img

Новини

Нормално раждане след Цезарово сечение – мисия възможна

Жара е второто детенце на Ния Николова, което се ражда по естествен път в болница „Надежда“. Първото раждане на Ния е чрез спешно Цезарово сечение – две години по-рано.

10.01.2023 | 14:11

animated-circle

На 8 януари в 8:36, точно на Бабинден, в родилните зали на болница „Надежда“ изплаква малката Жара – 2760 гр, 49 см. Жара е второто детенце на Ния Николова, което се ражда по естествен път. Първото раждане на Ния е чрез спешно Цезарово сечение, две години по-рано, когато тя дава живот на своя син отново тук, в болница „Надежда“.
Как Ния решава да опита да роди нормално след предходно оперативно раждане, кой е до нея в решението ѝ и какво е посланието на младата майка към момичетата в нейната ситуация, които имат колебания или се страхуват – ето какво сподели тя:

Името ми е Ния Николова. От София съм и работя като художник – компютърен аниматор. Последните две години съм вкъщи по майчинство с първото ни детенце и сега ми предстоят още две приключенски години с малката ни принцеса. Голямо вълнение е за цялото ни семейство.

Раждането на Жара започна изненадващо бързо, шест дни преди термин. Събудих се от контракции към 6 ч. сутринта на 8 януари. Започнах да засичам на колко време и интервал са и с мъжът ми тръгнахме към болница „Надежда“. Пристигнахме около 7:45. Изненадахме се, че вече имах 6-7 см разкритие и доста напреднал родилен процес.

Персоналът ме качи в Родилна зала заедно с мъжа ми и след около още 30 минути, в 8:36 ч., вече гушках малкото си бебче. Роди се естествено и без усложнения. Тук е мястото да изкажа благодарност на екипа, който беше на смяна: д-р Нели Димова, д-р Никола Дончев, акушерки Илиана Илиева и Росица Манева, д-р Владимир Даскалов и неонатолог д-р Люба Бошнакова. Всички бяха прекрасни, мили и подкрепящи, и се радвам, че бебчето ни избра тази хубава дата 8 януари, на която празнуват именно те.

Предизвикателството пред мен беше, че това е естествено раждане след Цезарово сечение. Още за първото ми раждане много се подготвях за естествено такова, но се наложи спешно секцио ден след термина. И тъй като то не беше свързано с проблеми по време на бременността или с предварително известни медицински причини, все още се надявах, че тялото ми е способно да се справи с това предизвикателство.

Подкрепа намерих в лицето на проследяващия ме акушер-гинеколог д-р Павлина Арабаджикова и акушерка Надежда Стаменова. Те застанаха до мен и ми вдъхнаха увереност и спокойствие. Изключително много съм им благодарна за позитивизма, професионалното отношение и подкрепата, че е възможно да ми се случи естествено раждане след Цезарово сечение.

Сега, ден след раждането, се чувствам много добре и с нетърпение чакам да се съберем цялото семейство.
Бих споделила на момичетата в моята ситуация, че когато се довериш и намериш спокойствие в професионални ръце, всичко е възможно. Благодарна съм и на природата, и женската сила, която ни е дала. А най-важното е резултатът -здрави и спокойни бебчета.
Това си пожелавам и за моите дечица, да са здрави, палави и да живеем с любов.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow