img

Онкология

МБАЛ „Надежда“ и „CineLibri“ срещу рака на гърдата

Дискусия „Запази надежда“ с участието на Страшимира Симеонова, д-р Аника Иванова и д-р Димо Манов на премиерата на филма „Плитката“

13.10.2023 | 13:57

animated-circle

На 9 октомври болница „Надежда“ и международният кино-литературен фестивал CineLibri си подадоха ръка в една благородна инициатива – вечер, посветена на борбата с рака на гърдата. Повод стана премиерата на един завладяващ и изключително красив филм – „Плитката“ на Летисия Коломбани, който засяга темата за заболяването.

Точно преди прожекцията, на сцената на кино „Люмиер“ излязоха Страшимира Симеонова, посланик на социалната кампания „Запази надежда“, д-р Аника Иванова и д-р Димо Манов от клиниката по Медицинска онкология на МБАЛ „Надежда“. Те бяха гости в тематичната дискусия „Запази надежда“, модерирана от Станислава Айви – журналист, кино-експерт и част от екипа на фестивала.
Акцент в разговора беше важността на  профилактиката на рака на гърдата, какво е нужно да знаят жените, които се сблъскат с диагнозата, какъв е пътят на лечение и колко e важно да бъдат съхранени силата и вярата в този нелек момент.

Дискусията беше последвана от едно невероятно визуално и емоционално преживяване с филма „Плитката“. Той разказва за изпитанията, смелостта и надеждата на три жени, живеещи на три континента, чиито съдби се преплитат невидимо, като в плитка – с вяра, надежда, с любов към Живота. Режисьор на лентата, копродукция на Франция, Италия и Канада, е Летисия Коломбани, която е и автор на едноименния бестселър, преведен на 40 езика. Самата тя е преминала през изпитанието на заболяването.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow