img

Новини

Надежда, развитие, успех – това са нашите 10 години

Интервю с д-р Мила Петрова, ръководител на клиниката по Медицинска онкология, доц. д-р Георги Григоров, ръководител на отделение „Хирургия“, д-р Боян Павлов, ръководител на отделение „Образна диагностика“ и маг.- фарм. Марияна Енева, ръководител на Болнична аптека

19.01.2023 | 11:01

animated-circle

В седмицата, посветена на десетата годишнина от създаването на болница „Надежда“, разговаряме с едни вдъхновяващи, можещи, силни и упорити хора, които заедно с екипите, които ръководят, са част от успешното развитие на болница „Надежда“.  За работата в клиниката по „Медицинска онкология“, отделения „Хирургия“, „Образна диагностика“ и Болнична аптека, вижте разговора с техните ръководители. 

Да работиш в "Онкология" е преди всичко отдаденост и човечност

За своите девет години клиниката по „Медицинска окология“ към МБАЛ „Надежда“ (създадена година по-късно от болницата) се утвърди като едно от водещите в страната звена за лечение на пациенти с различни онкологични заболявания. В клиниката се лекуват пациенти с всякакъв тип злокачествено заболяване, като най-голям процент са болните с карцином на гърдата, карцином на белия дроб и карцином на дебелото черво. Клиниката предлага както стационарно, така и амбулаторно лечение. В момента тук работят 10 лекаря – специалисти и специализанти, като един от водещите специалисти е проф. д-р Иван Щерев, утвърден медицински онколог с дългогодишен опит в Япония, където получава и научно звание. Здравните грижи за онкологично болните пациенти са поверени на 15 медицински сестри с опит и обучени за работа в сферата; трима регистратори и четирима санитари.

Клиниката работи съобразно световните и европейски стандарти за лечение на болни със солидни тумори, като се прилага най-съвременните опции за лечение: таргетна терапия и имунотерапия, както и цитостатично лечение, хормонотерапия. Освен активно лечение на пациентите предлагаме и последващо активно проследяване на пациентите в адювантен аспект. Специално за пациентките с карцином на гърдата, клиниката, в колаборация с други лечебни заведения, предлага безплатни обучителни семинари за качество на живот и активна профилактика. Клиничните изпитвания (с активното участие на двама отдадени клинични координатора) са приоритет за клиниката, което дава възможност на част от пациентите с онкологично заболяване да получат иновативно и надеждно съвременно лечение, базирано на прецизираната медицина. И не на последно място медицинският онкологичен екип осъществява активна научна и изследователска дейност в сферата на карцином на гърдата, карцином на белия дроб, качество на живот на пациентите с карцином на гърдата и всяка година неговата работа получава признание на световни европейски и американски форуми.

А какво зад кадър на всичко това?
Да работиш онкология е преди всичко отдаденост и човечност, грижа за другия и всеотдайна безкористност и емпатия. Именно това всеки един от нас в Клиниката се старае да покаже на нашите пациенти. Често се прибираме вкъщи след дълъг и натоварен ден с усмивка на лице, защото сме успели да помогнем на някого; защото сме върнали вярата и надежда в нечие сърце; защото виждаме, че усилията ни се увенчават с успеха на нечий живот. Понякога обаче и ние  плачем тайно, защото сме загубили битката с рака, защото колкото и да сме се борили, накрая губим пациент. И вярвайте ни, това боли много и остава отпечатък във всеки един от нас.

Болница „Надежда“ след 10 години?
Всеки казва, че са важни първите 7 години и след това е лесно…. Донякъде е така, но не трябва да забравяме и отпечатъка на пубертета, който е от изключително значение за изграждането на характера и темперамента на едно дете. Та в моите очи, след изключителното възпитание и обучение на детето „Надежда“ в първите ѝ 10 години, след още 10 аз я виждам като пораснала и прекрасна девойка, със знание и мъдрост, която обаче все още е много любознателна и водена от любовта към хората, следвайки вярата в доброто, ще открива нови хоризонти за лечение, терапия, превенция и ще създава медицина от най-високо ниво.

Това, с което най-много се гордея е екипът ни

Отделение „Хирургия“ е част от болница „Надежда“ още със създаването на лечебното заведение. В началото отделението е било в състав от 9 души. Част от първия екип са колегите ни д-р Деян Атанасов, медицинска сестра Ева Белчева и медицинска сестра Соня Тренчева. Днес заедно с тях работят общо 19 души – 7 лекари, 7 медицински сестри, един административен секретар, 4 санитари. Годишно извършваме около 600-700 операции. Най-дългата операция е с продължителност от 6-7 часа. В отделението се работи активно хирургия на гърдата, обща и коремна хирургия, хернии на предната коремна стена, проктология, флебология. Хирурзите са на разположение и в помощ при необходимост на колегите акушер-гинеколози, реаниматори, онколози. 

През изминалите 10 години интензивно въведохме лапароскопската хирургия и приложението на лазераблативни техники във венозната хирургия на долните крайници и определени състояния в проктологията. При хирургия на гърдата работим в тясно сътрудничество с клиниката по „Медицинска онкология“ и прилагаме в практиката съвременните тенденции за лечение на рака на млечната жлеза.

Денят в нашето отделение започва с т.нар. малък рапорт и чаша кафе, на който обсъждаме отделни клинични случаи и състоянието на пациентите в отделението, разглеждаме оперативната програма – колко пациенти се приемат, кой от колегите какви операции ще има. Следва общоболничния рапорт. Там се обсъждат случаите, които  трябва да бъдат решени интердисциплинарно. Работата ни продължава много динамично – в операционните зали, с прегледи в Хирургичен кабинет, с консултации по различните отделения, с хирургични манипулации и д.р. Краят на работния ни ден не е обвързан с конкретен час, а с това, кога приключваме задачите си. Не бих казал, че в края на деня аз лично си правя някаква равносметка за постигнатото. За мен, успешно свършената работа е не просто самата операция да мине добре, а както обичам да казвам – да видя гърба на пациента да излиза от болницата доволен, здрав и усмихнат.

Аз лично си имах и своеобразен малък ритуал за късмет при операция  – когато бяха старите хартиени ИЗ –та, никога не се разписвах на мястото за подпис под наименованието на операцията, а в страни от него….за да ми върви. Сега с електронните досиета, няма как да си орисвам работата по този начин, но светът се променя.

Това, с което най-много се гордея е екипът ни. Болшинството от пациенти напускат ХО удовлетворени, усмихнати и доволни благодарение на съвместните усилия на хората, които работят в „Хирургия“. През годините най-голямо предизвикателство беше трудния период 2020 и 2021 г. Тогава отделението бе дислоцирано и работеше в крайно редуцирано пространство поради Ковид епидемията. Организацията, която създадохме и сплотеността, които прояви екипа ни тогава, са нещата, с които изключително много се гордея.

След още 10 години болница „Надежда“ ще е … голям, разгънат и многопрофилен АГ център с наднационално и надрегионално значение.

Борим се с всеки диагностичен проблем

„Тука е така!“ Това е основният лозунг на отделението по образна диагностика. В някои дни напрежението и динамиката са огромни, в други отстрани изглежда много спокойно. Всъщност има доста и отговорна работа. В кръга на шегата – като се има пред вид, че колективът е основно женски – напрежението си е налице. Да ни ожали човек двамата с Георги, нашия лаборант :). 

Важно е, че тук всички са готови да работят това, което е нужно, за да се случват както трябва нещата в отделението. Подготовката е висока, а е налице и текущо повишаване на нивото на познанията. Разбира се, някои неща стават с повече усилия и контрол, защото няма идеално работно място. Наблюдава се развитие в количеството и качеството на дейността. Като подкрепа на това мога да посоча, че се превърнахме в звено от „доверени лекари“. Също така станахме медиатор за извършване на т.нар. ВСД по НЗОК.

Името на отделението е за образна диагностика т.е. да гледаме и да даваме мнение. Смея да твърдя, че се борим с всеки диагностичен проблем. Обхватът на дейността ни е доста широк, разбира се – в контекста на наличната „материална част“. Поддържаме експертиза в онкология, мамология, неврология, гинекологична образна диагностика, урология и нефрология, пулмология, гастроентерология, ангиология, ортопедия и травматология. Извършваме специализирани изследвания на пикочо-половата система и гастро-интестиналния тракт, които са наша продукция.
Създадохме условия, които да дават възможност за разширена амбулаторна практика. С годините се увеличихме по брой и надградихме дейността си по качество.

След още 10 години болница „Надежда“ ще е още по-успешна болница с международно значение.

Най-ценното в екипа е, че можем безрезервно да разчитаме един на друг

Болничната аптека е създадена в края на 2012г. и с отварянето на МБАЛ за женско здраве „Надежда“ пое изцяло функциите си в обслужване на отделенията и пациентите.  В началото бяхме само двама, изпълнени с надежда фармацевта – аз, маг.-фарм. Марияна Енева и маг.-фарм. Велина Димитрова. През годините към нас се присъединиха пом.-фарм. Марияна Турлакова, пом.-фарм. Даниела Антова, маг.-фарм. Стефан Кадийски и съвсем отскоро – маг.-фарм. Стефан Денизов. Неделима част от нашия екип е и нашия санитар Димитър Илиев. 

Най-ценното в нашия екип не са толкова постиженията, които имаме, а взаимната подкрепа и това, че можем безрезервно  да разчитаме един на друг. Вярвам, че това ни прави силни и способни да се справяме с всекидневните предизвикателства в работата.

 

Работата ни е много динамична и интересна, и съм щастлива, че успяхме да направим някои важни за работата ни като болнични и онкологични фармацевти нововъведения.
Скоро след стартирането на отделението по Медицинска онкология се включихме активно в консултирането на пациентите, които приемат перорална химиотерапия и сме първата болнична аптека в България, която започна да предлага този вид фармацевтична грижа. Радвам се, че все повече колеги от други болнични аптеки се включват активно в този процес и винаги споделяме нашия опит. Също така, с екипа на Joystick създадохме първия български софтуер за компютър-асистирано приготвяне на пациентски дози в онкологията OncoSmart, което считам за собствено голямо постижение, особено предвид, че вече се използва в много болници в България. Гордеем се и с участието в създаването на политиката по надзор на антибиотичната употреба, внедрена в нашата болница, базирана на най-съвременните и добри практики в света.

И не на последно място – всяка година изготвяме десетки хиляди (буквално) екстемпорални лекарствени форми от всички области на фармацията – инжекционни разтвори, иригационни разтвори, капсули, кремове и гелове, прахчета и сиропи. Смятам, че това ни прави истински фармацевти и истинска болнична аптека, такава каквато винаги съм мечтала да създам.
В крайна сметка, след десет години тук, за мен болничната аптека е като мое трето дете, мисля за нея, тревожа се, но и често се гордея.

Какво остава зад кадър от работата на Болничната аптека в болница „Надежда“?
Ние по принцип сме зад кадър и рядко пациентите, извън клиниката по Медицинска Онкология, предполагат, че съществуваме.
Извън кръга на шегата, зад кадър остават всички тревоги, свързани с хроничните липси на лекарствени продукти в България и всекидневното старание да не допускаме пациентите да останат без необходимата терапия. Зад кадър остават и умората, безсилието, но и усмивките, когато сме успели да помогнем нещо добро да се случи.

След още 10 години болница „Надежда“ ще е … моето място, моята крепост и моята мотивация да продължавам напред.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow