img

Новини

Изложба „Запази надежда“ за борба с рака стартира днес

С любезното съдействие на Столична община. Може да бъде разгледана  до 9 октомври 2023 г.

26.09.2023 | 16:20

animated-circle

Фотоизложба „Запази надежда“, посветена на жените, които преминават през битка с рака на гърдата и изпитанието на страничните ефекти от онкотерапиите, беше официално открита днес. Тя се реализира в „Галерия на открито“ пред Народен театър „Иван Вазов“.

Пред обектива на модния фотограф Диляна Флорентин застана Страшимира Симеонова – бившият капитан на националния волейболен отбор, която от началото на годината е диагностицирана с рак на гърдата. Страшимира се снима в един много уязвим за нея момент – след премината мастектомия, химиотерапия и непосредствено преди старта на лъчетерапията. Но тя беше силно мотивирана, чрез своята лична история в снимки, да предаде послание към всички жени, които водят битката с рака на гърдата – да бъдат смели, да не се предават и да запазят надеждата жива!

С дванадесет въздействащи фотографии, допълнени от достъпни разяснения от медици в болница „Надежда“, Страшимира разказва за пътя, по който една жена  с рак на гърдата преминава по време на своето лечение – от поставянето на диагнозата, през хирургичното лечение и загубата на гърда, химио- и лъчетерапията, косопада, хормонотерапията, отражението на лечението върху сексуалното и репродуктивно здраве, както и за спасителната роля в този момент на приятелството, надеждата и любовта.

На откриването присъстваха медицински специалисти от МБАЛ „Надежда“, които също са част от лицата в изложбата тази година и участват в кампанията „Запази надежда“.

Проф. д-р Иван Щерев – онкологът, който се грижи за Страшимира, д-р Маргарита Таушанова – онколог, д-р Петя Кралева и д-р Аника Иванова – специализанти по онкология, маг. фарм. Марияна Енева – ръководител на вътреболничната аптека, застанаха до Страшимира и нейните близки, за да предадат най-важното послание: „Запази надежда“!

Д-р Маргарита Таушанова: „Важно е да се грижим за подобряване качеството на живот на пациентите от самото начало – от поставяне на диагнозата, през провеждането на лечението, така и след това. Най-важното е пациентите да имат доверие на своя лекуващ екип, да имат подкрепата на своите близки и за всеки новопоявил се симптом по време или след лечение, да ни потърсят, за да може да им помогнем. Трябва да отбележа, че съвременните средства за лечение са насочени и към поддържането на добро качеството на живот на пациента, така че той да премине през него по-спокойно и уверен в успеха.“

Д-р Аника Иванова: „Грижата за подобряване качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания е комплексна и включва медицинска помощ, психологическа подкрепа, а също така и ранното връщане на пациента към неговата работна среда и социален живот. Целта е от самото начало – от поставяне на диагнозата до постигането на трайна ремисия, той да се чувства  част от обществото. Затова посланието ми към всички, които се борят със заболяването е да не губят вяра и да запазят надежда!“

Д-р Петя Кралева: „Аз искам да отправя призив към всички жени: Прегледай се, защото си важна! На тези, които се сблъскват с диагнозата „Рак на гърдата“  – не губете вяра!“

Маг. фарм. Марияна Енева: „Моето послание към жените, които са изправени пред изпитанието на болестта е: Запазете любовта – към себе си и близките си! Откривайте щастието и в дребните неща– чаша вино, хубава книга, ароматна храна или разговор с приятел.

Социалната кампания на болница „Надежда“ – „Запази надежда” е посветена на превенцията и борбата с рака на гърдата, съхранението на репродуктивното здраве. Тази година основен акцент е повишаване на информираността за нуждата от подобряване качеството на живот на жените, които се борят с онкологично заболяване, чрез лечение или намаляване на страничните ефекти от терапията.

Повече информация можете да намерите в специализирания информационен портал за борба с рака zapazi.me.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow