img

Ортопедия

Анализ на походката показва проблеми в костно-ставния апарат

Вече е факт най-съвременният тест на походката и целия биомеханичен анализ в реалното време, бързо и лесно, чрез иновативното изследване Гейт анализ с PodoSmart.

12.09.2022 | 08:00

animated-circle

Всеки човек е със собствена уникална походка и стойка, които имат пряко отражение върху костно-ставния апарат и цялостното здравословно състояние.
Много често, когато се третират болки или травми без да се обърне внимание на причината за тях, лечението не е ефективно и проблемите се връщат отново и хронифицират. А в над 80% от случаите причината се крие в лошата походка и стойка.

Например:
    – когато скоростта на оттласкване на стъпалото е по-висока от средната за разкрач, това най-вероятно означава, че оттласкването се осъществява от пръстите и мускулите на подбедрицата генерират движението. И обратното – когато скоростта е по-ниска или равна от средната на разкрача, движението се осъществява от бедрата. В първия случай е налице прекомерно натоварване на глезените и коленете, а във втория се натоварват таза и кръста;
    – когато има лоша симетрия между двете стъпала – времето за контакт на единия крак е по-малко от това на другия и времето на движение на единия е повече от това на другия, това вероятно означава, че се прехвърля повече тежест върху единия крак в опит да се компенсира болка в другия;
    – когато средната скорост на крачката е еднаква при двата крака, а дължината на разкрача е по-малка при единия, това означава, че са налице болки в таза и бедрените мускули са по-малко ефективни. Намалява дължината на крачката и бедрата и таза прибират крака;
    – когато човекът е повече супинатор или пронатор по време на четирите фази на движение на стъпалата (допир с петата, цяло стъпало, повдигната пета, повдигнати пръсти), това може да означава, че той е стабилен, но ако в две фази е едно и в две фази е друго, това означава нестабилност – походка с клатушкане т.н. моряшка походка.

Детайлното изследването на походката е от изключителна важност за поставянето на коректна диагноза.

Вече е факт най-съвременния тест на походката и целия биомеханичен анализ в реалното време, бързо и лесно, чрез иновативното изследване Гейт анализ с PodoSmart.

PodoSmart е софтуер с изкуствен интелект, комбиниран с интелигентни дигитални стелки, който прави най-точния Гейт анализ в реална среда, прецизно диагностицира за кратко време на база биомеханичните данни и помага да се открият проблемите при движение или по време на спорт.
Стелките са оборудвани с множество сензори за прецизен Гейт анализ. Поставят се вътре в обувките и пациентът се разхожда или тича в помещението за 1 минута. Детайлната информация от стелките се прехвърля от тях към станция и после към компютър, за да се постави прецизната диагноза.

Гейт анализ се извърша на пациенти – възрастни и деца, с номер обувки от 30 до 47 и е много по-достоверен и по-бърз от старите изследвания на пътека, където пациентът е изкуствено балансиран и внимава как ходи и стъпва.

PodoSmart измерва:

– Гейт линията и цялата биомехамика на походката и натоварването по долните крайници и кръста;

– Average speed – средната скорост (km/h), с която пациентът се движи;
– Stride length– дължина на разкрач (m) – определя се като дистанцията между две крачки на един и същи крак;
– Stride average speed– средна скорост на разкрач (km/h) – определя се като средната скорост на стъпалото във фазата на размах;
– Swing time – време на размах (ms)– определя се като времето, в което стъпалото няма контакт със земята;

– Propulsion speed – скорост на оттласкване (m/s)– определя се от номиналната скорост на стъпалото при повдигане от земята, когато изгуби контакт със земята;
– Contact time– време на контакт (ms) – определя се като времето, през което стъпалото все още е в контакт със земята;
– Cadence– ритъм (step/min) – определя се като брой стъпки в минута, времето и позиция във всяка една от фазите на движение;

– Pronation / Supination– пронация / супинация (deg⁰) – определя се като ъгъла на завъртане на стъпалото около оста на глезена и третата метатарзална кост. Този ъгъл се измерва в четири различни момента: Heel strike (контакт на петата със земята), Foot flat (средна част на стъпалото – фасцията), Heel take off (повдигане на петата), Toes take off (повдигане на пръстите);


– Stance process– процес на позициониране (ms) – продължителността
на трите фази – Taligrade (пета до фасция), Plantigrade (фасция до
пръсти), Digitigrade (пръсти до вдигане на пръсти от земята).

Гейт анализа предоставя динамична визия от походката на пациента и визуализира кривенето / пронирането на стъпалото на всеки ключов етап от движението. Налично е и сравнение между двата крака, с което се оценява симетрията между тях.
Получава се бърза представа за качеството на походката на пациента, за симетрията между долните крайници и стандартите, описани в специализираните статии по подиатрия и биомеханика на ходилата. Индикаторите показват дали резултатът е в норма или е далеч от нея, с възможност за визуализация на стойностите, както и индексите за симетрията на всеки параметър, дори докато краката са във въздуха.
По този начин, при нужда, ще се направи адаптирана и локализирана корекция с индивидуални ортопедични стелки, според промените в контакта.

Интуитивният интерфейс може да сравни и два анализа, така че да се проследи развитието на патологията и лечението, до най-малките разлики, и съответно да се види дали има подобрение или влошаване.

 

Цената за Гейт анализ е 80 лева.

Изследването се прави от асистентите на д-р Василис Фурлакис – ортопед, в Медицински център „Надежда“ в Paradise Center, ет. 3, всеки делничен ден от 17:30 часа до 20:30 часа и всяка събота и неделя от 09:00 часа до 13:00 часа.
Необходимо е предварително записване на час в Superdoc тук, като часът е само за фактическото провеждане на изследването, а не за ортопедичен преглед.
По време на Гейт анализа се записва час на място в кабинета за преглед при д-р Фурлакис в близките дни / седмици след изследването, за обсъждане на резултатите и назначаване на подходящата терапия. Часът за прегледа се заплаща отделно от изследването.

За отбори и други групи, цената е с намаление и изследването може да се извърши на място – на тренировъчна база или в корпоративен офис, например. Запитвания може да се изпращат на [email protected].

 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow