img

Надежда за дете

Старт на информационна кампания „Надежда за дете“

Посветена на темата за проблемното забременяване и възможностите за лечение на репродуктивните проблеми

22.05.2023 | 14:15

animated-circle

На 22 май болница „Надежда“ стартира информационната кампания „Надежда за дете“, посветена на темата за проблемното забременяване и възможностите за лечение на репродуктивните проблеми. Тя е насочена към всички жени и мъже с репродуктивни затруднения, независимо дали са пациенти на болницата или провеждат лечението си в други лечебни заведения.

Кампанията ще протече в три основни етапа:

Първият етап е фокусиран в началните стъпки при диагностиката и лечението на репродуктивните затруднения и възможностите за естествено забременяване след тях. В него ще отговорим на въпросите кога една двойка трябва да се обърне към репродуктивен специалист, задължително ли лечението в специализирана клиника по асистирана репродукция налага инвитро, кои са проблемите и при двамата партньори, които могат да възпрепятстват забременяването и кои са базовите изследвания и манипулации, на които може да разчитате в болница „Надежда“.

Вторият етап от кампанията е посветен на темата „Инсеминация“ и „Инвитро“. Тук ще разясним подробно и на достъпен език отделните стъпки при различните асистирани репродуктивни техники, ще отговорим на въпроси, които често тревожат пациентите и за които те нерядко търсят информация от неспециалисти в социалните мрежи. Ще дадем ценни съвети за подготовката и провеждането на отделните процедури, за това какво трябва да се спазва след тях, ще представим алгоритъма на инвитро процедурата и инсеминацията – така както се случват успешно в болница „Надежда“.

Третият етап обхваща теми, свързани с т. нар. сложни случаи в асистираната репродукция. Честите неуспешни имплантации, повтарящите се спонтанни аборти, причините за липсата на успех при инвитро отново ще бъдат във фокуса на нашата инициатива.

Всички тези акценти в кампанията ще бъдат представени онлайн в поредица публикации и интервюта с водещи специалисти на МБАЛ „Надежда“ – на сайта и в социалните канали на болницата. 

Ще бъдат излъчени и тематичени подкасти с участието на наши специалисти, модериран от известния инфлуенсър Ивана Александрова. 

Първият от тях „Бебето се бави – без паника!“ с участието на д-р Стела Чапанова, репродуктивен специалист, ще бъде излъчен на 25 май от 11 ч., във фейсбук страницата на болница „Надежда“.

Вторият уебинар „Мъжкият фактор при липса на бременност“ с участието на Павел Цонев, биолог от Андрологична лаборатория, може да бъде гледан на 30 май, отново на фейсбук страницата на болница „Надежда“ от 11 ч.

„Инвитро за начинаещи“ е третият подкаст, който ще бъде излъчен на 5 юни от 11 ч.  В него участие ще вземат д-р Теодора Тихомирова, репродуктивен специалист и акушерка Александрина Нончева от сектора по Асистирана репродукция на МБАЛ „Надежда“. 

За първи път в България, като част от кампанията „Надежда за дете“, екипът ни организира Инвитро училище за пациенти. В него специалистите от сектора по асистирана репродукция на болница „Надежда“ ще отговорят на най-честите въпроси свързани с успешния подход към лечението на репродуктивните проблеми. Сред тях ще са д-р Георги Стаменов, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова, д-р Стела Чапанова.

Училището ще стартира през м. юни и ще се провежда на място в болница „Надежда“ два пъти в месеца. Темите са обособени в два отделни модула: „Инвитро за начинаещи“ – за двойки, на които тепърва предстои инвитро и „Инвитро за напреднали“ – за двойки, които вече са минавали през процедурата, но са се сблъскали със затруднения и неуспехи.

Училището ще бъде отворено за всички желаещи, които преминават през лечение на репродуктивни проблеми, независимо дали са пациенти на болница „Надежда“ или не.

Допълнителна информация за графика и начините на записване ще бъде представена на 1 юни.

В световен мащаб приблизително всяка шеста двойка се сблъсква със затруднения в забременяването, като причините за това са различни, засягайки поравно и двата пола. Точното диагностициране и стартирането на лечение възможно най-рано – при акушер – гинеколог, специалист по репродуктивна медицина, е ключов фактор, който би могъл да доведе до по-бързото разрешаване на случаите и да скъси значително времето, необходимо на двойката да постигне бременност.

С кампанията „Надежда за дете“ болница „Надежда“ подава ръка на всички двойки, при които поради някаква причина забременяването не се случва. Застава до тях от самото начало с обещанието да ги преведе по пътя към мечтаното дете и да продължи заедно с тях нататък, дори и след положителния тест. Защото с успешното лечение на репродуктивните проблеми и процедурата инвитро, екипът на „Надежда“ не изчерпва грижата към хората, преминали през борбата за бебе. Остава до тях и след това – през внимателното и отговорно проследяване на трудно постигнатите бременности, през раждането и в грижата за новия живот, който познава от самото начало – от няколко клетки надежда.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow