img

Новини

Мерки за сигурност при раждане и престой в МБАЛ „Надежда“

Нашата основна цел в този момент е да опазим здравето на всички – пациентите и екипа ни, като с особено внимание подхождаме към родилките и най-мъничките ни пациенти – бебетата.

13.09.2021 | 12:24

animated-circle
Скъпи бъдещи майки, Извънредното положение и последващата извънредна епидемиологична ситуация, наложи въвеждането на изключително строги мерки за сигурност във всички отделения на МБАЛ „Надежда“. Искаме да ви уверим, че болница „Надежда“ спазва всички препоръки за безопасност от държавните институции. Разработихме и спазваме допълнително наши строги вътреболнични правила за безопасност и план за действие. Подготвени сме и може да реагираме, ако имаме пациент със съмнения или доказана инфекция на COVID-19, така че да се погрижим за него и същевременно да осигурим безопасността на останалите пациенти в болницата. Нашата основна цел в този момент е да опазим здравето на всички – пациентите и екип ни, като с особено внимание подхождаме към родилките и най-мъничките ни пациенти – бебетата.
Постъпване
 • При започнало естествено раждане през деня, без грипоподобни симптоми, се отправете към централния вход на болница, а вечерта или през нощта отидете в подземния паркинг, на ниво -1 и позвънете на вътрешен телефон 444, като използвате апарата на служебния вход до охраната.
Важно: Напомняме, че при настъпило раждане на пациенти с вирусоподобни симптоми (температура, хрема, кашлица, задух) или такива, които са били контактни с вече болни, задължително трябва да съобщите този факт преди тръгване към болницата, като позвъните на ЧЕРВЕНАТА НИ ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ: 0882 332 632. Изключително важно е да ни уведомите предварително, за да може екипът да се подготви и да предприеме необходимите мерки за безопасност. Щом пристигнете в болницата, моля, отидете в подземния паркинг, на ниво -1 и отново се обадете, за да ни информирате, че сте пристигнали. Изчакайте в паркинг-зоната, докато екипа излезе да Ви поеме.
 • При постъпване за планово секцио, моля използвайте централния вход на болницата.
 • Носете при постъпването в болницата всичко необходимо за престоя и изписването на Вас и Вашето бебе, независимо дали раждането ще е нормално физиологично или секцио.Вижте пълния СПИСЪК НА НУЖНОТО ЗА ПРЕСТОЯ ВИ. Апелираме да приготвите багажа си поне седмица преди датата на термина.
 • Задължително носете достатъчен брой лични предпазни маски.
 • Подгответе си бутилирана вода за пиене, а при планово секцио – поне 6 допълнителни бутилки от 0.5 л. за престоя Ви в Реанимация.
Престой
 • Свижданията в Послеродова клиника са преустановени.
 • С цел максимална защита на Вас и Вашето бебе, новородените остават в стаите при майките си. Ако Вие и Вашето бебе сте добре и нямате необходимост от интензивни медицински грижи, ще бъдете заедно, защото най-сигурното място за новороденото в този момент е вашата прегръдка! Знаем, че в първите дни след раждането ще имате нужда от подкрепа и въпросите ще са много, затова своевременно и без притеснения потърсете помощ и съдействие от нашите акушерки. Те са на своя пост и са готови да ви помогнат.
 • Препоръчваме Ви да не излизате ненужно от стаите. Така най-добре можете да предпазите Вас и Вашето дете в условията на пандемия. Всяко легло разполага с алармен бутон, с който може да сигнализирате на нашия екип, че имате нужда от тях. Не се колебайте да ги извикате при необходимост или ако имате въпроси. Не се колебайте да питате и споделяте притесненията си с лекарите, които минават на визитация.
 • Достъпът до новородените в интензивния сектор на отделението по Неонатология е силно ограничен, като свиждания не се позволяват. Допускат се само майките на бебетата, които предстои да бъдат изписани до няколко дни. Майките на децата, които продължават своя престой в интензивния сектор на Неонатологичното отделение, поддържат връзка с лекарите от отделението по телефон.
 • Не на последно място – въвели сме засилени мерките за дезинфекция на помещенията в отделението.
Документи и изписване
 • За издаване на акт за раждане на детето:
– Ако сте омъжена е необходимо да вземете предварително с Вас свидетелство за сключен граждански брак (оригинал или копие) и копие от личната карта на таткото. – Ако нямате сключен граждански брак, ще е необходима Декларация за припознаване на детето от страна на бащата. Тя се издава и заверява при нотариус, СЛЕД раждането на бебето и се предава от таткото на служител от сектор „Информация“ на централния вход на болницата, който ще я предвижи по съответния ред. За всичко, което касае издаването на акта за раждане на детето ще бъдете уведомени лично и своевременно от наш служител.
 • Възстановяват се изписванията на новородените в зала „Надежда“ от 20.05.2020. Влизането става само през външния вход на залата, с поставяне на калцуни, маски и употреба дезинфектант. Допускат се до 6 души.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow