечтаното дете и започва с безценните яйцеклетки, от които зависи зараждането на новия живот. Те са най – големите и красиви клетки, които на микроскоп изглеждат като блестящи перли, обгърнати с пухкава обвивка от малки клетки – нейните пазители. Нашата задача е да ги намерим във фоликулната течност след пункцията, да ги съберем, преброим, групираме и подготвим за оплождане. Ние отговаряме и за селекцията на сперматозоидите, които ще участват в оплождането. Въпреки че нормално са милиони, има случаи, в които трудно откриваме единични сперматозоиди, дори и след дълго и  упорито търсене. Когато са много се опитваме да подберем тези, с най-голям потенциал. След оплождането, развитието на ембрионите е динамично и много интересно. Проследяваме и изучаваме деленето на клетките на ембриона до достигането им до стадий бластоциста. Наблюдаваме ги, вълнуваме се, обсъждаме,  радваме се на всеки добър резултат, преживяваме всеки неуспех, всички ние заедно – скрити „зад кулисите“ на процедурите.

Работата в инвитрото е екипна и всеки ден обсъждаме резултатите на пациентите с лекуващите лекари. Говорим за това колко яйцеклетки са се активирали след оплождането, как се развиват ембрионите в различните стадии, колко ембриона ще се трансферират и на какъв стадий ще правим трансфера. Заедно взимаме решение, информираме пациентите и обсъждаме с тях, понякога променяме плана в движение.

Болница „Надежда“ има най- голямата криобанка, в която съхраняваме хиляди ембриони. Съдовете за съхранение са огромни и денонощно се захранват автоматично с течен азот, което гарантира поддържането на свръхниски температури до – 196°C. Всяко ембрионче или яйцеклетка има своя позиция и  адрес, който ни помага бързо и лесно да ги извадим и подготвим за  размразяване.

Като цяло, работата налага пълна концентрация, отлично познаване на специфичните и на биологичните процеси, добри умения на ембриолога, които са придобити с дълго обучение и ежедневен опит. Освен строгото спазване на правилата в практиката на ембриологичната лаборатория, прилагаме и някои свои „ритуали“ за лекота и спокойствие в работната среда. Пускаме тиха и приятна музика, понякога правим дихателна техника за успокояване на емоциите, цветовете в лабораторията са топли и нежни и създава спокойно работно пространство.

Няма значение от колко време работим като ембриолози, емоциите са задължителен елемент в живота ни. Дори след години работа, емоцията не може да изчезне, тя е постоянна когато обичаш работата си.

След още 10 години болница „Надежда“ ще е? … Вероятно в бъдеще лабораториите ще стават все по- технологични, и дори автоматизирани. Дали науката ще напредне дотолкова, че цялото пренатално развитие да може да се осъществява в лабораторни условия, предстои да разберем. Пожелавам си след още 10 години болница „Надежда“ да бъде лидер – още по-модерна, високотехнологична, с екип от специалисти, отдадени на професията си, вярващи че в България може да има място за развитие. Място където науката, биологията и медицината вървят ръка за ръка и всички необходими лаборатории са под един покрив. Място, където пациентите не само търсят надежда, но и откриват решения.

Екипът ни се състои от будни, любознателни и талантливи млади хора

Биолог съм в Андрологична лаборатория на болницата, открита през 2013 г, но станах част от голямото семейство на „Надежда“ още през далечната 2008 г. Тогава в Андрологична лаборатория работихме само двама души. Постепенно, през годините, с нарастването на обема работа се увеличи и броя на хората – така достигнахме сегашната си бройка 7 (щастливото число). Екипът ни се състои от будни, любознателни и талантливи млади хора и всеки един по свой, си начин, е уникален, забавен и най- важното ЧОВЕК.
Обученията ни по света са ежегодни, непрекъснато се „ъпдейтваме“ и сме винаги в крак с последните проучвания в областта на мъжкото репродуктивно здраве. Като биолог мога да кажа, че няма по-добра работа, от тази да работиш с клетки. Те са нашите пациенти – послушни и изпълнителни. 

Но най-важното при нас – в инвитро центъра на „Надежда“, остава това, че виждаме щастието в очите на семействата, които са вече родители, благодарение и на труда ни. Това е безценно.

В Андрологична лаборатория си имаме мото, което стои на видно място:
„Съвестта е потребност на човешката личност да носи отговорност за своите постъпки. Съвестта обикновено се осъзнава като чувство за психологически дискомфорт, което възниква вследствие от нарушаването на личните морални и етични норми.“

Всички се придържаме към мотото, защото работата ни е изключително отговорна. От нея зависят човешки съдби.

Денят ни започва в 8:00 ч. с „ Добро утро“ и завършва в 19:00 ч. с „ Леко доработване“- поздрав отправен към д-р Стаменов :).

Средно през Андрологична лаборатория минават между 30 – 40 мъже на ден. Половината от тях заради процедури (инвитро, инсеминации), а другата половина – за анализи.
Обикновено времето за анализ на спермограма е между 5 и 15 мин., но има технологично такова за втечняване на материала (то е индивидуално, средно е около 15 мин.). В заключение може да се каже, че анализът отнема около 30-тина минути. 

биолог от "Надежда" извършва обработка на сперматозоиди

Една класическа обработка на сперматозоиди за инвитро процедура се прави около час. Поради натовареността на работата и неспособността на яйцеклетките да чакат дълго време за оплождането при инвитро, се налага да се работят няколко пациенти ендновременно, което е свързвано с бдителност и  отговорност. В това отношение в лабораторията работим със система за сигурност Ri Witness. Тази система е приятел на всички – от обслужващия инвитро персонал (лекари, акушерки, биолози) до вълнуващите се пациенти. Системата следи стриктно нашата работа на всеки един етап от нея и гарантира спокойствието на всички за правилно изпълнение на задачите.

Друго положително развитие е свързано с оборудването. През 2008 г. андрологична лаборатория разполагаше с 1 ламинар, 2 инкубатора, 2 центрофуги. Сега изглеждаме като център на НАСА – модерно оборудвана лаборатория, снабдена с най-новото поколение техническа апаратура. Разполагаме с 5 ламинара, 6 инкубатора, 7 центрофуги и др. В тази удивителна лаборатория сме ние, „космонавтите“ на инвитро отделението и сме готови смело да вървим напред – още много по 10 години!   

Не спираме да търсим и да въвеждаме нови методи и подходи в областта на асистираната репродукция

Научно-изследователската лаборатория на болница „Надежда“ е открита заедно със самата МБАЛ „Надежда“ през 2013 г. Първоначално тук работи един биолог, но с годините екипът се разшири и днес вече сме петима. Същевременно, дейността на лабораторията се увеличи многократно. Днес участваме много активно в диагностиката и лечението на пациентите, и разрешаването на конкретни проблеми. Най-големите постижения, които вече са част от работата на болницата са свързани с прилагането на метод за прецизиране на деня на трансфер на ембрионите в зависимост от индивидуалните особености в цикъла на всяка една жена (имплантационен прозорец); с прилагането на оптимизирани клетъчни лечения на пациентите, както и с иновативни и подобрени методи за селекция, култивиране, замразяване и размразяване на гамети и ембриони, някои от които са уникални.

Лабораторията е част от центъра по асистирана репродукция в МБАЛ „Надежда“ – работим съвместно с ембриологична, андрологична и генетична лаборатории с цел повишаване успеваемостта на инвитро процедурите. Отделно се колаборираме по различни проекти и с Клиниката по онкология, патохистологична, генетична, имунологична, микробиологична, вирусологична лаборатории и др.

Идеите за конкретните проучвания тук се раждат по време на дискусии, в ежеседмични срещи с екипа на инвитро центъра, както и когато ни попадне интересна статия, или след участие на конгрес. Често в самия експериментален процес и при обобщаване и анализ на резултатите, могат да се появят неочаквани тенденции, които да дадат нова посока на изследванията. За да се доведе една идея до практическо приложение, много зависи от самата идеята. Обикновено времето от концепция до рутинна практика отнема от няколко месеца до години, защото трябва да се премине през всички важни стъпки, свързани с валидацията и безопасността на всеки нов метод.

Годишно научната лаборатория участва средно в пет международни научни форума, включително най-големите по репродуктива медицина – тези на на европейската и американската асоциации по човешка репродукция (ESHRE и АSRM). Допълнително посещаваме и по-тясно специализирани конгреси и курсове за обучение. Подготовката ни за престижните международни участия е трескава и трае седмици. През 2022 г. имахме 11 участия – с 3 презентации и 8 постера – на конгреса на ASRM, което засега е рекорд за лабораторията ни.

Работният ни ден започва в 8:00 ч. със среща, на която се обсъждат актуалните теми и разработки, и се разпределят задачите за деня. Следва самостоятелна или групова работа по определените теми. Целият ни ден преминава в творческа атмосфера и добро настроение. Винаги имаме нещо сладко на масата за съвещания. Често се случват творчески спорове, които допринасят за развиването на темите, по които работим. За сплотяването ни като екип помага това, че към казусите подхождаме отговорно, но и с хумор. Често се срещаме извън работна обстановка и така сме не просто колеги, но и добри приятели. Гордеем се с това, че  сме част от магията на „Надежда“, че всяка година подобряваме успехите си в сравнение с предходните. Не спираме да търсим и въвеждаме нови методи и подходи в областта на инвитро процедурите, които водят до появата на повече здрави и чакани деца.

Нашата прогноза за бъдещето на болница „Надежда” след десет години е това да бъде една от най-добре развитите и иновативни европейски болници за женско здраве и репродуктивна медицина с голям научно-изследователски център, участващ в много международни проекти и колабориращ с най-известните научни институти в света. И най-вече да успяваме да помагаме на все повече двойки да сбъднат съкровената си мечта.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow