img

тема МАТКАТА

Бременност след рак на матката – мисия възможна в „Надежда“

В „Темата на NOVA“ вижте историята на Симонета Нешева, която става майка благодарение на екипа на болница „Надежда“ и д-р Георги Стаменов

17.04.2023 | 09:00

animated-circle

Великден е. Надеждата и Вярата в Спасението и в Живота, който се случва въпреки тежки изпитания, са по-силни от всякога…

Новините на NOVA и „Темата на NOVA“ с автор Ани Салич избра именно този ден, за да обявим раждането на първото бебе в България след лечение на ендометриален рак.

Стандартният подход при тази диагноза налага отстраняването на матката със или без яйчниците. Това прави невъзможно реализирането на бъдеща бременност. В определени случаи, обаче, запазването на матката е възможно. Възможно е и раждането на здраво дете след прилагането на фертилитет-съхраняващия подход.(вижте повече в информационния портал на болница „Надежда“ www. zapazi.me).

Такива случаи в Европа и света са все още рядкост и ние сме изключително горди, че именно екипът на „Надежда“ е сред първите, постигнали такъв успех.
Важно е да уточним, че този подход се прилага само в случаите на най-ранните форми на рак на ендометриума и се препоръчва за жените, които не са раждали и имат планове за бременност.

Точно такъв е случаят на Симонета Нешева от Ловеч. След проведено успешно лечение в болница „Надежда“, на 27 февруари 2023 г. Симонета ражда здраво момиченце – Красима.
Зад щастието на младата майка стои професионализма и отдадеността на екипа на болница „Надежда“, ръководен от д-р Георги Стаменов.

Показателно за значимостта на този случай е фактът, че по времето, когато нашият екип вече е постигнал бременността при Симонета, на международен научен форум през октомври 2022 г. за пръв път са представени възможностите за терапия и хирургично лечение при ранен ендометрилаен рак и съхраняване шансовете за родителство при тази диагноза.

От февруари 2023 г. съхранението на матката при ранни форми на ендометриален карцином не е просто алтернатива, а е заложено в препоръките на Европейската асоциация по онкогинекология (ESGO), Европейското дружество по гинекологична ендоскопия (ESGE) и Европейското дружество по човешка репродукция (ESHRE).

Вижте „ТЕМАТА на NOVA“ и историята на бебе Красима, на Симонета, която ни се довери и се пребори за мечтата си и на Стефан – бащата на Красима, който е неотлъчно до своята Симонета по пътя към тяхната прелестна дъщеря.

В репортажа ще видите още и историята на Ина.
Тя е един от вдъхновяващите посланици на Надеждата в миналогодишната кампани „Запази надежда“, посветена на съхранение на шансовете за дете при хората с онкологични заболявания. На светлия християнски празник, Ина ни показва силата на вярата и надеждата, помогнали ѝ да премине рлез изпитанието „Рак на гърдата“.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow